Livsfarlig tendens breder sig: Her har der været seks tilfælde på kort tid

Den skræmmende 'dille' med at løsne hjulbolte på biler, har tilsyneladende et større omfang end først antaget

19-årige Alexander Holzendorff kørte lørdag galt, efter at hans hjulbolte var blevet løsnet i Hvalsø. Mange flere steder i landet har bilejere været udsat for at få skruet hjulboltene løse eller helt af. Privatfoto: Alexander Holzendorff
19-årige Alexander Holzendorff kørte lørdag galt, efter at hans hjulbolte var blevet løsnet i Hvalsø. Mange flere steder i landet har bilejere været udsat for at få skruet hjulboltene løse eller helt af. Privatfoto: Alexander Holzendorff
Følg Krimi

En vanvittig tendens, der i første omgang så ud til at være koncentreret til den midtsjællandske by Jyllinge, ser ud til at have bredt sig i stort omfang til en stribe andre sjællandske byer.

De seneste dage er det kommet frem, at blandt andre også byerne Hvalsø, Slagelse og Næstved har været ramt af tilfælde, hvor det tyder på, at nogen bevidst har løsnet eller fjernet hjulbolte på biler. Derudover kom det mandag frem, at der også har været tilfælde i Aarhus.

Bølge af livsfarlig hjul-hærvæk fortsætter

Og nu fortæller Københavns Vestegns Politi, at de også har været udsat for den kedelige, og dybt kriminelle, tendens.

- I de seneste to uger har vi haft syv tilfælde, hvoraf der dog viste sig at være en naturlig forklaring på den ene. Men vi har haft seks tilfælde spredt ud over hele kredsen, siger Mogens Lauridsen, politiinspektør hos Københavns Vestegns Politi, til Ekstra Bladet.

Livsfarlig tendens: Sådan sikrer du dig mod løse hjul på bilen

Svært at se et mønster
Han fortæller, at netop fordi tilfældene har været spredt mellem steder som Hvidovre, Herlev og Søborg, er det svært for politiet at se et mønster i hærværket.

- Havde det været i et bestemt område havde det måske været nemmere at finde ud af, hvem der står bag, men det er det desværre ikke, siger han.

Alexander fik løsnet hjulboltene: - Nu skal jeg dø

Politiet har derfor haft svært ved at sætte ind mod tendensen med øget patruljering, og de beder derfor til, at offentligheden kan hjælpe.

- Vi håber, at der er nogen, der lægger mærke til det på et tidspunkt og fortæller os om det. For det kræver trods alt noget værktøj at gøre det, for typisk er sådan en hjulbolt spændt med en trykluftpistol, og så sidder den altså fast.

- Så derfor håber vi selvfølgelig, at der er nogen, der kan fortælle os om nogen, der udviser mistænkelig adfærd. Og så vil vi selvfølgelig også advare folk om, at de skal være opmærksomme på denne dille, eller hvad man skal kalde det, som kan være livsfarlig, siger Mogens Lauridsen.

Vanvittig trend breder sig: - Det kan slå folk ihjel

Skruet løs eller fjernet
Han fortæller, at der ikke er nogen, der er kommet alvorligt til skade i de seks tilfælde i kredsen, men det kunne sagtens være gået helt galt.

- Der var et tilfælde, hvor hjulet røg af, men vedkommende kørte heldigvis med meget lav hastighed, så der skete ikke noget. De andre har opdaget det, inden de er kørt, fortæller politiinspektøren.

Her har bilejerne opdaget det enten ved, at hjulboltene er skruet af og lagt ved siden af eller fjernet helt, eller at hjulboltene er skruet løs.

Nye ondskabsfulde angreb mod bilister: Hjulbolte løsnet

Mogens Lauridsen fortæller, at politiet endnu ikke har modtaget brugbare henvendelser om den omfattende hærværk.

Lang fængselsstraf
I landets øvrige politikredse er der endnu ingen anholdte for de tilfælde, der har været. Bliver en gerningsmand fanget, kan vedkommende dog se frem til at ruske tremmer.

- Sådan som vi betragter sagen, så vil en gerningsmand blive sigtet efter straffelovens paragraf 252, som handler om, at man i grov kådhed bringer andres liv i fare, har kommunikationsrådgiver hos Midt- og Vestsjællands Politi Martin Bjerregaard tidligere sagt til Ekstra Bladet.

Dansk by plages igen af farlig kriminalitet: Pludselig faldt hjulet af midt under kørslen

Strafferammen for overtrædelse af paragraf 252 er op til otte års fængsel.

Seneste nyt

Det er ikke B.T. og Ekstra Bladet, der er de beskidte

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.