Lige nu: Demonstration mod ny moske

Nye minaret-tårne på moske er omdrejningspunktet for en demonstration i Roskilde i dag

Foto: Kristian Brasen
Foto: Kristian Brasen
Følg Krimi

En lokal strid om opførelsen af en ny moske kulminerer i dag i Roskilde, hvor organisationen SIAD 'Stop Islamiseringen i Danmark' har arrangeret en større demonstration.

Midt og Vestsjællands Politi oplyser, at de ikke har det nøjagtige kendskab til, hvor mange mennesker, der vil deltage i arrangementet, som starter klokken 13.

- Men vi vil selvfølgelig være mere tydelige i bybilledet i dag, oplyser kommunikationsansvarlig hos politiet, Carsten Andersen, til Ekstra Bladet.

Samtidig er der arrangeret en moddemonstration i byen af gruppen 'Mennesker for Mangfoldighed', der har annonceret, at man vil marchere gennem byen under taler og musik.

- Vi forventer, at begge demonstrationer vil foregå stille og roligt. Vi har talt med lederne af begge arrangementer, og de har højt og helligt lovet os, at der ikke kommer til at ske noget, som vi ikke vil have skal ske. Men begge har selvfølgelig deres grundlovs-sikrede ret til at demonstrerer, siger Carsten Andersen.

Organisationen 'Stop Islamiseringen i Danmark' har den seneste uge benyttet sig af en række ukonventionelle 'gimmicks' i deres forsøg på at stoppe opførelsen af den nye moske på Allehelgensvej i Roskilde.

Det er særligt moskeens nye minareter, som demonstranterne har set sig vrede på, fordi de frygter, at tårnene skal bruges til at kalde til bøn.

Derfor vækkede de klokken fem fredag morgen Roskildes borgmester Joy Mogensen og biskop Peter Fischer Møller med lyden af en muslimsk fredagsbøn.

'Bønnekaldet blev brugt, fordi begge personer har taget første spadestik med store smil til den nye moske med minareter, der ud i fremtiden kan bruges til at kalde til bøn så hele Roskilde kan høre det', lød det efterfølgende fra organisationen.

Også på organisationens facebookside hersker en særlig ond og hadsk tone over for de nye moske-planer i den gamle domkirkeby.

'Den kost af en borgmester skulle voldbolles af de perkersvin', står der blandt andet i en kommentar på Facebooksiden fra en af organisationens følgere, som borgmesteren i går læste op i nyhederne på TV2 Lorry.

På trods af de hidsige udmeldinger på organisationens facebook-side frygter politiet ikke uroligheder under de to demonstrationer i dag.

- Men det er klart, at skulle tingene ændre sig, så er vi klar til det, siger Carsten Andersen.

I Roskilde har der siden 1989 ligget en moské i et ombygget autoværksted i en baggård på Allehelgensgade i Roskilde, og planerne om en ny moské på samme sted har længe været undervejs.

De nye planer indebærer fem kupler på toppen, og to minareter, der oprindeligt bruges til at kalde til bøn - på 7,5 meter.

Byrådet i Roskilde har dog nedlagt forbud mod at kalde fra tårnene. 

Ekstra Bladet har i forbindelse med dagens demonstration forsøgt at få en kommentar fra Roskildes borgmester Joy Mogensen. Til Sjællandske siger hun dog, at hun håber på en rolig dag i byen.

- Jeg tror de fleste bliver lidt bange, når folk udtaler sig så firkantet om andre mennesker som SIAD gør. Det er ikke godt for vores demokratiske dialog, og det er ikke godt for vores måde at leve sammen på.

- Jeg håber virkelig, at det her forløber stille og roligt, og vi i Roskilde kan fortsætte vores dialog mellem vores trossamfund, siger hun til mediet.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
Fronten forstærkes - velkommen til Finland og Sverige

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+