LIVE! Cafégæster holdes fanget: Gidseltager kræver IS-flag

Australsk politi bekræfter, at fem gidsler er sluppet ud

Gidsler holder et sort flag med arabisk skrift op mod vinduet. Skriften er den muslimske trosbekendelse, Shahadaen. (Foto: AP)
Gidsler holder et sort flag med arabisk skrift op mod vinduet. Skriften er den muslimske trosbekendelse, Shahadaen. (Foto: AP)
Følg Krimi

Befinder du dig i Sydney tæt på Lindts Cafe og chokoladeforretning eller Martin's Place shoppinggade, så kontakt os på 1224@eb.dk.

Fem personer er sluppet væk fra en café i Sydney i Australien, hvor en mand holder omkring 30 personer som gidsler. Det bekræfter Deputy Commissioner Catherine Burn fra politiet i Sydney.

De fem gidsler blev set løbe ud af en branddør kort før, at politiet meddelte, at forhandlere har fået kontakt til gidseltageren.

Det vides ikke, om de fem personer er blev frigivet som en del af forhandlinger. Ingen af gidslerne er ifølge politiet kommet til skade under gidselaktionen.

Politiets antiterrorkorps tager mod en person, der er undsluppet caféen. (Foto: AP)
Politiets antiterrorkorps tager mod en person, der er undsluppet caféen. (Foto: AP)
 

Forlanger IS-flag
Gidseltageren har ifølge flere australske medier og det britiske medie Guardian stillet to krav: Han vil tale med den australske premierminister Tony Abbott, og han vil have et IS-flag leveret til caféen.

Samtidig slår den australske premierminister Tony Abbott nu fast, at gidseltageren er politisk motiveret.

- Dette er en stærkt foruroligende situation. Det er dybt chokerende, at uskyldige mennesker skal holdes som gidsler af en bevæbnet person med et politisk motiv, siger premierministeren i en pressemeddelelse.

Australske 7 News er til stede ved caféen i Sydney og har fanget disse billeder, hvor flere gidsler kigger ud.

Australske 7 News er til stede ved caféen i Sydney og har fanget disse billeder, hvor flere gidsler kigger ud.

Kontaktet af gidsler
Tidligere meddelte politiet, at der formentlig var omkring 40-50 personer på caféen, men det tal har politiet nu nedjusteret til op mod 30 personer.

Tv-stationen 7 News Sydney oplyser, at de er blevet kontaktet af to af gidslerne. Tv-stationen samarbejder med politiet, og gidslernes familier er underrettet.

Gidseldramaet begyndte omkring klokken 09.45 lokal tid, da manden løb ind i caféen. Kort efter holdt nogle af gidslerne et flag med arabisk skrift på op mod cafeens vinduer.

Skriften er den muslimske trosbekendelse, Shahadaen. Skriften ses også i al-Nusra-frontens flag og andre islamiske bevægelsers symbol. Men det er ikke Islamisk Stats flag.

Tilskuere samler sig
Et stort politiopbud befinder sig nær Martin Place, men der er ikke iværksat en decideret aktion for at befri gidslerne. Samtidig har over 100 mennesker samlet sig omkring politiafspærringerne.

Flere bygninger i nærheden af caféen er blevet evakueret. Området huser blandt andet Australiens Højesteret, centralbank samt parlamentet for delstaten New South Wales.

Derudover blev byens berømte vartegn, operahuset, også evakueret mandag formiddag. Byens primære færdselsåre Harbour Bridge er ligeledes blevet lukket i sydgående retning.

Politiet åbner langsomt Sydney op

Stormufti fordømmer gidselaktion

Politiet har fået kontakt til gidseltager

Dansker i Sydney: Vi frygter det værste

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Den danske model er i fare, hvis ikke en masse tyk beton fjernes

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind