Lisbeth sidder i kvindefængsel

Dansk kvinde anholdt for at have bortført sine tre børn: Nu er hendes danske advokat ankommet til Brasilien

Lisbeth sidder i kvindefængsel

(Redigering: Martin Ekelund)

Den 40-årige danske kvinde, som i snart tre år har været eftersøgt internationalt for at have bortført sine tre børn, er blevet placeret i et kvindefængsel i Belém i det nordlige Brasilien.

Det oplyser kvindens danske forsvarsadvokat Poul Hauch Fenger til Ekstra Bladet.

Han er netop landet i det sydamerikanske land, hvor han lige nu arbejder på at komme til at tale med sin klient.

Lisbeth Markussen fra Viborg forlod sammen med sine børn Danmark i juli 2015 under påskud af at skulle på ferie. Siden har børnenes far kæmpet for at få de tre børn Johanne, Sigurd og Kristian hjem til Danmark.

De har siden anholdelsen af moderen tirsdag været i de brasilianske sociale myndigheders varetægt.

Ekstra Bladet mødte før påske sidste år børnene i Brasilien. Da havde Lisbeth Markussen og en anden dansk kvinde, Angelina Mathiesen, netop søgt asyl i Brasilien.

Eksklusive dagbogsoptagelser fra kvinde på flugt

Vi kommer aldrig hjem
I et stort interview med Ekstra Bladet fortalte kvinderne, at de ville blive og lade børnene vokse op i det sydamerikanske land, og at fædrene aldrig ville se deres børn igen.

Lisbeth Markussen er fængslet. Foto: Ekstra Bladet
Lisbeth Markussen er fængslet. Foto: Ekstra Bladet
 

Det fik Angelina Mathiesens eksmænd Vladimir Valiant og Peter Lawaetz til at hyre en privatdetektiv for at finde kvinden og børnene Aia og Leonardo.

Da Angelina Mathiesen og Lisbeth Markussen i marts havde afleveret deres asylansøgninger satte det midlertidigt en stopper for politijagten.

I oktober blev Angelina Mathiesen imidlertid tilsagt at møde i retten, hvor en dommer besluttede at udlevere børnene til Danmark. Den 43-årige kvinde fulgte frivilligt med hjem og blev ved ankomsten til Københavns Lufthavn skilt fra sine børn, som nu bor sammen med deres fædre.

Angelina Mathiesen vendte hjem til Danmark i oktober. Foto: Ekstra Bladet
Angelina Mathiesen vendte hjem til Danmark i oktober. Foto: Ekstra Bladet
 

Angelina Mathiesen er ifølge eget udsagn 'retraumatiseret' over den seneste udvikling i Brasilien.

- Jeg kan ikke se, hvordan Brasilien skal kunne udlevere Lisbeths børn, når der ikke er en udleveringsaftale mellem Brasilien og Danmark, siger kvinden til Ekstra Bladet.

Børnene må have det frygteligt
Hendes børn og Lisbeth Markussens børn kender hinanden fra Brasilien, hvor de blandt andet legede i et badeland, mens Ekstra Bladet interviewede mødrene.

- Børnene må have det frygteligt lige nu, gætter hun.

- De ved ikke, hvad der sker med deres mor, og de må frygte at blive sendt hjem til deres far, vurderer Angelina Mathiesen, som i lighed med Lisbeth Markussen tidligere er kommet med en række hårde beskyldninger mod børnenes fædre.

Hun blev lige før jul idømt halvandet års fængsel for bortførelsen af sine to børn og for at have unddraget deres fædre forældremyndigheden.

- Man statuerer et eksempel i stedet for at erkende, at menneskerettighederne i Danmark ikke bliver overholdt, fastholder Angelina Mathiesen, der efter eget udsagn flygtede med sine børn, fordi hendes og børnenes menneskerettigheder blev krænket her i landet.

Angelina Mathiesen har anket byrettens dom til landsretten og kæmper fortsat for at få sine børn tilbage. Siden hjemkomsten har hun set sine børn halvanden time hver måned under overvågning.

Udenrigsministeriet bekræfter over for Ekstra Bladet, at en dansk statsborger er tilbageholdt i Brasilien og skriver i en e-mail:

'Ambassaden vil tilbyde sædvanlig konsulær bistand til den tilbageholdte danske statsborger og til børnene. Udenrigsministeriet har tavshedspligt i personsager og kan derfor ikke udtale sig yderligere i den konkrete sag.'