Landsret: Masseanholdelse under Aarhus-optøjer var i orden

Yngre mand får ikke erstatning efter anholdelse. Og det var o.k. at anholde i alt 15 unge, siger landsret

En yngre mand fra Bispehaven i Aarhus får ikke erstatning, efter at han blev anholdt om natten 13. juni 2013.

Vestre Landsret har netop stadfæstet en dom fra Retten i Aarhus, hvorefter anholdelsen er kendt lovlig, fordi der var tale om opløb og fare for den offentlige orden.

Samtidig slår landsretten fast, at anholdelsen af i alt 15 unge var i orden.

Den yngre mand havde krævet 5400 kroner i erstatning for uberettiget anholdelse og frihedsberøvelse i fem timer og 18 minutter.

Den unge mand var ifølge politiet en af de førende ballademagere både i Gellerup-planen og i Bispehaven, hvor der i foråret 2013 var mange uroligheder og optøjer.

Politi- og brandbiler blev bombarderet med sten, og politiet kunne ikke færdes i området uden ekstra beskyttelse.

Urolighederne i Bispehaven startede for alvor 9. juni og kulminerede om aftenen 12. juni, hvor en større gruppe unge plyndrede en lastbil. En gruppe på 15 unge samlede sig derefter udenfor Netto, og omkring midnat begyndte de at smadre butiksruder og begå hærværk.

Samtidig fik politiet en anmodning fra sygehuset om at kontakte en ung kvinde, der bor i området, idet hun var alvorligt syg.

Den første politipatrulje, der forsøgte at nå frem til kvindens bopæl, måtte trække sig tilbage, da den blev angrebet med sten, og man opgav også at nå frem med en ambulance.

Kort efter midnat beordrede politiets ledelse flere patruljevogne og en indsatsvogn med hjelmklædte betjente til området, og 15 unge blev anholdt uden dramatik.

Vestre Landsret siger, at der gennem længere tid havde været uroligheder i området med hærværk, ildspåsættelse og stenkast.

Politiet havde forsøgt at afværge den fare, som gruppen udgjorde mod den offentlige orden ved at udstede påbud, men det havde ikke hjulpet. Derfor var anholdelserne nødvendige, slår landsretten fast.