Linsey og Leah dræbt af vandscooter: Her er dommen

Vandscooter-ræs i Københavns Havn kostede to amerikanske udvekslingsstuderende liv

Ekstra Bladet giver dig her en gennemgang af ulykken, der fandt sted 6. maj sidste år (Foto: Kenneth Meyer, Mathias Øgendal, Læservideo. Grafik: Frans Wej Petersen, 3D grafik: Mikkel Lund. Redigering: Kristian Hansen)
Følg Krimi

KØBENHAVNS BYRET (Ekstra Bladet): De to amerikanske udvekslingsstuderende Leah Bell og Linsey Malia på 21 år blev dræbt, da en vandscooter torpederede deres udlejningsbåd ved Langebro i København den 6. maj sidste år.

I dag blev den 25-årige F. idømt to års fængsel for uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder, hvori der ligger en reststraf fra tidligere domme, ligesom han er frakendt retten til at føre skib i fem år. Han er frifundet for konfiskation af vandscooteren.

I rettens begrundelse lægges der vægt på, at han har sejlet for hurtigt, var ukyndig og ikke har sejlet efter forholdene. Desuden lægges der vægt på, at han i august sidste år blev dømt for kørsel under påvirkning af narkotika.

Hans forsvarer, Jane Ranum, sagde efterfølgende, at 'det er en besindig dom'. De modtog den, men statsadvokaten skal nu vurdere, om den skal ankes til landsretten.

Den 25-årige reagerede ikke synligt på dommen og sad og kigger ned på tilhørerpladserne og op mod dommeren, mens hun læste rettens begrundelse op.

De syv medtiltalte, der er tiltalt for hensynsløs kørsel, er idømt bødestraffe mellem 3700-11700 kroner.

De er dømt for overtrædelse af lov om sikkerhed til søs og for at have sejlet i Københavns Havn med vandscootere, selv om de ikke måtte. Men de er frikendt for at have sejlet hasarderet og sat andre menneskers liv på spil.

Anklagemyndigheden havde lagt op til, at de skulle dømmes for hasarderet sejlads som en gruppe, men retten mente, at sejladsen havde tilfældighedens præg, og at der ikke var nogle forudgående aftaler.

Derfor er de blevet vurderet enkeltvist.

Deres døtre blev dræbt: Jeg glemmer aldrig lyden af mine skrig

De modtog også alle dommen, men anklagemyndigheden har nu to uger til eventuelt at anke sagen til landsretten. Den 25-årige fik udstrakt navneforbuddet under den eventuelle anke.

Den 25-årige er fortsat varetægtsfængslet.

Senioranklager Elisabeth Boserup argumenterede i sin procedure for, at det skulle koste fire års fængsel for den 25-årige at have været skyld i de to  amerikanske pigers død ved at have sejlet hurtigt og hasarderet i Københavns Havn.

Strafpåstanden var inklusive to reststraffe på i alt 214 dage, som den 25-årige havde 'i banken.' Han har tre tidligere domme for vold, særlig farlig vold og senest for røveri.

Beha kort før tragisk vandscooter-ulykke: - Nu håber vi ikke, at de sejler nogen ihjel

De øvrige tiltalte krævede anklageren idømt straffe på seks til otte måneders fængsel.

De medtiltalte har alle nægtet sig skyldige, men den 25-årige erkendte sig skyldig i uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder ved, at han mistede kontrollen over sin vandscooter og ramte de to unge kvinder, der afgik ved døden, ligesom han erkendte, at han forlod stedet efterfølgende. Han nægtede sig dog skyldig i at have sejlet hasarderet med for høj fart.

Viste videoer fra før dødsulykke: Vandscootere ræsede gennem havnen

Leah Bell og Linsey Malia blev slået ihjel ved vandscooter-ulykken. Privatfoto
Leah Bell og Linsey Malia blev slået ihjel ved vandscooter-ulykken. Privatfoto

Den 25-åriges forsvarer Jane Ranum argumenterede til gengæld for, at straffen skulle ligge på et års fængsel.

- Han har gjort noget, som han ikke burde have gjort. Jeg mener, at den grove uagtsomhed består i, at han har sejlet med en fart, der ikke var tilpasset forholdene, sagde Jane Ranum, der blandt andet henviste til, at han hverken var påvirket af alkohol eller stoffer, ligesom det efter hendes opfattelse ville være forkert at sidestille uforsvarlig sejlads på vandscooter med særlig hensynsløs kørsel i trafikken.

- Man skal bedømme sagen i den kontekst, hvor sejladsen fandt sted i. Det var en kontekst, hvor der ikke var tilnærmelsesvist den fokus på farlighed ved vandscootersejlads, som der er ved almindelig trafik, sagde hun under sin procedure.

Den erfarne sejler Mikkel Beha har afgivet vidneforklaring i retten, fordi han og hans familie var i havnen, den aften de unge kvinder blev dræbt.

Hans sønner havde tidligere set et par af de samme vandscootere, der et par uger forinden var ved at sejle dem ned inde i den smalle kanal ved Gammel Strand. Da var sønnerne blevet truet, fortalte Mikkel Beha i retten.

Mikkel Beha blev kort tid efter ulykken afhørt. Foto: Kenneth Meyer
Mikkel Beha blev kort tid efter ulykken afhørt. Foto: Kenneth Meyer

Familien var derfor meget opmærksomme, da de endnu engang så vandscooter-sejlerne. De optog derfor en video af gruppen, som blev fremlagt som bevis i retten.

Billederne viste klare hvide skumsprøjt, da en vandscooter sejlede tæt rundt om båden.

- Vi taler med hinanden bagefter. Og vi siger ordene: Nu håber vi ikke, at de sejler nogen ihjel, lød det fra Mikkel Beha ifølge TV2.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Nej Lars, dansk politik har ikke brug for dig – det er omvendt