Annonce:
Annonce:

Landsretten giver kendt advokat kniven

Dommere vil tage prestige-sag fra Christian Harlang, som ifølge juraprofessor risikerer at miste sin bestalling - advokaten selv nægter at give op

Landsretten har frataget Christian Harlang muligheden for at være beskikket forsvarer i den såkaldte Iraker-sag. Arkivfoto: Tariq Mikkel Khan
Landsretten har frataget Christian Harlang muligheden for at være beskikket forsvarer i den såkaldte Iraker-sag. Arkivfoto: Tariq Mikkel Khan
Annonce:
Følg Krimi

Advokat Christian Harlang, som er kendt for at føre nogle af de mest principielle sager i nyere tid, har ifølge Østre Landsret malket statskassen i en sådan grad, at han nu får kniven.

Ved et retsmøde 28. juni fratog tre dommere advokaten jobbet som beskikket advokat for 23 irakere. Irakerne anklager danske soldater for at være medvirkende til tortur, efter at de i 2004 blev udleveret til irakisk politi, og har derfor sagsøgt Forsvarsministeret.

’Advokaten har udvist en adfærd, der giver grund til at antage, at han ikke kan varetage ansvaret som beskikket advokat i sagen på forsvarlig måde. Beskikkelsen til at udføre denne sag tilbagekaldes derfor’, lyder det i retsbogen, som Ekstra Bladet har fået aktindsigt i.

Ikke tillid til advokat
Professor Mads Bryde Andersen, der bl.a. forsker i advokatret på Københavns Universitet, finder vurderer, at sagen er alvorlig for Christian Harlang:

Annonce:

- Det er meget sjældent, at domstolene fratager en advokat beskikkelsen til at udføre en sag. Det gør man kun, hvis ikke man har tillid til, at advokaten kan føre sagen ordentligt, siger Mads Bryde Andersen.

Gennem 25 sider lister landsretten et hav af problemstillinger op, hvor Christian Harlang har forsømt sin pligt. Groft sagt er der ifølge landsretten tale om en gedigen overfakturering i forbindelse med sagen, hvor irakerne er bevilget fri proces. Fri proces betyder, at staten og dermed skatteborgerne betaler regningen.

Der er ifølge landsretten ’sket dækning fra statskassen via den fri proces, hvilket – i hvert fald for størsteparten af posterne – ikke burde være sket’, lyder det i afgørelsen.

Bl.a. hæfter man sig ved, at Harlang har sendt regninger for at have kopieret tusindvis af sider til sine klienter: Pris 151.000 kr.

Annonce:

’Landsretten bemærker generelt om denne udgiftspost, at der angiveligt på advokatens eget kontor er sket kopiering af 68.653 sider, som de 23 sagsøgere ikke umiddelbart vil kunne forstå, idet langt de fleste sider er på dansk, og idet kun få af sagsøgerne forstår engelsk’.

Kan miste advokatkasket
I Harlangs svar til landsretten lyder det, at han og hans klienter er rejst til Mellemøsten med stakkevis af papirer. Det tvivler landsretten stærkt på, da Harlang ikke har været i stand til at dokumentere udgifter til fragten af det omfattende materiale.

Landsretten finder det derfor ’usikkert, om advokatens oplysninger vedrørende afholdte udlæg til kopiering har været korrekte’. Med andre ord, om Harlang overhovedet har kopieret de papirer, som han har faktureret staten for. 

Landsretten har sendt afgørelsen til Advokatrådet, som nu skal vurdere, om der skal rejses en klagesag ved Advokatnævnet.

Annonce:

- Efter retsplejelovens regler har Advokatnævnet bl.a. mulighed for at fratage Christian Harlang retten til at udøve advokatvirksomhed. Den mulighed giver loven, hvis en advokat har gjort sig skyldig ’i grov eller oftere gentagen overtrædelse af sine pligter som advokat, og de udviste forhold giver grund til at antage, at den pågældende ikke for fremtiden vil udøve advokatvirksomhed på forsvarlig måde’. 

At Harlang tidligere har fået kritik af Advokatnævnet, bringer Harlang i en reel risiko for nu at få taget sin bestalling:

– Jeg vil ikke forholde mig til, hvad der er op og ned på sagen, men generelt kan jeg sige, at Advokatnævnet ser meget alvorligt på advokater, der lyver som led i udførelsen af et advokatopdrag. Advokaters ord skal gerne stå til troende, siger Mads Bryde Andersen.

