Lægeforeningen imod 'cannabiseventyr': - Det er tosset

De første cannabisplanter er landet i Danmark som led i forsøgsordningen, hvor private også må producere cannabisprodukter, men Lægeforeningen er stærkt imod

Cannabisplanterne her har været undervejs i to døgn til et gartneri på Fyn. Foto: Tim Kildeborg Jensen
Cannabisplanterne her har været undervejs i to døgn til et gartneri på Fyn. Foto: Tim Kildeborg Jensen
Følg Krimi

Lige nu er Spectrum Cannabis overordentligt glade for regeringens forsøgsordning om medicinsk cannabis.

De har som de første fået 645 cannabisplanter til Danmark, som de skal øve sig i at dyrke.

Når deres gartnere har vænnet sig tilstrækkeligt til den nye plante, håber firmaet på at kunne producere medicinsk cannabis til hele Europa.

Rene og Flemming skal dyrke 230 kilo 'fed' om ugen

Men det er ikke alle, der er lige glade for forsøgsordningen og den dertilhørende produktionsordning om medicinsk cannabis. Formanden for Lægeforeningen, Andreas Rudkjøbing, er bekymret for behandlingen.

Fakta om forsøgsordningen

- Det var den daværende Venstre-regering, som i tilknytning til satspuljeaftalen 2017-2020 indgik en delaftale med Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Alternativet, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti om at igangsætte en 4-årig forsøgsordning med medicinsk cannabis fra 2018.

- Der er afsat 22 mio. kr. til forsøgsordningen, og fem mio. kr. skal bruges til forskning og vidensopsamling. I satspuljeaftalen for 2018-2021 blev der afsat yderligere 5 mio. kr. til at skaffe øget viden om brug og effekt af medicinsk cannabis.

- Det er apotekerne og sygehusapotekerne, der udleverer cannabisprodukterne.

- Fra 1. januar 2019 vil patienter kunne få tilskud til medicinsk cannabis. Ordningen kommer i effekt med tilbagevirkende kraft.

- Aftalepartierne får en midtvejsstatus for ordningen to år efter starten.

- Regeringen har besluttet at tillade private aktører at dyrke cannabis herhjemme til medicinsk brug i en særordning sideløbende med forsøgsordningen.

- Det kræver en tilladelse fra Lægemiddelstyrelsen at få lov til at dyrke cannabis i Danmark.

Kilde: Sundheds- og Ældreministeriet.

- Der er ikke tilstrækkelige beviser for, at det her er en god behandling at give til patienterne.

Lægeforeningen er heller ikke venligt stemt over for, at Danmark skal begynde at producere medikamenterne.

For mig at se er det ikke en forsøgsordning, for der bliver ikke udført nogen kliniske forsøg, som skal øge vores viden på det her område. Det er problematisk, at man går i gang med at producere noget, som man ikke indtil videre har demonstreret er et sikkert behandlingstilbud til patienterne, siger formanden for Lægeforeningen, Andreas Rudkjøbing.

Hvilke sygdomme og symptomer kan man få medicinsk cannabis for?

Det er Lægemiddelstyrelsens vurdering, at medicinsk cannabis kun er relevant at overveje til følgende indikationer, hvor der findes nogen dokumentation for, at medicinsk cannabis kan have en effekt.

Lægen har dog fri ordinationsret, hvilket betyder at lægen gerne må udskrive forsøgsordningens produkter, til patienter der lider af andre sygdomme end dem nævnt nedenunder.

- Smertefulde spasmer på grund af multipel sklerose.

- Smertefulde spasmer på grund af rygmarvskade.

- Kvalme efter kemoterapi.

- Neuropatiske smerter, hvilket vil sige smerter på grund af sygdom i hjerne, rygmarv eller nerver.

Ingen læge har pligt til at udskrive medicinsk cannabis.

Kilde: Lægemiddelstyrelsen.

