Kvinde nægter sig skyldig som syrienkriger

En 22-årig kvinde, der sigtes for at tilslutte sig Islamisk Stat, varetægtsfængsles i 27 dage, afgør dommer

En 22-årig kvinde bliver onsdag stillet for en dommer i Retten i Glostrup. Hun er mistænkt for at lade sig hverve af en terrororganisation samt indrejse og ophold i en forbudszone. (Arkivfoto) Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
En 22-årig kvinde bliver onsdag stillet for en dommer i Retten i Glostrup. Hun er mistænkt for at lade sig hverve af en terrororganisation samt indrejse og ophold i en forbudszone. (Arkivfoto) Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Følg Krimi

En 22-årig kvinde med dansk statsborgerskab, der blev anholdt i Københavns Lufthavn tirsdag, er sigtet for at rejse til Syrien og tilslutte sig Islamisk Stat.

Onsdag formiddag blev hun fremstillet i et grundlovsforhør i Retten i Glostrup, hvor en dommer valgte at varetægtsfængsle hende i 27 dage.

Iført en lang sort kjole og et turkis tørklæde, der dækker håret, sad hun ved siden af sin advokat, Martin Andersen. Bag hende sad også to betjente.

Anklager Bo Bjerregaard læste i retsmødet sigtelsen op. Det er den samme sigtelse, som anklagemyndigheden præsenterede i 2017, da hun blev varetægtsfængslet in absentia - altså uden at være til stede.

Hun sigtes for at lade sig hverve til at begå terrorhandlinger ved at rejse til Tyrkiet i 2016 og videre til Syrien for at tilslutte sig og kæmpe med Islamisk Stat.

Hvis ikke, der er hold i den sigtelse, har anklageren også en subsidiær sigtelse om, at hun skal have fremmet en terrororganisations virke.

Desuden sigtes hun for at forsøge at lade en anden kvinde hverve til Islamisk Stat, hvilket dog mislykkedes. Hun er ligeledes sigtet for at indrejse og opholde sig i en forbudszone i Syrien.

- Det nægtes, sagde kvindens advokat, Martin Andersen, om sigtelserne.

Kvinden ønskede ikke at forklare sig i retten.

Efter retsmødet oplyser advokaten til TV2, at kvinden ikke er varetægtsfængslet på baggrund af sigtelsen om at lade sig hverve til terror og medvirken til at lade en anden hverve til terror.

I stedet fængsles hun på baggrund af sigtelsen om at rejse ind i en forbudszone og have medvirket til at fremme en terrororganisation.

Hun er beskyttet af et navneforbud, som blev nedlagt allerede i 2017, og det valgte dommeren onsdag at opretholde.

Herefter blev dørene til retsmødet lukket. Det skete efter anklagerens ønske, da han frygter, at det ellers vil kunne skade efterforskningen af sagen.

Kvinden blev 3. maj 2019 begæret udleveret fra Tyrkiet for overtrædelse af straffelovens paragraffer om blandt andet fremme af en terrororganisations virke.

Den 22-årige kvinde blev anholdt tirsdag klokken 17.15, da hun ankom til Københavns Lufthavn fra Tyrkiet.

Det er den anden anholdelse af en mistænkt fremmedkriger i Københavns Lufthavn på under et år.

Tilbage i november 2019 blev en 28-årig fremmedkriger med dansk statsborgerskab anholdt i lufthavnen. Vedkommende kom også fra Tyrkiet.

Den 28-årige havde tidligere fået en dom på fire års fængsel i Tyrkiet for at have tilsluttet sig Islamisk Stat.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Langt de fleste pampere ender heldigvis med at blive drivvåde