Lige nu: Politiet afslører nye detaljer i flygtningetragedie

Østrigsk politi kommer med nye oplysninger i sagen om de 71 døde flygtninge

Her kan du se den lastbil, hvor flygtningene blev fundet (video: AP)

Østrigsk politi bekræfter i en pressekonference, at de har anholdt tre personer i sagen om de 71 døde flygtninge. Den første mand har ungarsk statsborgerskab, men har vietnamesisk oprindelse. Den anden har også ungarsk statsborgerskab, hvor det ikke er lykkedes østrigsk politi at finde frem til den tredje persons statsborgerskab.

De tre personer er varetægtsfængslet og mistænkt for menneskesmugling. Politiet oplyser, at der er tale om syv bagmænd, men at fire af dem er er løsladt. En af de tre anholdte er den mistænkte chauffør.

Barn blandt ofrene

Østrigsk politi arbejder intensivt sammen med politiet i Ungarn i efterforskningen.

Politiet har fundet syriske rejsedokumenter, og man mener derfor, at de 71 døde flygtninge stammer fra Syrien. Heriblandt 59 mænd, otte kvinder og fire børn. Der er tale om en pige på to år og tre drenge i alderen 8-10 år.

Politichef Hans Peter Doskozil siger, at en af de mistænkte ejer lastbilen, hvor de to andre er knyttet til den. Han fortæller samtidig, at man endnu ikke kan fastlægge dødsårsagen, men meget tyder på, at de 71 flygtninge er døde af iltmangel.

Ungarsk politi har afhørt de tre anholdte, og de er nu blevet udleveret til Østrig.

'Vi skal beskytte flygtningene'

Østrigs indenrigsminister Johanna Mikl Leitner siger, at der er tale om menneskesmuglere, som står bag transporten af de døde flygtninge. Hun understreger samtidig, at Europa skal finde en løsning på flygtningekrisen. Løsningen er ikke mere grænsekontrol, men i stedet at finde frem til lovlige måder, hvorpå flygtninge kan komme til Europa. Det vil gøre de ulovlige menneskesmuglinger mindre attraktive.

- Vi har brug for en løsning, så vi kan beskytte flygtningene, og så de kriminelle ikke har nogen chance, udtaler Johanns Mikl Leitner til pressekonferencen.

Værre end frygtet: Over 70 er fundet døde i lastvogn

Målet var Tyskland og Skandinavien

Østrigsk politi har oprettet en hotline, som de håber mulige pårørende eller vidner vil bruge, så de bedre kan identificere de 71 ofre. De vurderer, at Østrigsk ikke har målet for de mange flygtninge. Det var i stedet Tyskland og Skandinavien, der var målet.

Politichef Hans Peter Doskozil vurderer, at en sådan form for menneskesmugling har seks niveauer. De tre anholdte har ifølge østrigsk politi arbejdet på første niveau. Man mener, at de egentlige bagmænd befinder sig i Bulgarien.

Lastbilen blev fundet cirka 50 kilometer syd for Wien torsdag. Man vurderer, at lastbilen forlod Ungarns hovedstad, Budapest, onsdag morgen. Natten skal torsdag skal lastbilen have passeret grænsen til Østrig.

Her kan du se billeder fra gerningsstedet (video: AP)