Hovedforhandlingen i retssagen begynder til november.

Pga. sommerferie har Advokatrådet ikke mulighed for at kommentere sagen.

Advokat hos Kammeradvokaten Peter Biering, som fører sagen for Forsvarsministeriet, ønsker ikke at udtale sig.

Harlang: Humbug og politisk motiveret forfølgelse

Annonce:

– Når man fra statsmagtens side på alle mulige måder forsøger at undgå, at der kommer et retsopgør mht. Irak-krigen, så skyder man på pianisten, siger Christian Harlang, som nægter at slippe tangenterne, men fastholder at ville repræsentere samtlige 23 irakere trods landsrettens ord.

To af klienterne har givet afkald på fri proces, så Harlang fortsat kan repræsentere dem i alle sagens forhold, som både omfatter undersøgelse af påstået tortur og tortgodtgørelse for tortur. Resten vil han i en eller anden grad fortsat repræsentere - med eller uden fri proces, siger han.

At de ikke dansk-talende irakere havde behov for kopier af bl.a. retsdokumenter på dansk, finder advokaten naturligt, da klienterne har krav på indsigt i deres egen sag og selv kunne få akterne oversat. 

Jeg har ikke fået en øre
Advokaten fastholder, at Østre Landsret selv i november 2015 har blåstemplet samtlige af de udgifter, han fastholder som reelle omkostninger i sagen, og han vil have Højesteret til at omgøre afgørelsen fra 28. juni.

– Landsretten tager forbehold for tilbagebetaling - hvordan ser du på det?

Annonce:

– Det ser jeg på med fuldkommen sindsro, for landsretten har selv godkendt de beløb, så det er absurd.

– Ville du have råd til at betale tilbage?

– Det bliver slet ikke tilfældet. Det er mine klienter, der skal betale penge tilbage, og det har de ikke råd til. Det er ikke mig, der har fået pengene. Jeg har ikke fået en øre af de penge.

Klaget over dommerne
– Advokatrådet skal tage stilling til, om du skal indklages for Advokatnævnet. Her er en risiko for at miste bestallingen...

– Nej, det er der ikke. Sagen kommer ikke så langt. Det er humbug. Landsrettens afgørelse af 28. juni er politisk bestemt humbug, fordi man gerne vil undgå denne sag, som er den største retssag i grundlovens historie, hvor borgere anlægger sag. Det er et eksempel på, hvor vanskeligt, det er at få sagen frem i Irak-tortur-sagen. Tre landsdommere holder hånden over Forsvarsministeriet. Det er nemt at lave en gabestok for mig.

Annonce:

– De kender dig godt i Advokatnævnet, hvor du har fået nogle store bøder og kritik?

– Jeg er udsat for forfølgelse, fordi jeg er dissident i det danske retssystem, som jeg mener er præget af råddenskab i meget betydelig grad. Det er politisk motiveret. Jeg har klaget over dommerne, som varetager Forsvarsministeriets interesser og ikke gør det, de skal gøre som dommere.

Jeg er ikke ude af sagaen
– Christian Harlang - ingen af os er fejlfri - der har været mange sager, du har fået bøder og kritik..

– Ja, ja, ja, ja, men hvis man går ned i substansen, kan man også sige, at det er nemt, når man har den ene sag, så går man videre med den næste, for det er ganske vist. Vi lever i H.C. Andersens hjemland. Man kan motivere den ene sag med den næste sag?

– Så den kritik og de bøder, du har fået - af det er der ikke et sted, hvor du vil sige: ’Her begik jeg en fejl’?

Annonce:

– Nej. Det er politisk motiveret forfølgelse. Yes. Det er nemt nok at sætte en person op i en gabestok og smide tomater op i hovedet på ham og sige: ’Se hvor mange tomater, han har i hovedet. Der må nok være noget galt med ham.’

– Jeg ser frem til at gennemføre sagen. Jeg kommer til på forskellig vis at repræsentere samtlige sagsøgere. Jeg er ikke ude af sagaen, men kommer til at fortsætte.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Hvis folk ønsker Ellemann det godt...
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: