Lavine havde styrke som 4000 lastbiler: Stadig håb for overlevende

Lavinen, der onsdag begravede Hotel Rigopiano i det centrale Italien, ramte området med en usædvanlig kraft

Redningsarbejdet fortsætter ved hotellet, der med usædvanlig kraft blev ramt af en lavine. Foto: AP
Redningsarbejdet fortsætter ved hotellet, der med usædvanlig kraft blev ramt af en lavine. Foto: AP

Det var en særdeles kraftfuld lavine, der onsdag ramte Hotel Rigopiano i byen Farindola i det centrale Italien.

Med en vægt på omkring 120.000 tons, svarende til fire tusinde vognlæs, og med en fart på omkring 100 kilometer i timen begravede snemasserne det smukke feriested helt op til fjerde etage.

Sådan bliver styrken og kraften af den ødelæggende lavine nu beskrevet af italienske meteorologer fra Carabinieri del servizio Meteomont, der overvåger prognoser og advarsler omkring laviner i bjergområderne.

En ekstra person meldt savnet
Tidligere har antallet af savnede personer ligget på 23, men efter et ægtepar, der er blevet redder ud af murbrokkerne, havde oplysninger om endnu en person, en 22-årig hotel-ansat, der oprindeligt kommer fra Afrika, er dette antal steget til 24 personer.

Den 22-årige, Faye Dame, er ifølge italienske nyhedsmedier i besiddelse af en opholdstilladelse, men er kun ansat på hotellet fra tid til anden. Efter det overlevende ægtepars beretning, frygtes det, at også han er fanget i murbrokker og sne.

Stadig håb
Efter fire dage med massive eftersøgninger i sneen, er der stadig håb.

Redningsarbejdere fra Vigili del Fuoco, det italienske beredskab, fortæller til avisen Corriere Della Sera, at der stadig er mulighed for at finde nogen i live, ligesom nogle af dem stadig beretter om lyden af stemmer under sneen.

Søndag aften lyder den officielle melding, at fem bekræftede ofre er fundet døde i forbindelse med arbejdet, mens ni personer er reddet ud af hotellet i live.

Lederen af civilbeskyttelsen, Fabrizio Curcio, fortæller desuden til mediet Il Secolo, at redningsfolk fra området per automatik arbejder ud fra en forventning om, at der stadig kan findes overlevende.

- De, der arbejder under disse betingelse, tænker sådan, og bliver ved til det sidste, fortæller han.

Dog er redningsarbejdet en besværlig affærre, da både sneen og hotellets relativt tykke mure er svære at trænge igennem.

Udgravningen hvor størstedelen af de ni overlevende blev reddet ud, bliver i øjeblikket udvidet, så en hurtigt inspektion af hotellets lokaler kan gennemføres.

Hotellet Rigopiano før lavinen. Udover mængderne af sne, har frygten og risikoen for flere efterskælv og laviner gjort det sværere for redningsfolk at komme til undsætning. Foto: AP
Hotellet Rigopiano før lavinen. Udover mængderne af sne, har frygten og risikoen for flere efterskælv og laviner gjort det sværere for redningsfolk at komme til undsætning. Foto: AP

Som en bombe
Vincent Strong, der sammen med sin kæreste overlevede lavinen, fortæller til Corriere Della Sera, at et par søjler i foyeren blev deres redning.

Sammen stod de efterladt i et hulrum, da sneen begravede hotellet onsdag eftermiddag. Han beskriver den kraftfulde lavine som en bombe, der ramte stedet.

- Vi krammede og bad til Gud, fortæller han.

Også byen Farindolas tidligere borgmester var til stede på Rigopiano. Han mistede sin bror, der var ansat som tjener.

- Lige til det sidste håbede jeg på mest egoistiske vis, at vi blot havde fundet hans pung tæt på liget af et andet offer, fortæller han.

Se hotellet efter lavinen her. Video: AP.