Annonce:
Annonce:

Landsret åbner for mørklagt retssag mod tidligere PET-ansat

Byret afgjorde, at sag om lækage mod tidligere PET-ansat skal være for lukkede døre. Det ændrer landsret på

En tidligere ansat i Politiets Efterretningstjeneste ventes torsdag at skulle for Københavns Byret i en tilståelsessag. (Arkivfoto). Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
En tidligere ansat i Politiets Efterretningstjeneste ventes torsdag at skulle for Københavns Byret i en tilståelsessag. (Arkivfoto). Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Krimi

Østre Landsret mener ikke, at dørene skal være hermetisk lukkede i straffesagen mod en 62-årig tidligere PET-ansat, der skal for retten torsdag.

Det skriver DR, der har oplysningen fra Københavns Byret.

Byretten traf i januar ellers afgørelse om at lukke dørene i sagen. Byrettens afgørelse er ifølge DR derfor delvist omgjort.

Det er dog endnu uvist, hvad landsrettens afgørelse præcist indebærer.

DR kender endnu ikke det præcise indhold af kendelsen. Mediet har dog fået at vide, at to personer fra PET er på vej ud for at overlevere kendelsen fysisk.

Der kan stadig som i andre sager være dele af sagen, hvor dommeren kan afgøre, at dørene skal være lukkede.

Da byretten besluttede at lukke dørene, henviste dommeren til, at sagen handler om oplysninger om statens sikkerhed og samarbejdet med fremmede magter.

DR kærede kendelsen til landsretten.

Annonce:

Artiklen fortsætter under boksen ...

OVERBLIK: Lækage-sagen mod tidligere PET-ansat

Østre Landsret har omgjort Københavns Byrets beslutning om mørklægning i en af sagerne om påstået lækage fra efterretningstjenesterne.

Det skriver DR tirsdag.

Der er tale om en sag mod en 62-årig tidligere PET-ansat, som er sigtet for brud på tavshedspligten ved at lække til journalister.

Det er endnu uvist, hvad landsrettens kendelse helt præcist indeholder.

I sagen har i alt fire personer fra Forsvarets Efterretningstjeneste og Politiets Efterretningstjeneste været anholdt. Sagerne mod to af dem er siden droppet.

Den hjemsendte chef for FE, Lars Findsen, var blandt de anholdte. Han er siden tiltalt for overtrædelse af straffelovens paragraf 109 for at lække statshemmeligheder til blandt andet journalister.

Den fjerde er den 62-årige mand, som har været ansat i PET.

Få et overblik over sagen mod den 62-årige her:

* 8. december 2021 klokken 07.43 anholdes den tidligere PET-ansatte. Det er samme dag som tre andre - heriblandt den hjemsendte FE-chef, Lars Findsen.

* Ligesom de tre andre sigtes den tidligere PET-ansatte for at have lækket højt kvalificerede oplysninger. Sigtelsen sker efter en paragraf i straffeloven, der kan give op til 12 års fængsel. Det fremgår af en meddelelse fra PET.

* 9. december 2021 klokken 07.23 bliver den tidligere PET-ansatte fremstillet i grundlovsforhør i Københavns Byret. Dommeren beslutter, at det skal foregå for dobbeltlukkede døre, så den præcise sigtelse hemmeligholdes.

* Efter 51 minutters retsmøde afgør dommeren, at den tidligere PET-ansatte skal løslades.

* Ifølge DR's oplysninger drejer sagen sig om, at den 62-årige skal have lækket oplysninger om Ahmed Samsam. Samsam arbejdede ifølge DR og Berlingske som agent for PET og FE, men endte med at få en terrordom i Spanien.

* Samme medie har beskrevet, at den 62-årige har fået tilbudt en aftale om at tilstå overtrædelse af tavshedspligten og til gengæld få en mildere dom.

* 16. januar 2023 afgør Københavns Byret i et retsmøde, at sagen mod den tidligere PET-ansatte skal foregå for lukkede døre.

* 30. januar 2023 står det klart, at det kan ende med en tilståelsessag. Advokat Jakob Lund Poulsen bekræfter, at sagen vil blive forsøgt afgjort med en tilståelse.

* 3. februar 2023 får medier aktindsigt i retsmødebegæringen, som skal danne grundlag for tilståelsessagen. Her fremgår det, at den 62-årige sigtes for overtrædelse af tavshedspligten efter straffelovens paragraf 152 stk. 2.

Det betyder, at der skal være tale om særligt skærpende omstændigheder. Det kan straffes med op til to års fængsel og er dermed en meget mildere sigtelse end den oprindelige.

Sigtelsen går på, at han som ansat i politiet skal have videregivet fortrolige oplysninger til journalister.

* 9. februar 2023 har Københavns Byret berammet et to timer langt retsmøde, hvor sagen vil blive forsøgt afgjort med en tilståelse.

* 7. februar: DR skriver, at Østre Landsret delvist har omgjort den afgørelse, som byretten havde truffet om at lukke dørene i retssagen mod den 62-årige.

Kilder: Ritzau, anklagemyndigheden, PET, DR og Berlingske.

Den 62-årige tidligere PET-ansatte er sigtet for brud på tavshedspligten. Han blev anholdt i december 2021 samme dag som blandt andre den hjemsendte FE-chef Lars Findsen.

Den tidligere PET-ansatte blev i første omgang sigtet for en paragraf i straffeloven, der kan give op til 12 års fængsel. Men i dag går sigtelsen efter en noget mildere paragraf, der kan straffes med op til to års fængsel.

Sigtelsen fremgår af en retsmødebegæring, som Ritzau har fået aktindsigt i. Her står også, at sagen drejer sig om, at den 62-årige skal have lækket fortrolige oplysninger til journalister.

Torsdag er der berammet et retsmøde i Københavns Byret, hvor den 62-årige muligvis vil tilstå. Sagen vil i hvert fald blive forsøgt fremmet som en tilståelsessag.

- Der er et retsmøde 9. februar, hvor man vil se, om sagen kan afgøres som en tilståelsessag. Men om betingelserne for at fremme sagen er til stede, er op til rettens afgørelse, har den 62-åriges advokat, Jakob Lund Poulsen, tidligere udtalt til Ritzau.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Claus Hjort Frederiksen kræver åbenhed – men dørene smækkes i
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: