Lærlingens papfar: Der var en syg kultur i firmaet

- Jeg var frustreret over, at man sender sit 16-årige barn af sted på en læreplads, og så skal han opleve sådan noget, har pap-faderen fortalt i retten

Efter gårsdagens retsmøde forklarede journalisten på stedet sagen
Følg Krimi

Det er en stærkt indigneret papfar til den angiveligt mishandlede lærling fra Kolding, som netop er blevet afhørt i Retten i Kolding.

Her er fire håndværkere tiltalt for vold og seksuelle overgreb mod den nu 20-årige lærling S.

Papfaderen har forklaret i retten, at S. gik fra at være en glad dreng til at være meget indelukket.

- S. fortalte, at han syntes, at det var psykisk hårdt at være i firmaet. Men ellers sagde han ikke noget. På et tidspunkt viste han sin mor videoen (hvor han får stukket i kosteskaft op bagi, red.), og jeg så den bagefter.

- Min reaktion var vrede og skuffelse. Jeg var frustreret over, at man sender sit 16-årige barn af sted på en læreplads, og så skal han opleve sådan noget, har papfaderen fortalt i retten.

Papfaderen har oplyst, at S. om aftenen lå i sengen og nægtede at tage på arbejde næste morgen. Han fik besked på at tage af sted.

- Her i familien passer vi vort arbejde, lød det fra papfaderen.

Ville melde sagen
Efter at have set videoen ville papfaderen anmelde sagen til politiet. Men det ville S. ikke være med til.

- Jeg er selv håndværker, og jeg har aldrig set noget lignende. Det her er ikke håndværker-humor. Det er brutalt. Jeg ringede derfor til 3 F.

S. brød sig ikke om at tale om det. Så jeg talte med fagforeningen. Da Poul fra 3 F så videoen, kaldte han det for svineri. Det var langt over grænsen.

- Poul ringede til firmaets ejer og fortalte, at han havde set noget meget grimt. Han opfordrede ejeren til omgående at komme ind på kontoret.

Der blev  holdt et møde. Ejeren var rystet. Der kom dog ikke en løsning på sagen. Vi talte derfor om at melde sagen til politiet.

'Fyr din søn'
Papfaderen har forklaret domsmandsretten, at han selv har været leder af en virksomhed.

- Jeg sagde til ejeren: Hvis det var min søn, så havde jeg fyret ham på stedet.

Papfaderen har også forklaret, at han på mødet foreslog, at der faldt en form for økonomisk kompensation til S.

- Det var for nemt sluppet blot at sige undskyld. Ejeren ville ikke sætte et beløb på. Så jeg foreslog 150.000 kroner, som svarer til en lærlings årsløn. Men det syntes firma-ejeren var for alt for meget.

- Mødet sluttede med, at jeg sagde, at der er en syg kultur i en virksomhed, hvor man smider med lort efter hinanden og pisser på hinanden. Ejeren sagde, at han ville tale med hver enkelt ansat, har papfaderen oplyst i retten.

Et efterfølgende møde bragte ikke en løsning på banen. Derfor valgte S. at melde sagen til politiet.

- Det her handler ikke om penge. Det er for let bare at sige undskyld. De kunne have doneret et beløb til et godgørende formål. Det var for let  at fortsætte, som om ingenting var hændt, lød det fra papfaderen.

Ejeren: Det bør ikke forekomme
Ejeren af håndværkerfirmaet er også blev afhørt i retten onsdag formiddag.

- Papfaderen mente, at vi kunne få sagen ud af verden ved at give en erstatning og fyre min søn J., der er svend i firmaet.

Jeg sagde, at jeg ville holde samtaler med mine ansatte, før jeg traf en beslutning. Alle medarbejderne gav her udtryk for, at de var glade.

Jeg ville gerne tale med S., men det ville han ikke. Jeg fik undervejs at vide, at nogle af svendene stadig festede med S. nede i byen.

- Hvad tænkte du, da du så videoen, har anklager Anna Holm spurgt om.

- At sådan noget ikke bør forekomme på en arbejdsplads. Jeg har ikke haft daglig kontakt med de ansatte i ti år. Derfor ville de ansatte nok ikke komme til mig, hvis der var problemer, har ejeren af håndværks-firmaet i Kolding forklaret i retten.

Der er nedlagt navneforbud i sagen. derfor er Ekstra Bladet afskåret fra at bringe oplysninger, som på nogen måde kan identificere de involverede parter i sagen.

 

FAKTA OM SAGEN

Der er fire tiltalte i sagen: Den tidligere chef og tre ansatte i firmaet i Kolding. Alle fire er tiltalt for vold af særlig rå og brutal karakter og mishandling efter paragraf 245, stk. 1 i Straffeloven. Det kan give op til seks års fængsel.

Derudover er den tidligere chef og en af de ansatte tiltalt for at have udsat lærlingen for et andet seksuelt forhold end samleje. Her er der tale om den såkaldte voldtægts-paragraf 216 i Straffeloven. Overtrædelser kan give op til otte års fængsel.

Ifølge anklageskriftet skete forholdene fra marts til september 2016.

Der er tale om flere brutale overfald med et kosteskaft, som fandt sted på byggepladser i Odense og Horsens samt på lageret i Horsens.

Blev filmet
Her fik lærlingen angiveligt kosteskaftet stukket op i endetarmen. En af episoderne blev filmet med et mobilkamera.

I et andet tilfælde blev lærlingen - ifølge anklageskriftet - holdt fast, mens chefen klippede hul i hans bukser og pressede en tømmerblyant op i hans endetarm. Den unge mand måtte efterfølgende trække sine underbukser ud af endetarmen, som blødte og var øm.

De to håndværkere, der alene er tiltalt for overfaldet på byggepladsen i Odense, er ikke danske statsborgere.

Anklagemyndigheden kræver begge mænd udvist af Danmark, hvis retten finder dem skyldige.

De fire tiltalte nægter sig skyldige i alle anklager.

Der er nedlagt navneforbud i sagen, så hverken de tiltaltes navn eller alder må nævnes. Heller ikke firmaets navn på offentliggøres.

Retten i Kolding behandler retssagen den 12., 13. og 18. juni.

 

 

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvis krigen og katastroferne kommer, hvad skal vi mennesker så gøre?