Annonce:
Annonce:

Letland vil redde mor til to i sidste øjeblik

Kristine Misane skal efter planen hentes af sydafrikanske betjente inden længe, men i 11. time har hendes hjemland nu udstedt en arrestordre på den 46-årige kvinde

Demonstration for Kristine Misane forleden i nærheden af frihedsmonumentet i Riga i Letland. Privat
Annonce:
Følg Krimi

I sidste øjeblik før en planlagt udlevering af den lettiske statsborger Kristine Misane til Sydafrika har Letland udstedt en arrestordre på kvinden. Det bekræfter Letlands øverste anklager ifølge Ritzau i en mail.

Den 46-årige kvinde siden 9. december siddet varetægtsfængslet i Vestre Fængsel, efter at en international arrestordre fra Interpol blev udløst, da hun mellemlandede i Danmark på vej mod Sydafrika.

Det land havde hun i maj samme år forladt med sin i dag 11-årige søn og fireårige datter. Dermed gjorde hun sig ifølge en sydafrikansk domstol skyldig i børnebortførelse, da myndigheden havde forbudt både hende og datterens sydafrikanske far i at tage barnet ud af landet.

Annonce:

Under de mere end 14 måneders varetægtsfængsling i Danmark har Misane forsøgt at hindre en udlevering, fordi hun frygter for opholdet i et sydafrikansk fængsel.

Mor har bortført datter: Nu slår far igen i video

Domstolene har imidlertid trods advokaters indsigelser godkendt Rigsadvokatens afgørelse om at udlevere den 46-årige mor.

De har især talt om risikoen for nedværdigende behandling i strid med menneskerettighederne.

I sidste uge besluttede Østre Landsret at forlænge fængslingen til 20. februar - altså på torsdag. Meningen er, at sydafrikanske betjente skal komme til Danmark og afhente hende inden da, understregede anklager Anders Larsson under fredagens retsmøde.

Han har i skrivende stund ingen kommentarer til udviklingen, men henviser til Rigsadvokaten.

- Vi har ingen kommentarer, lyder svaret via en pressemedarbejder herfra.

Allerede tidligt i forløbet - godt en måneds tid efter anholdelsen - fik Letland af Danmark mulighed for at overtage strafforfølgningen. Men Letlands øverste anklager afslog.

Kristine har ikke set datter over et år

Annonce:

Dette skyldes, at strafferammen i Letland for en såkaldt barnebortførelse ikke er tilstrækkelig høj. Et ja tak til Danmarks tilbud ville være ulovligt og var således ikke muligt, har Letlands øverste anklager tidligere fastslået i en længere redegørelse.

Men nu er der altså alligevel udstedt en arrestordre.

- Jeg har hørt det, men vil frygtelig gerne se den, siger kvindens forsvarsadvokat Henrik Stagetorn til Ekstra Bladet om Letlands arrestordre.

Arrestordren vil ifølge advokaten blive fulgt op af en udleveringsbegæring til Letland, som han i så fald vil støtte op om, så hans klient bliver udleveret til sit hjemland frem for Sydafrika.

Sultestrejke
Misane har siden 30. januar sultestrejket i protest mod varetægtsfængslingen. I fredags fortalte hun i landsrettens 19. afdeling til Ekstra Bladet, at hun fortsat ikke spiste.

Kvinden har ikke set sin datter siden afrejsen fra Letland i december 2018. Pigens storebror har besøgt sin mor i fængslet, men familien har af frygt for Interpols efterlysning ikke turdet at lade den lille pige rejse ud af Letland.

Hun har talt med sin mor på Skype.

Letland kritiserer Danmark på grund af udlevering

Annonce:

Forløbet har flere gange undervejs spidset til. Tidligere på måneden blev Danmarks ambassadør i Riga for eksempel kaldt til en samtale i Letlands udenrigsministerium. Et medlem af det lettiske parlament har foreslået ambassadøren smidt ud af Letland.

Mandag drøftede Letlands præsident, Egil Levtis, sagen med flere ministre i regeringen.

To gange er en planlagt udlevering til Sydafrika blevet udsat. Første gang var 20. november sidste år.

Udsendelsen blev stoppet, fordi Kristine Misane søgte om asyl i Danmark, netop som et fly med sydafrikanske betjente havde sat hjulene på asfalten i Kastrup Lufthavn. Og næste gang var onsdag i sidste uge.

Endvidere har en dommer i Københavns Byret to gange besluttet at løslade Kristine Misane, men i begge tilfælde er afgørelserne blevet omgjort af Østre Landsret.

Torsdag klokken 10.40 er der retsmøde om forlængelse af varetægtsfængslingen i Københavns Byrets fristafdeling.

Her kan Misanes forsvarsadvokat begære sin klient løsladt, hvorpå anklageren, som denne gang ikke bliver Anders Larsson, kan komme med sin begæring.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

DAGENS EB+

Annonce:
Hvis Mette går, bør der udskrives valg
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Annonce: