LIGE NU: Afgørelsens time for Kundby-pigen

Følg med i Ekstra Bladets livedækning fra retsmødet i dag

Ifølge anklageren er der nu dukket nye beviser op mod pigen. Bliv klogere på, hvad der allerede står i anklageskriftet i dette indslag fra februar, hvor det kom frem at pigen angiveligt havde tænkt sig at bombe en skolefest.

Ved du noget? Tip os på 1224@eb.dk eller sms/mms på 1224 (alm. takst)

Anklagemyndigheden vil have Retten i Holbæk til at udsætte skyldkendelsen i sagen om den 17-årige pige fra Kundby ved Holbæk, som er tiltalt for forsøg på terror.

Her har retten ellers annonceret, at den fredag vil afsige kendelse og fortælle, om pigen er skyldig eller uskyldig i den rejste anklage.

Anklagemyndigheden vil have lov til at genoptage bevisførelsen mod pigen. Det kræver, at retten giver tilladelsen.

- Der er fundet nye beviser i sagen mod hende. Nu må vi se, om retsformanden vil genoptage bevisførelsen i sagen, siger anklager Kristian Kirk til Ekstra Bladet.

Helt nye oplysninger
Kristian Kirk fortæller, at det er beviser, som er kommet ham i hænde efter, at han i sidste uge procederede for skyld.

- Det er Midt- og Vestsjællands Politi, som har henvendt sig med nye beviser. Havde det været noget, som jeg havde forud for proceduren, så var de kommet frem under bevisførelsen. Oplysningerne er af en sådan karakter, at jeg ønsker, de skal indgå i rettens vurdering af sagen, siger Kristian Kirk, som repræsenterer statsadvokaten på Sjælland under sagen.

Den 17-årige pige konverterede til islam et par måneder før sin anholdelse og optræder på de sociale medier blandt andet iført tørklæde. Foto: Privat
Den 17-årige pige konverterede til islam et par måneder før sin anholdelse og optræder på de sociale medier blandt andet iført tørklæde. Foto: Privat

Det er DR, som torsdag fortæller, at sagen mod pigen måske endnu ikke er fuldt ud belyst. Normalt kan parter i retssager ikke fremføre nye beviser, når først procedurerne er afsluttet, sådan som de blev fredag 28. april. DR har også fået en reaktion fra pigens forsvarer Mette Grith Stage.

- Jeg har modtaget anklagerens begæring, og jeg protesterede, siger Mette Grith Stage til DR.

- Det er en absurd situation, som jeg ikke har været i før, men derudover ønsker jeg ikke at kommentere, førend i morgen tidlig i retten, hvor jeg skal procedere spørgsmålet, fortsætter Mette Grith Stage.

Mor fandt kemikalier
Kundbypigen blev anholdt 13. januar 2016, efter at hendes mor og storebror havde fundet kemikalier til fremstilling af sprængstof i kælderen under familiens hjem i Kundby ved Holbæk.

I retten er det kommet frem, at politiet fandt bombemanualer og sedler på stedet, som fortalte om daterede angreb på de to skoler Sydskolen i Fårevejle og den jødiske Caroline-skolen i København.

Pigen konverterede til islam 17. oktober 2015, og siden har hun gennemgået en radikalisering, har hendes forsvarer fortalt i retten.

Angreb pædagog
Under pigens varetægtsfængsling har hun på en udleveret computer skrevet dagbog, hvor hun udførligt fortalte om sin vej mod islam. Hun omtalte også et angreb på en pædagog under sin varetægtsfængsling, som hun også er tiltalt for. Pædagogen blev stukket med en kniv, som pigen havde lavet ud af glas fra et knust makeup-spejl.

Pigen har erkendt overfaldet på pædagogen, som hun i dagbogen kritiserer for at være ateist. I retten gav hun imidlertid en anden forklaring på overfaldet end det religiøse motiv, hun omtaler i sin dagbog. I retten fortalte hun, at overfaldet alene var udtryk for stress og pres.

Forsvarer: Mobning fik Kundby-pige til at vælge facade som jihadist

Anklagemyndigheden kræver pigen idømt forvaring på ubestemt tid. Forsvareren kræver frifindelse fra forsøg på terror.

Risikerer udsættelse
De nye oplysninger i sagen gør, at sagen risikerer at blive udsat i månedsvis.

- Forsvareren skal naturligvis have lejlighed til at føre de beviser, som de nye oplysninger kunne give anledning til, siger Kristian Kirk til Ekstra Bladet.

Han ønsker ikke at nævne noget om karakteren af de nye beviser før retsmødet i morgen klokken 9.30.

LIVE