Annoncørbetalt indhold Hvad er Annoncørbetalt indhold?

Livet bag murene: Nogle skal have hjælp til at indse, de er kriminelle

Fængselsbetjenten Sabina siger selv, hun har ’verdens fedeste job’. Men hun erkender fuldt ud, at det ikke er et job for alle og enhver. Du skal være gjort af noget særligt for at klare en hverdag bag murene. Vi har taget en snak med hende om, hvad der skal til.

Som fængselsbetjent er samarbejde og sammenhold en stor del af jobbet. Og der er brug for flere fængselsbetjente både nu og fremover. Foto: Kriminalforsorgen
Som fængselsbetjent er samarbejde og sammenhold en stor del af jobbet. Og der er brug for flere fængselsbetjente både nu og fremover. Foto: Kriminalforsorgen
Følg Krimi

Der gemmer sig en verden bag murene, som de færreste af os har indsigt i. Udover mere eller mindre hårdkogte kriminelle, finder du selvfølgelig fængselsbetjentene. En dedikeret og specialiseret gruppe, der spiller en større rolle i fængslerne, end du måske lige går og tror.

At være fængselsbetjent handler nemlig om meget mere end at holde styr ­på de indsatte. Det ved 32-årige Sabina alt om. Hun har været fængselsbetjent i otte år, de seneste fire år i Renbæk Fængsel i Sønderjylland. Og netop de mange forskellige typer af indsatte var en af grundene til, at hun valgte at blive fængselsbetjent.

- Jeg har gjorde det, fordi jeg kan lide at arbejde med mennesker. Og jeg kan godt lide at møde de mange forskellige typer mennesker, som man gør som fængselsbetjent. Det er alt fra narkomaner til økonomisk kriminelle familiefædre med kone, børn og fast job på den anden side.

Skal håndtere mange typer
Forskellige typer af indsatte har også forskellige behov. Hvor narkomanen har brug for hjælp til at stable en nogenlunde stabil hverdag på benene, er det markant anderledes for den type indsatte, som du ellers ikke ville kunne genkende, hvis du mødte ham på gaden.

- For de kriminelle familiefædre handler det om at få dem til at indse, de er kriminelle. De skal have en øjenåbner: Hvorfor sidder du her, og hvad kan du gøre anderledes?, fortæller Sabina og fortsætter:

- Desværre kommer de ofte tilbage. De har fået dyre vaner i hverdagen, og det kan de ikke få for en almindelig løn. De tror, at de bliver bedre til at narre politiet, siger den erfarne fængselsbetjent og slår fast:

- Det er de selvfølgelig ikke!

Artiklen fortsætter under billedet...

Sabina er 32 og har været fængselsbetjent i otte år. Foto: Kriminalforsorgen
Sabina er 32 og har været fængselsbetjent i otte år. Foto: Kriminalforsorgen
 

Skal stoppe kriminalitet i fremtiden
En stor del af Sabinas job er at forhindre, at de indsatte begår ny kriminalitet, når de en dag løslades. Kriminalitetsforebyggelse er derfor også noget, som der bliver lagt planer for, både sammen med kommunen og den indsatte selv.

- Inde i fængslet er det sådan, at man som fængselsbetjent bliver kontaktperson for et vist antal indsatte. Lige nu er jeg selv kontaktperson for seks indsatte. Derefter er jeg tovholder for hele hans afsoning. Sammen med socialrådgiveren står jeg for at lægge planen for den indsatte og evt. inddrage andre nødvendige samarbejdspartnere i processen.

Som fængselsbetjent har Sabina altså et stort ansvar for, at den indsatte både kommer bedst muligt gennem sin afsoning – og bedst muligt ud på den anden side. Her bliver det nødvendigt, at man som Sabina er glad for at arbejde med mennesker i svære situationer.

- Den indsatte skal føle, at jeg vil ham det bedste, og at jeg gør hvad jeg kan for at hjælpe ham.

Et stort hår i suppen
Selvom Sabina stadig elsker sit job efter otte år, oplever hun og alle andre fængselsbetjente en del udfordringer. Der er nemlig for få fængselsbetjente, og samtidig er der sket en stigning i antallet af indsatte. Den skævvridning har fået konsekvenser for Sabina og hendes kollegers daglige arbejde.

- Det har haft en negativ effekt, for vi har fået mindre tid til de enkelte indsatte. Sikkerheden er højnet, og det er vigtigt og nødvendigt. Men der skal også være tid til den vigtige kriminalitetsforebyggende indsats, da det er den der har betydning for, hvilken indsat vi får ud i samfundet igen. Det er blevet sværere at nå, men vi knokler for det.

Ifølge Sabina spiller kriminalitetsforebyggelsen og sikkerheden endda sammen.

