Annonce:
Annonce:

Leder efter to iPhones på havets bund: Sådan genskabes telefonernes data

Hvis Kim Walls og Peter Madsens telefoner bliver fundet på havets bund, kan det godt lykkes at genskabe data, siger ekspert

Kim Wall og Peter Madsen ses her på ubåden, da de sejlede ud den skæbnesvangre aften. Foto: /Ritzau/Privatfoto
Kim Wall og Peter Madsen ses her på ubåden, da de sejlede ud den skæbnesvangre aften. Foto: /Ritzau/Privatfoto
Annonce:
Følg Krimi

I to en halv måned har politiet ledt efter Kim Walls og Peter Madsens iPhones på havets bund, fordi de kan bidrage med vigtig viden til efterforskningen af Kim Walls tragiske død om bord på UC3 Nautilus.

Og selv om tiden arbejder mod politiet, så er det slet ikke umuligt at genskabe data fra en telefon, der har ligget på havets bund i to måneder.

Det siger Martin Frederiksen, cheftekniker og direktør i firmaet Recoverit, der genskaber data fra telefoner, harddiske etc. Men det kræver, at man håndterer mediet korrekt fra start.

– Hvis man tager telefonen op fra vandet og sætter den direkte til opladeren og tænder den umiddelbart efter, vil der være stor sandsynlighed for, at du kortslutter komponenter på enheden.

 Er saltvand særlig skidt for telefonen?

Annonce:

– Saltvand er yderst ætsende – især på de elektroniske lodninger i telefonen. Jo længere tid telefonen har ligget i en saltvandsopløsning, jo større er sandsynligheden for alvorlig skade på mange dele af telefonen, siger Martin Frederiksen og tilføjer:

– Men vi har haft en harddisk, hvor vi fik data ud seks måneder efter, at den blev fundet i havnen.

Læs mere om, hvorfor telefoner er vigtige i efterforskningen her:

Politiet jagter forsvundne spor: Derfor er mobilerne vigtige

Det er dog sværere med en telefon, og i iPhones kan man ikke bare sætte komponenter over i en anden enhed, fordi den hukommelseschip, der sidder på Apples nyere enheder, er krypteret, så den er låst til kun den enhed.

Ifølge Martin Frederiksen vil der højst sandsynligt ske en kortslutning af telefonen i næsten samme øjeblik, den kommer under vand, hvis batteriet er i. 

I bedste fald vil skaden ikke påvirke det område af telefonen, der lagrer data. 

Annonce:

– Hukommelseschippen er i de fleste moderne smartphones særlig godt beskyttet af ’epoxyharpikser’ og specielle typer lim, som beskytter dem mod netop vandskader, siger Martin Frederiksen og understreger, at det derfor er altafgørende at få liv i mobiltelefonen for at genskabe data.

- Hvad vil I konkret gøre for at genskabe data?

- Vi starter indledningsvis med det, vi kalder 'skadebegrænsning'. Under denne proces skyller vi telefonen og rengør den forsigtigt for at forhindre, at ætsende væsker forårsager yderligere skade på telefonen. Dette sker normalt i etaper, der omfatter neutralisering af saltvandet, samt fjernelse af fysisk korrosion og efterfulgt af en masse test, siger han.

Han fortæller, at de tidligere har hjulpet politi og forsvaret i lignende sager.

- Jeg skal ikke kunne afvise, at vi har lignende sager pt. Vi opererer på opgaver store, som små, men det ønsker jeg ikke at udtale mig om grundet tavshedspligt, siger Martin Frederiksen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Mette har spillet magtbingo hele sit liv
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: