Lisbet identificeret af tandlæge

Efter fundet af den dræbte sygeplejerskes skelet skal retsmedicinere nu forsøge at opklare ni år gammel mordgåde

Ekstra Bladets journalist Karsten Gøttler dækkede sagen tilbage i 2009. Hør ham fortælle om seneste nyt her. Producer: Martin Lorentsen

Efter fundet af den 46-årige sygeplejerske Lisbet Nielsens skelet i en skovbevoksning lidt nord for Aarhus Lufthavn er det nu op til retsmedicinske eksperter at forsøge at finde en årsag til Lisbet Nielsens død.

I søndags fandt nogle jægere et kranium og andre skeletdele nær landsbyen Stabrand. Efterfølgende har undersøgelser af kraniets tandsæt fastslået, at der er tale om den forsvundne Lisbet Nielsen, som forsvandt fra sit hjem 23. oktober 2009.

Ingen har siden været i tvivl om, at Lisbet Nielsen var offer for den fire år yngre kæreste, Bjarne Østergaard Madsen, som uden hendes viden dels havde to domme for henholdsvis drab og dødsvold og dels holdt en diagnose for skizofreni hemmelig for hende.

Men til dato har det været en gåde, hvor den 46-årige kvindes lig var skjult. Da det endelig blev fundet, var dele af skelettet nedgravet, oplyser politiets talsmand, politiinspektør René Ruffo, Østjyllands Politi, til Ekstra Bladet.

- Vi søger fortsat med hunde i området for at sikre så mange dele af skelettet som muligt, siger han.

René Ruffo vil ikke udtale sig om, hvorvidt der er fundet andre effekter, som knytter sig til den dræbte sygeplejerske og fraskilte mor til to.

Begik selvmord uden at tilstå
Drabsmanden blev anholdt på sin bopæl i Herning blot 100 meter fra stedet, hvor han kvalte en kvinde i 1991. Han sad til afhøring hele natten på Aarhus Politigård, men uden at tilstå.

Og oplysningen om, hvor han havde anbragt Lisbeth Nielsens lig, tog han med sig i døden, da han hængte sig i Aarhus Arrest blot en time inden grundlovsforhøret. Som et grotesk farvel bad han i spøg om et sidste måltid i form af to hotdogs.

I dagene og ugerne, der fulgte, gennemførte Østjyllands Politi en af de største og mest intense eftersøgninger i nyere tid efter liget. Fra hendes hjem i Egå var der forsvundet sengetøj, som politiet var sikker på, at liget var pakket ind i, inden det blev fjernet fra Lisbet Nielsens bopæl.

Sporet via mobilmaster
Politiet mener, han kørte rundt en hel dag med liget liggende i sin bil. Der blev indhentet oplysninger fra teleselskaber, hvis sendemaster registrerede signaler til og fra Bjarne Østergaard Madsens mobiltelefon.

Politiet var således i stand til i grove træk at rekonstruere den rute, han havde kørt, men uden større geografisk præcision de fleste steder. Dog lå det fast, at han havde været i Herning, Aarhus og flere steder på Djursland, blandt andet på Grenaa Havn.

Men størst interesse var der omkring et skov område i nærheden af Aarhus Lufthavn. Her fik politiet hjælp af Søværnets frømænd til at gennemsøge en række søer i skovene.

F-16-fly tog fotos af eftersøgningsområde
Politiet fik også hjælp fra Flyvevåbnet, som sendte en F-16-jager udstyret med avanceret fototeknik ind over eftersøgningsområdet. Flyet fløj frem og tilbage i lav højde og tog højopløselige billeder af hver eneste kvadratmeter.

Om det nu kendte findested ligger inden for den zone, der i sin tid blev overfløjet, er uvist.

- Jeg har ikke billederne liggende, men det er da værd at tjekke, siger René Ruffo.

Først med fundet af dele af Lisbet Nielsens skelet i søndags er man kommet et stort skridt nærmere mordgådens løsning.