Faglighed eller 'landbrugseventyr'
Hvis forsøgsordningen havde været et klinisk forsøg, ville patienterne regelmæssigt blive indkaldt til målinger af medicinens effekt. Det ville kræve flere resurser og mere tid. Det tror Andreas Rudkjøbing har haft indflydelse på beslutningen.

- Det har været vigtigere at få det lovliggjort til den gruppe patienter, end at fagligheden er i orden. Der er et åbenlyst fokus på, at det her skal være en eksportsucces og landbrugseventyr.

- Men ville det være muligt, at give medicinen til lige så mange patienter, hvis det var et klinisk forsøg?

- Ja, det ville man godt kunne. Det er i virkeligheden tosset, for på den måde som det er nu, bærer patienten den samme risiko, som hvis de indgik i et forsøg, men man får ikke lavet den kliniske forskning, som skal demonstrere, om det virker eller ej.

- Det er ikke for sjov, eller for at det skal være kompliceret. Vi har mange eksempler på, at patienter er blevet skadet, fordi et middel ikke er blevet testet godt nok. Alle kender jo for eksempel Thalidomid. Det var ikke testet godt nok, hvilket betød, at flere børn blev svært misdannede.

- Men der er allerede sat ti millioner af til forskning. Er det ikke nok?

- Det er langt fra nok til at tilvejebringe den viden, vi har behov for. Det kræver flere resurser. Vi skal op på omkring 30-40 millioner kroner, siger Lægeforeningens formand til Ekstra Bladet.

Det ene udelukker ikke det andet
Sundhedsminister Ellen Trane Nørby mener ikke, at et eksporteventyr udelukker, at man har fokus på patienterne også.

- Vores udgangspunkt ligger hos patienterne, men også, at det lige så godt kan gavne Danmark mest muligt. Hvorfor skal arbejdspladserne ligge i Tyskland, når de lige så godt kan ligge i Danmark?  Det betyder noget at være de første, fordi det kan sikre at investeringer lander i Danmark.

- En del af kritikken fra Lægeforeningen går på, at forsøgsordningen ikke er som klinisk forsøg. Hvorfor har i ikke valgt at gøre det på den måde?

- Lægeforeningen har været imod fra starten. De er imod, at man laver en forsøgsordning, de er imod, at vi tager det ind i Danmark. De mener, at vi skal lave afsondrede forsøg fra den brede befolkning, som ellers kan have gavn af medicinsk cannabis.

- Ville man ikke kunne have lige så mange patienter med i forsøgsordningen, selvom det var et klinisk forsøg?

- Det er forskellige principper. Det her er en bred forsøgsordning for folk, som sammen med deres læge vurderer, at den her medicin kan være god for dem. Også indenfor et bredere område, end den vejledning Lægemiddelstyrelsen har lavet. Det er ikke, hvad der ligger indenfor kliniske forsøg, siger sundhedsministeren til Ekstra Bladet.

Fire år med forsøg
Forsøgsordningen skal køre indtil 2022, hvor der vil blive lavet en samlet evaluering. Som led i forsøgsordningen er der afsat ti millioner kroner til evidensindsamling. Det mener Lægeforeningen er for lidt, men igen er Ellen Trane Nørby uenig.

- Det er den offentlige investering. Når jeg snakker med mine canadiske kollegaer, oplever jeg, at de canadiske myndigheder var imponerede over, at vi havde afsat ti millioner kroner. De forventer, at producenterne selv laver deres forskning. Det forventer vi også, men vi vil gerne være med til at støtte, at der bliver lavet nogle uafhængige forsøg på området.

Evidens eller ej, forventer Spectrum Cannabis at have deres første produkter klar til markedet omkring oktober eller november dette år. Indtil nu er der to produkter omfattet af ordningen. De er begge urtete og koster 788,20 kroner uden tilskud for fem gram.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvis krigen og katastroferne kommer, hvad skal vi mennesker så gøre?