- Man kan sige, at i min dagligdag, er min største sikkerhed mine relationer til de indsatte. I et åbent fængsel kan man sidde alene med 40 indsatte, og så kræver det at man har en god relation og kendskab til de indsatte. Og at de kender mig. Den indsatte skal vide, at jeg vil ham det bedste, slår hun fast.

Hun møder heldigvis opbakning til hendes ønske om at få flere kolleger rundt omkring i Danmarks fængsler, for nu bliver der fra kriminalforsorgens side gjort en stor indsats for at få endnu flere til at opdage, hvad Sabina allerede ved: At det er et fantastisk job.

Synes du også jobbet som fængselsbetjent lyder fantastisk, kan du læse mere om krav til ansøgning og optagelse på uddannelsen her

Artiklen fortsætter under billedet...

Sabina arbejder i Renbæk Fængsel i Sønderjylland, hvor de ligesom i de andre danske fængsler har brug for flere kolleger. Foto: Kriminalforsorgen
Sabina arbejder i Renbæk Fængsel i Sønderjylland, hvor de ligesom i de andre danske fængsler har brug for flere kolleger. Foto: Kriminalforsorgen

Flere betjente - en stor del af løsningen
I Sabinas bog er det positivt, at der den seneste tid er kommet et øget fokus på, at der skal uddannes flere fængselsbetjente – og at der bliver gjort en ekstra indsats for, at det sker.

Flere hænder i de danske fængsler vil nemlig løse flere af de udfordringer, der er lige nu.

- Det vil helt sikker løse rigtig meget at få flere betjente. De indsatte er blevet overladt mere til sig selv, og det hjælper ikke de indsatte i deres situation. Langt de fleste – overraskende mange – vil faktisk gerne have kontakt til os fængselsbetjente.

Også på det personlige plan har manglen på fængselsbetjente stor betydning. I et job som Sabinas, hvor personligt overskud er afgørende, får det også indflydelse for dem, der sidder bag tremmerne.

- Kommer der flere betjente, vil det gøre, at de nuværende betjente ikke længere skal tage ekstra vagter. Med mange vagter bliver man mere træt, og overskuddet bliver mindre. Både derhjemme og for de indsatte. Flere betjente vil betyde mere overskud, og det vil de indsatte også kunne mærke.

Ikke for enhver
Hvis du ligesom Sabina kan lide at arbejde med mennesker og gøre en forskel, kan jobbet som fængselsbetjent – eller transportbetjent, som der også er mangel på – måske være noget for dig. Men med otte års erfaring ved Sabina også, at gode intentioner ikke nødvendigvis er nok. Du skal være af den helt rette støbning og kunne balancere mellem det hårde og bløde for at blive fængselsbetjent.

- Hvis man overvejer at søge ind, skal man altså lige læse op på blivfængselsbetjent.dk og bruge noget tid på at undersøge, hvad det er, du skal klare til optagelsesprøven. Det kræver for eksempel, at man har en rimelig god kondi, men det kræver jobbet altså også, siger den 32-årige fængselsbetjent og uddyber:

- I forhold din personlighed skal du virkelig bare sørge for at være ærlig. Både til samtalerne i optagelsesprocessen, men også over for dig selv.  Det handler om at finde ud af, hvad man er god til og ikke er så god til, så man kan arbejde med det under uddannelsen.

Under uddannelsen kan du se frem til rigtig mange praktiske øvelser, og også reel praktik i et fængsel. Som Sabina siger:

- Man kommer hurtigt ud og mærker jobbet på egen krop.

Til gengæld er det også et fedt job at komme ud til.

- Jeg er 100% stolt af mit job. Jeg synes, det er det fedeste job man kan have. Det er et vigtigt og meningsfyldt job, og man kan være en del af de indsattes udvikling mens du også selv udvikler dig, siger Sabina og slutter af med en klar opfordring:

- Hvis du synes det lyder spændende, så gør det! Det er verdens fedeste job.

Du kan faktisk prøve kræfter med nogle af de opgaver, du kan møde som fængselsbetjent.

I spillet 'En Verden Indenfor' skal du i en række missioner træffe svære beslutninger i nogle meget virkelige situationer.

Prøv spillet lige her

Foto: enverdenindenfor.dk

Er du allerede overbevist om, at du vil være en af Sabinas nye kolleger?
Så kan du her søge ind som fængsels- eller transportbetjent hos Kriminalforsorgen

 

Dette er en sponseret artikel skrevet af Ekstra Bladets kommercielle journalister i samarbejde med Kriminalforsorgen

 

 

Mere fra Ekstra Bladet+

Mette Frederiksens styre er taget til fange

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind