Landsret ophæver tilbageholdelse af russisk skib i Skagen

I begyndelsen af november tog fogedretten arrest i et russisk skib, men landsretten har nu ændret afgørelsen

Vestre Landsret har tirsdag ophævet arrest i russisk skib, der lå på reden ud for Skagen. (Arkivfoto)
 Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Vestre Landsret har tirsdag ophævet arrest i russisk skib, der lå på reden ud for Skagen. (Arkivfoto) Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Følg Krimi

Der er ikke grundlag for, at man kan tage arrest i det russiske forskningsskib 'Akademik Ioffe', der ligger ud for Skagen.

Det konkluderer Vestre Landsret i en afgørelse, der tirsdag er offentliggjort på rettens hjemmeside.

Dermed ophæver retten en tidligere kendelse fra fogedretten ved Retten i Hjørring, der 1. november tog arrest i skibet på baggrund af et millionkrav fra en canadisk rejsearrangør. Kendelsen betød, at skibet ikke måtte sejle videre.

Men landsretten lægger vægt på, at man ikke kan foretage arrest i skibe, 'som en fremmed stat ejer eller benytter, og som anvendes udelukkende i statsøjemed af ikke-forretningsmæssig art.'

Skibet tilhører ifølge landsretten den russiske stat, og retten mener, at man skal se på, hvordan den aktuelle anvendelse var, da man i begyndelsen af november ville gøre arrest i skibet.

Da var skibet på vej til at gennemføre en oceanografisk videnskabelig ekspedition.

- Dette måtte anses for at være et statsligt øjemed af ikke-forretningsmæssig art, skriver retten i afgørelsen.

Det er ifølge landsretten uden betydning, at millionkravet relaterer sig til, at skibet i 2018 blev brugt som krydstogtskib.

Derfor ophæves arresten, og det canadiske selskab One Ocean Expeditions Inc., som kræver penge af skibets ejer, skal betale sagens omkostninger.

One Ocean Expeditions Inc. har stillet krav om knap 40 millioner kroner. Det fremgår af retsbøger fra retsmøderne i fogedretten ved Retten i Hjørring.

Det canadiske selskab har tidligere lejet skibet med besætning og kaptajn til krydstogtekspeditioner i Arktis.

I 2018 stødte skibet på grund nord for Canada med en større gruppe passagerer om bord. Først flere timer senere lykkedes det at få skibet fri. På grund af skibets skader måtte resten af turen og resten af sæsonens ture aflyses.

One Ocean Expeditons mener, at grundstødningen var besætningens skyld, blandt andet fordi den ikke havde læst søkortene.

Selskabet har ført sag mod skibets ejer, men det har ikke været muligt at få den til at betale. Canadierne ville gøre arrest i skibet for at sikre deres krav.

Tidligere har man forsøgt at gøre arrest i skibet i Portugal, men det nåede at stikke af, før domstolen kunne forkynde arresten. Derfor tillod retten, at fogedforretningen blev gennemført, uden at underrette den russiske ejer af skibet på forhånd.

Om bord på 'Akademik Ioffe' protesterede kaptajnen mod arrest af skibet. Der er tale om et forskningsskib, og de 61 personer om bord er udelukkende besætningsmedlemmer og videnskabsfolk.

Han kender til grundstødningen i Canada, men har forklaret, at han troede, at sagen var afsluttet.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Langt de fleste pampere ender heldigvis med at blive drivvåde