Kurt Kragh om muligt vildspor i drabssag: Umådelig dumt af ægtemand

Dansk eks-drabsefterforsker undrer sig over den sigtede milliardær Tom Hagens mulige planlægning af drab og vildledning af politiet i sag om hustrus forsvinden i 2018

Kurt Kragh undrer sig. Ikke så meget over, at norsk politi først i går anholdt og sigtede den forsvundne milliardær-hustru Anne-Elisabeth Falkevik Hagens ægtemand, Tom Hagen, for drabet på den 68-årige kvinde tilbage i oktober 2018.

Den danske eks-drabsefterforsker i Rigspolitiets Rejsehold er til gengæld mystificeret af, at det mulige drab efter politiets mening var planlagt ned i mindste detalje.

- Det er umådeligt dumt, hvis det er rigtigt, at han har lagt en SÅ indviklet plan med et langt trusselsbrev og krav om løsepenge i krypto-valuta og har hyret folk til at hjælpe sig. Det gør sandsynligheden for, at politiet på et tidspunkt ville afdække, at han havde tilrettelagt drabet, og at historien om kidnapning var et bluff-nummer, meget større, vurderer Kurt Kragh, som har fulgt den spektakulære sag med stor interesse.

Den norske milliardær og forretningsmand, Tom Hagen, er sigtet for drabet på sin hustru, Anne-Elisabeth Falkevik Hagen, som forsvandt i oktober 2018. Foto: Torbjørn Olsen/Ritzau Scanpix
Den norske milliardær og forretningsmand, Tom Hagen, er sigtet for drabet på sin hustru, Anne-Elisabeth Falkevik Hagen, som forsvandt i oktober 2018. Foto: Torbjørn Olsen/Ritzau Scanpix
 

- Det er ikke særlig intelligent. Han burde vide, at politiet på et tidspunkt når ud i alle hjørner af sådan en sag. Det kan derfor undre mig, hvis en mand, der har været i stand til at tjene så mange penge, ikke kunne udtænke en snedigere strategi. Problemet er, at når man i sådan en situation involverer andre i en forbrydelse, og de har fået deres betaling, så forlanger de ofte flere penge, og det øger politiets chancer for at opklare en sag.

Tom Hagen varetægtsfængsles i fire uger

Tom Hagen nægter sig skyldig. Han blev onsdag eftermiddag fremstillet i grundlovsforhør i Tingsretten i Lillestrøm. Det skete bag lukkede døre. Milliardæren blev ud på aftenen varetægtsfængslet i fire uger på en begrundet mistanke, om at han slog sin kone ihjel, eller medvirkede til at dræbe hende.

Det skete med henvisning til risikoen for, at beviser kunne blive ødelagt, hvis han blev sat på fri fod.

Den perfekte forbrydelse
Efter Kurt Kraghs mening kunne Tom Hagen, hvis han havde onde hensigter og rent faktisk viser sig at være skyldig, have gjort sig selv en tjeneste ved med den erfarne politimands ord 'at gøre det ukompliceret, slå sin kone ihjel og køre hende 50 kilometer ud i en skov og grave hende ned eller dumpe hende i en sø'.

Politiet har efter Tom Hagens anholdelse tirsdag haft travlt med at indsamle bevismateriale på hans kontorer, i hans hjem i Lørenskog ved Oslo og i hans fjeldhytte. Foto: Heiko Junge/Ritzau Scanpix
Politiet har efter Tom Hagens anholdelse tirsdag haft travlt med at indsamle bevismateriale på hans kontorer, i hans hjem i Lørenskog ved Oslo og i hans fjeldhytte. Foto: Heiko Junge/Ritzau Scanpix
 

Tom Hagen kunne derefter have meldt sin kone savnet. I så fald ville den norske kvindes forsvinden, vurderer Kurt Kragh, med stor sandsynlighed været blevet arkiveret som en uopklaret sag, hvor hun for eksempel kunne have været ude for en ulykke, være emigreret til et fjernt land eller have taget sit eget liv.

Sigtet for drab: Sådan blev Tom Hagen milliardær

- Min erfaring er, at regulære sager om forsvundne personer typisk udløser helt korte politirapporter, og at der sjældent bliver foretaget en særlig grundig efterforskning. Udfordringen er jo, at man ofte ikke ved, om der er sket en forbrydelse, siger Kurt Kragh.

Den forsvundne Anne Elisabeth Falkevik Hagen blev officielt erklæret død i januar 2020. Men det er aldrig lykkedes at opspore hendes lig. Foto: Ritzau Scanpix
Den forsvundne Anne Elisabeth Falkevik Hagen blev officielt erklæret død i januar 2020. Men det er aldrig lykkedes at opspore hendes lig. Foto: Ritzau Scanpix

Han er ikke i tvivl om, at politiet i Norge 'meget tidligt' har haft en mistanke overfor Anne-Elisabeth Falkevik Hagens ægtemand.

- Jeg er sikker på, at efterforskerne tidligt fandt ud af, at noget i den historie ikke hang sammen. De har så stille og roligt opbygget en mistanke, indtil de fik så meget bevismateriale, at de kunne få en dommer til at afsige en kendelse om hemmelige ransagninger og måske også telefon- og rumaflytninger. Det ville være indlysende, mener Kurt Kragh, der nu ernærer sig ved at skrive bøger og holde foredrag.

Ifølge dagbladet VG's kilder har der netop kørt en hemmelig, sideløbende drabsefterforskning mod Tom Hagen siden sommeren 2019.

Muligt drabsmotiv: Penge eller jalousi

Kurt Kragh mener, at forretningsmanden Tom Hagen, hvis han altså viser sig at være skyldig, kan have været motiveret af to klassiske motiver i sager om hustrudrab: Jalousi, økonomisk vinding eller en kombination af begge dele.

- Det er kun en teori. Men min første tanke ville være, at der kunne være tale om et affektdrab efter et privat opgør, hvor han eller hun måske havde fundet en anden. Der ville ægtemanden altid være førsteprioritet som mistænkt. Han må fra dag et have været den hovedmistænkte, mener Kurt Kragh.

Den tidligere drabsefterforsker vurderer, at der også kan have været et profit-motiv, selvom Tom Hagen er god for en privat milliard-formue.

- Hypotesen kunne igen være, at han havde fundet en anden kvinde, og så kunne han se, at han ville miste halvdelen af sin formue ved en skilsmisse, og at han måske kunne bevare sin status og hele sin formue ved at dræbe sin kone. Jeg har svært ved at få øje på andre mulige motiver i den konkrete sag, siger Kurt Kragh.

Eksrocker mødtes med Tom Hagen: Han virkede mærkelig