Læge kræves idømt frihedsstraf: Var selv misbruger

Københavns Politi kræver en læge idømt frihedsstraf for at have ordineret store mængder afhængighedsskabende lægemidler uden retten til at ordinere det

Lægen har været i Sundhedsstyrelsens kikkert siden 1996 - sidste år tog de hans autorisation fra ham. Han selv ønsker bare at arbejde som læge igen. 
Foto: Colourbox
Lægen har været i Sundhedsstyrelsens kikkert siden 1996 - sidste år tog de hans autorisation fra ham. Han selv ønsker bare at arbejde som læge igen. Foto: Colourbox
Følg Krimi

En nordsjællandsk læge mødte i dag op i Københavns Byret, hvor han var tiltalt for at have udskrevet store mængder afhængighedsskabende lægemidler, selv om han for længst havde fået frataget retten til at ordinere medicinen.

Den 68-årige læge, Søren Kasper Thomas Rübner-Petersen, der dog nægtede sig skyldig i anklagen, havde ifølge Københavns Politis specialanklager i perioden mellem 2014 og 2015 udskrevet 598 recepter på afhængighedsskabende medicin, selv om han i den periode ikke havde ret til at ordinere medicinen.

I alt drejede det sig om 12.000 døgndoser afhængighedsskabende medicin.

- Det er rigtig meget medicin, siger Overlæge Gordon Thomas Jehu overlæge ved Styrelsen for Patientsikkerhed, som var med som vidne ved dagens retssag.

Så udover at lægen overtrådte sin ret til at at udskrive recepter til afhængighedsskabende medicin i det hele taget, var selve mængden også bemærkelsesværdig, og han var derfor til fare for patientsikkerheden vurderede overlægen.

Det var også kritisabelt, at han udskrev medicinen ved automatisk receptfornyelse uden at vurdere sine patienters tilstand.

Læge var selv misbruger
Søren Kasper Thomas Rübner-Petersen havde frivilligt fraskrevet sig retten til at ordinere medicinen allerede tilbage i august 1996, hvor han blev opfordret til at opgive sin ordinationsret, da man havde mistanke om, at han selv havde et misbrug af alkohol og formentlig også de afhængighedsskabende lægemidler, herunder morfin, mens han arbejdede som læge.

Han erkendte i retten, at han havde et alkohol-misbrug, men kun i weekenderne, og ikke mens han var på arbejde.

Embedslægerne, som dengang holdt tilsyn med de danske læger havde dog modtaget anmeldelser om, at han skulle være mødt alkoholpåvirket op på arbejde.

Efter han i 1996 mistede retten til at ordinere afhængighedsskabende lægemidler havde han forskellige jobs som læge i Danmark.

Men i 2010 gav Sundhedsstyrelsen ham et påbud om at skulle gå til tilsyn og kontrol for sit alkoholmisbrug, og oplyse om hvor han arbejder som læge.

Fik kritik i Sverige
I 2010 begyndte han at arbejde som læge i Sverige, men også her fik Søren Kasper Thomas Rübner-Petersen faglig kritik fra det svenske sundhedsvæsen for ikke at have ført journal på en lang række patienter. Det kunne anklageren i dag fremføre i retten.

I 2014 kom den nu 68-årige læge tilbage til Danmark, hvor han igen begyndte at praktisere som læge uden Sundhedsstyrelsens viden, og det fortsatte han med indtil  december 2015.

Her arbejdede han som lægevikar og deltidsansat læge i København, Hørsholm og Balling, hvor politiet har beviser på, at han har ordineret afhængighedsskabende lægemidler, selvom han ikke måtte.

Herefter fik han frataget sin autorisation som læge.

Søren Kasper Thomas Rübner-Petersen nægter sig skyldig i sagen, som fortsætter den 26. september, hvor der ifølge Københavns Byret falder dom.

Ekstra Bladet har i de seneste uger beskrevet, hvordan 17 læger er havnet i Styrelsen for Patientsikkerheds 'gabestok' for uforsvarlige ordinationer af afhængighedsskabende lægemidler som morfin, sove- og angstmedicin.

Den nordsjællandske læge stod ikke på Tilsynslisten med de 17 læger, som Ekstra Bladet tidligere har beskrevet. Det skyldes ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed, at sagen er overdraget til politiet.

Langt de fleste pampere ender heldigvis med at blive drivvåde

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.