RETTEN I HOLSTEBRO (Ekstra Bladet): Offentligheden bør have fuldt indblik i fem drabssigtede fiskeres forklaring i den mørklagte sag om drabet på 41-årige Alf Villum Jensen begået på åbent hav.
Det mener forsvarerne for fire af de fem vestjyske fiskere, som i slutningen af januar - ifølge sigtelsen - i forening eller efter fælles forståelse slog Alf Villum Jensen ihjel ombord på Thorsminde-kutteren L1 Inger Katrine.
Alle nægter sig skyldige.
Skæbnesvanger tur
- Jeg vil protestere over dørlukning. Der har været meget stor offentlighed om den her sag. Men dækningen i pressen er i modstrid med de sigtedes forklaringer, og det har betydet, at det har haft en voldsom effekt i lokalsamfundet. Der går nogle vilde rygter. Jeg har meget svært ved at se, at der fortsat skal være lukkede døre, sagde Jens Erik Pedersen, som er forsvarer for en 39-årig mand, der var skipper på L1 Inger Katrine på den skæbnesvangre tur på Nordsøen.
Ordene faldt torsdag eftermiddag i et retsmøde om fristforlængelse ved Retten i Holstebro.
Et retsmøde, som endte med, at de fem mænd i alderen 28 til 41 år blev varetægtsfængslet i yderligere fire uger. Den ene af de sigtede havde på forhånd frivilligt indvilget i at blive bag tremmer.
Tidligere i retsmødet havde Mette Grith Stage, forsvarer for den ældste af de sigtede, bakket sin kollega op i ønsket om åbenhed om sagen:
- Jeg tilslutter mig protesten mod dørlukning. Det her er en anden situation end tidspunktet for grundlovsforhøret for fire uger siden. De sigtedes forklaringer er nu blevet sikret indenretligt, sagde hun.
Protester forgæves
Efter de øvrige forsvarere sluttede op om, at offentligheden bør have mulighed for at høre de sigtedes forklaringer i retten, protesterede også Ekstra Bladet og pressens øvrige repræsentanter mod fortsat dørlukning, som blev begæret af specialanklager Pia Koudahl.
Men protesterne var forgæves.
Ti minutter efter at dommeren havde trukket sig tilbage for at tage stilling til spørgsmålet, kom hun tilbage og afsagde kendelse.
De fem drabssigtede vestjyske fiskere blev anholdt på havnen i Thyborøn onsdag 1. februar klokken 22.50, kort efter de var kommet i land med garnkutteren L1 Inger Katrine.
Livløs Alf hentet i rum sø
To et halv døgn forinden var en livløs Alf Villum Jensen blevet hentet i rum sø af en redningshelikopter og fløjet til Skejby Sygehus. Forklaringen fra den øvrige besætning – de fem, som nu er sigtet for manddrab – var, at der var sket en arbejdsulykke ombord.
Men da liget af Alf Villum Jensen blev obduceret, konkluderede retsmedicineren, at den 41-årige vestjyde fra Bork var blevet dræbt.
Ifølge sigtelsen er han blevet kværket med halsgreb, hvilket underbygges af, at han havde punktformede blødninger i øjnene.
Voldsom opførsel ombord
Der var ligeledes tegn på endog meget kraftig vold angiveligt ved spark og slag mod hovedet og kroppen. Alf Villum Jensen havde blandt andet brud på tre lænde- og ryghvirvler, da han livløs blev bragt ind fra Nordsøen.
Det fremgik af den åbne del af torsdagens retsmøde i domhuset i Holstebro, at de fem fiskere fortsat nægter sig skyldige i manddrab.
Deres forklaringer er blandt andet, at Alf Villum Jensen havde haft en voldsom opførsel ombord, inden noget gik galt.
Så voldsom at de var nødt til at ’passivisere ham’, har en eller flere af dem forklaret.
Hvad der nærmere ligger i det, var pressen og dermed offentligheden altså forment adgang til at høre.
Forklaringer strider med læsioner
Dommer Anne Hedegaard Toft sagde i forbindelse med fængslingskendelsen henvendt til de sigtede:
- Forklaringerne er uændrede i forhold til sidste retsmøde. I har forklaret, at afdøde opførte sig på en måde, at det var svært at styre ham, og at I måtte passivisere ham. Nu ved vi efterfølgende, at han er blevet obduceret og havde et betydeligt antal læsioner. De mange læsioner på kroppen kan være svært at få til at gå op med de forklaringer, der er blevet givet i retten her i dag, sagde dommeren.
Og tilføjede:
- Hvad der er sket, har vi desværre kun jer fems forklaringer om. At afdøde skulle have opført sig meget voldsomt, er ikke blevet bekræftet.
Selv om de vestjyske fiskere er sigtet for manddrab, er grundlaget for fortsat varetægtsfængsling vold med døden til følge.
Næste retsmøde om fristforlængelse er 29. marts.