Kvinde dømt for at lyve om voldtægt: Min kæreste brændte mig af dagen før

En 21-årig kvinde fra Lyngby vil aldrig nogensinde gå til politiet igen, siger hun til Ekstra Bladet - hun blev dømt for falsk anmeldelse af voldtægt

Følg Krimi

- Hell fucking no. Jeg melder aldrig noget lignende igen. Så hellere lade være.

Sådan siger en 21-årig kvinde, som fredag 18. september blev dømt for falsk anmeldelse ved Retten i Lyngby.

Selv om retten nåede frem til, at den 21-årige løj, da hun 16. maj om eftermiddagen ringede til politiet og anmeldte, at hun kort forinden var blevet forsøgt voldtaget på et grønt område tæt på Lyngby Storcenter, så holder hun fast i, at det er sket.

Den 21-årige blev i retten idømt 10 dages betinget fængsel for falsk anmeldelse. Hun vil gerne fortælle sin historie, men ønsker at fremstå anonym af hensyn til sin to-årige datter, der var med hende, da forsøget på overfaldsvoldtægt fandt sted.

21-årig kvinde dømt: Anmeldte voldtægt som aldrig fandt sted

Trods dommen holder hun fast i, at hun blev forsøgt voldtaget, og nu er ramt af nogle ufatteligt uheldige omstændigheder.

- Min kæreste brændte mig jo af dagen før, og det var jeg sur på ham for, siger hun.

Netop den episode med kæresten fik politiet til at mistænke, at kvinden løj om sex-overfaldet. At hun måske ønskede opmærksomhed.

Ringede 26 gange til kæresten
Via undersøgelser af hendes mobiltelefon kunne anklager Bente Schnack nemlig vise, at den 21-årige havde foretaget 26 opkald til sin kæreste i timerne før det påståede overfald. Og det kom også frem i retten, at kæresten og den 21-årige havde haft et større skænderi aftenen forinden.

Og da den 21-årige pludselig fik sin kæreste i tale ved det 27. forsøg, fortalte hun ham, at hun var blevet forsøgt voldtaget.

Det forhold var et i striben af forhold, som medvirkede til, at retten vurderede, at kvinden løj.

Gik i Føtex efter overfald
Efter kvindens udsagn skete voldtægtsforsøget 16. maj, da kvinden gik en tur med sin datter i klapvognen. Ifølge retsbogen fra sagen, som Ekstra Bladet har fået indsigt i, har kvinden forklaret, at hun var på vej fra hjemmet og til Lyngby Storcenter for at købe ind i Føtex. Undervejs gjorde de holdt på en græsplæne i en park for at kigge på fugle.

- Så kommer der en mand. Jeg når ikke at se ham ordentligt. Jeg er temmelig spinkel, og det er let for manden at lægge mig ned med ansigtet mod græsset. Jeg ved ikke, om det er en hånd eller et knæ, han sætter mellem mine skulderblade for at holde mig nede. Men det næste, der sker, er, at han først tager mine bukser af mig og derefter mine gamacher og trusser. Til sidst trækker han en tampon ud af mig og vælger så at løbe sin vej, siger den 21-årige til Ekstra Bladet.

I retten vidnede en kvinde, som havde siddet i sin have 20 meter fra det angivne gerningssted, hvor den 21-årige skulle være blevet overfaldet. Hun havde ikke hørt en lyd, fortalte hun.

Og politiet sendte Danmarks bedste sporhund sidste år, den ni-årige Birger, til at undersøge det påståede gerningssted. Normalt plejer Birger at lægge sig ned, når han får fært af mennesker. Men Birger løb rundt som om, at der ikke havde været mennesker på det stykke græs, hvor overfaldet skulle have fundet sted.

Derfor blev hun dømt
Selv mælkebøtterne stod uberørte i det høje græs et par timer efter, at det påståede overfald fandt sted.

Det kom også frem, at den 21-årige efter overfaldet skulle være taget i Føtex i storcentret med datteren for at handle. Det viste overvågningsbilleder fra centret.

Kvinden blev efter voldtægtsanmeldelsen kørt til Retsmedicinsk Institut til undersøgelse. Her var der ud over et blåt mærke på lænden ingen spor efter, at noget usædvanligt skulle være foregået.

Alt i alt var overfaldet for utroligt til at være sandt ifølge både retten og politiet.

- Det var en temmelig fantastisk historie, siger anklager Bente Schnack, som førte sagen, til Ekstra Bladet.

Ud over den betingede fængselsstraf kan den unge kvinde se frem til at skulle betale advokatomkostningerne og de 20.000 kroner, som den retsmedicinske undersøgelse kostede.

Den 21-årige kvinde har udbedt sig de lovformelige 14 dages betænkningstid, før hun beslutter, om hun vil modtage dommen.

Hun fastholder dog, at alt er foregået, som hun har beskrevet det.

- Jeg føler mig så dårligt behandlet af politiet og især af anklageren. Jeg kunne ikke drømme om at tage på indkøb efter sådan noget, hvis jeg var helt klar i hovedet. Men det var jeg jo ikke. Jeg var i chok, siger den 21-årige til Ekstra Bladet.

- Men har du ikke på noget tidspunkt tænkt, at det aldrig er foregået. At det er noget du først bilder dig selv ind og siden andre?

- Nej, siger den 21-årige, som i stedet har tænkt, at hun har været ramt af nogle ufatteligt uheldige omstændigheder. For havde hun ikke haft problemer med kæresten aftenen forinden, så er hun overbevist om, at hun ville have været taget mere alvorligt.

- Hvis nogle af mine veninder skulle blive udsat for noget tilsvarende kommer og beder om et godt råd, så vil jeg sige til dem, at de godt nok skal være sikre på at have beviser, hvis de overhovedet overvejer at gå til politiet, siger den 21-årige til Ekstra Bladet.

Det advarer Jon Lund Elbek, forebyggelseskonsulent hos Det Kriminalpræventive Råd, og Sara Parding, kommunikationsmedarbejder i Center for Voldtægtsofre dog på det kraftigste imod.

- Det store problem er alle de voldtægter, der ikke bliver anmeldt, siger Jon Lund Elbek, som betegner problemet med falske anmeldelser som en meget lille del af den samlede mængde af anmeldte voldtægter, til Ekstra Bladet.

– Det er kun 7 procent af alle voldtægtsanmeldelser, der anses for at være en falsk anmeldelse, og kun i 2 procent afsiges der dom, tilføjer han.

Politianklager: Billigt at finde på den slags
Ifølge senioranklager ved Nordsjællands Politi er der ikke megen konsekvens over for de kvinder, der dømmes for falske voldtægtsanmeldelser

To aktuelle domme til unge kvinder, der har påstået sig udsat for voldtægt, er helt efter retsbogen. Men der er ikke særlig stor konsekvens ved at gå til politiet og udsætte uskyldige mænd for mistanke.

Det fortæller senioranklager Bente Schnack fra Nordsjællands Politi, som førte sagen mod den 21-årige kvinde, til Ekstra Bladet.

Hun argumenterede i retten for, at kvinden skulle have 10 dages betinget fængsel for en løgn om voldtægtsforsøget.

- Man kan godt sige, at det er relativt billigt at finde på den slags, siger Bente Schnack.

Ekstra Bladet har under beskrivelsen af sagen tidligere - og nu - valgt ikke at skrive kvindens navn.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hjælp danskeren – sænk afgiften på benzin

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+