Annonce:
Annonce:

Lastbilangreb inspirerer til ny terror

Simple angrebsmetoder med køretøjer kan inspirere andre, der har viljen til at begå terror, siger ekspert

Annonce:
Følg Krimi

De blodige angreb med køretøjer, som vi det seneste år har været vidne til i både Nice, Berlin, London og senest i den svenske hovedstad, Stockholm, kan virke som inspiration for personer, der i forvejen har viljen til at begå terror.

Det vurderer Carsten Bagge Laustsen, som er lektor og terrorekspert ved Aarhus Universitet.

- Man er sandsynligvis blevet inspireret af den effektive måde at udføre terrorangreb på, hvor det ikke kræver den store forberedelse og tekniske viden. På den måde smitter terroren, siger Carsten Bagge Laustsen.

- Men det centrale er fortsat villigheden. Folk, der ikke i forvejen har viljen, de begynder ikke at lave terror. Og det er ikke noget, et konkret angreb ændrer på, siger han.

Annonce:

Norges efterretningstjeneste, PST, har søndag forhøjet trusselsniveauet efter det seneste døgns hændelser i Stockholm og i Oslo, hvor en 17-årig russisk statsborger er sigtet for at forberede et muligt bombeanslag i den norske hovedstad.

PST mener, at det er sandsynligt, at den seneste tids angreb i Frankrig, Tyskland, Storbritannien, Rusland og Sverige skaber en smitteeffekt hos mennesker i Norge, som sympatiserer med islamiske terrorister.

Det er blandt andet derfor, Norge har forhøjet sit beredskab.

Tidligere operativ chef i den danske efterretningstjeneste, PET, Frank Jensen vurderer, at det er det rigtigste at gøre.

- Set i lyset af hvordan situationen i Europa har udviklet sig og de seneste angreb - hvad enten der er tale om en smitteeffekt eller ej - så er der i hvert fald grund til at frygte, at der kan komme flere angreb fra radikaliserede.

- Hvis man er radikaliseret, har man pludselig mulighed for at lave en aktion, uden at man er trænet. Derfor tror jeg, at man griber til de her simple metoder, siger Frank Jensen.

Annonce:

Mens Norge har forhøjet sit trusselsniveau efter weekendens begivenheder, sker der ingen ændringer i Danmark. Det danske politi er allerede i forhøjet beredskab. Det skyldes den generelle trussel.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Danmark skal ikke lade sig intimidere
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: