Lille Kevin dræbt for 20 år siden: Nu er brødre blevet renset

For næsten 20 år siden tilstod to små drenge mordet på deres fireårige legekammerat, men for nylig er der blevet sået tvivl om efterforskningen og afgørelsen. Nu er de blevet renset for anklagerne, fortæller brødrene til SVT

Kevin Hjalmarsson var kun fire år, da han blev fundet død tæt på sit hjem i Arvika i Sverige, Foto: Aftonbladet
Kevin Hjalmarsson var kun fire år, da han blev fundet død tæt på sit hjem i Arvika i Sverige, Foto: Aftonbladet

I næsten 20 år har de svenske brødre Christian og Robin Dahlén levet med prædikatet børnemordere.

De tilstod nemlig drabet på deres fireårige legekammerat, Kevin Hjalmarsson, mens de selv kun var syv og fem år gamle.

Men i dag er det hele blevet lavet helt om. Brødrene er renset for alle anklager.

Det fortæller de til SVT, få timer inden et pressemøde omkring nyt i sagen bliver afholdt af anklagemyndigheden.

- Det er ikke helt sivet ind, så jeg kan bare beskrive det som ren lykke. Det kunne ikke blive en bedre fødselsdag, siger Christian til det svenske medie efter et møde med anklageren.

Anklageren Niclas Wargren besluttede sidste år, at sagen skulle genoptages. Det er ham, der holder pressemødet og skal fortælle om de nye oplysninger i sagen.

Nyt liv til sagen
Det er en dokumentarserie lavet af SVT og en undersøgelse foretaget af Dagens Nyheter, der har fået sagen til at rulle igen.

Her fremgår det, at brødrene blev presset af ledende spørgsmål under forhørssituationerne. De blev forhørt i lang tid og nogle gange uden, at deres forældre var til stede.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

En del af efterforskningen
Fireårige Kevin blev fundet død 16. august 1998. Det var hans morfar, der fandt ham død på en palle i vandet, tæt på drengens hjem ved Arvika i Sverige.

Kevin var blevet kvalt ved, at nogen havde presset en pind mod hans strube. I starten var Rolf Sandberg, der ledte politiets efterforskning, på bar bund, men knap en uge efter mordet, havde de deres første tip.

Der havde været en gruppe 13-årige tæt ved vandet i den periode, hvor Kevin døde. Det var også her, at de to meget unge brødre blev en del af en mordefterforskningen.

7-årige Christian fortalte nemlig sin far, at han havde set nogle store børn snakke med Kevin den aften. Faren valgte at tage drengene med på politigården, så Christian kunne afgive forklaring.

Pludselig blev 5-årige Robin også et vigtigt vidne. Han sagde nemlig, at han havde set sin legekammerat blive myrdet. Robin ændrede dog sin forklaring flere gange, og hans påstand om, at han havde set en stikke Kevin med en kniv, passede heller ikke til dødsårsagen.

Tilståelse
Brødrene blev afhørt 30 gange, nogle gange flere timer ad gangen, nogen gange hver for sig og nogen gange uden forældrene til stede.

Efter mange lange afhøringer havde Robin fortalt Rolf Sandberg, at Christian havde kvalt Kevin med en pind. Brødrene havde bagefter slæbt liget hen til træpallen.

Robin blev afhørt igen dagen efter, og her svarede han ja til, at Christian havde presset en pind mod Kevins hals.

Ingen af de to tilståelser blev optaget. Sådan blev sagen opklaret, og de to brødre var nu skyldige i at have myrdet deres legekammerat. Begrundelsen for, at de havde dræbt Kevin, var, at de var blevet uenige om, hvem der skulle bestemme i en leg.

De fik ikke nogen retssag, fordi de var langt under den kriminelle lavalder. Sagen blev lukket og drengene flyttede på et behandlingscenter med deres forældre.

Og nu, næsten 20 år senere, er de to brødre altså blevet renset.