Lagde NemID ned: Tre mænd risikerer fængsel

Tre år efter et angreb på NemID's server risikerer tre yngre mænd fængselsstraffe

NemID var nede i syv timer efter angrebet i 2013. (Arkivfoto: Jens Dresling)
NemID var nede i syv timer efter angrebet i 2013. (Arkivfoto: Jens Dresling)

Syv timers nedbrud hos NemID i 2013 kan i dag koste tre yngre mænd en tur bag tremmer.

Angrebet skete 11. april 2013, da mændene bombarderede NemID's server med forespørgsler fra et netværk af computere.

De mange forespørgsler fik serveren til at lukke ned, og dermed kunne millioner af danskere ikke bruge eksempelvis netbank eller indberette oplysninger til Skat ved hjælp af NemID.

Formålet med angrebet var at vise, hvor nemt det er at lægge NemID-systemet ned.

Sådan forklarede en af de tre unge mænd, der ved Retten i Randers erkender at have sat NemID ud af spillet i syv timer en aprildag for tre år siden.

- Det startede som en leg. Det tog ikke mere end to minutter, og jeg var forundret over, det var så let, forklarede den 22-årige mand fra Randers ifølge Ritzau.

De tiltalte blev anholdt og fængslet et enkelt døgn i juni 2013, før de blev løsladt. De erkender sig skyldige, og dermed er der tale om en tilståelsessag.

To af de tre tiltalte er også tiltalt for et lignende angreb mod hjemmesiden borger.dk, ligesom en af de tiltalte ifølge anklageskriftet satte et angreb i gang mod dsb.dk og rejseplanen.dk. Der var dog i disse tilfælde kun tale om angreb af kortere varighed.

Anklager Morten Rasmussen fra Anklagemyndigheden ved Østjyllands Politi erkender, at sagen har været længe undervejs.

Det skyldes forskellige forhold, som han vil redegøre for under retsmødet, oplyser han overfor Ritzau.

Mændene er tiltalt efter en paragraf i straffeloven, der handler om omfattende forstyrrelser af samfærdselsmidler, herunder informationssystemer.

Morten Rasmussen oplyser, at han vil gå efter en fængselsstraf, da anklagemyndigheden vurderer, at et angreb på NemID er et alvorligt angreb på vores informationssamfund.

Ifølge anklageren står de tre således til seks-syv måneders fængsel 'for at sende et signal om, at det ikke er noget, vi accepterer i det danske samfund'.

Han siger samtidig, at Retten i Randers kommer til at skrive retshistorie, fordi der ikke er andre afgørelser om forstyrrelser af vitale informationssystemet at læne sig opad.

Anklageren erkender samtidig, at det ikke er godt nok, at sagen har været hele tre år undervejs.

- Politi og anklagemyndighed har ikke været hurtige nok til at gøre den her sag færdig, siger anklageren, der erklærer sig parat til at acceptere en betinget dom med vilkår af samfundstjeneste som "plaster på såret" for den lange sagsbehandlingstid.

Dommen ventes afsagt næste torsdag d. 21. april.