Livstid for rovmord på pensionister

Tidligere i dag blev 28-årige James Schmidt kendt skyldig i to rovmord på pensionister fra Østerbro. Nu er der faldet dom

Malene Hasselblad, der er datter til et af James Schmidts ofre, har fulgt retssagen tæt og håbede på en livstidsdom. Video: Anthon Unger.
Følg Krimi

KØBENHAVNS BYRET (Ekstra Bladet): Livsvarigt fængsel.

Sådan lyder Københavns Byrets dom over den 28-årige James Schmidt, der tidligere i dag blev kendt skyldig i rovmordet på to pensionister sidste år.

Drabene skete ifølge retten med et økonomisk motiv. Ofrenes hævekort blev således misbrugt og forsøgt misbrugt til hævninger, taxature og småkøb i tiden efter pensionisterne død.

- Der er ikke fundet nogle formildende omstændigheder, der kan tale for anden straf end livstid, lød det fra retsformanden.

James Schmidt ankede livstidsdommen på stedet.

Den spektakulære sag om tre formodede drab på ældre beboere på Vangehusvej på Østerbro i København har afsløret et miserabelt politi og myndighedsarbejde, hvor dødsfaldene først blev henlagt som naturlige dødsfald.

Mord på Østerbro: Nu har retten talt

Det var kun, da datteren til 81-årige Inez Hasselblad kontaktede politiet med sin mistanke om urent trav, at politiet kom i omdrejninger. Derefter gik det hurtigt.

Obduktioner har siden vist, at 80-årige Peter Olsen og 81-årige Inez Hasselblad blev dræbt ved kvælning.

Frifundet for tredje drab
En tredje beboer - den 82-årige Eva Hoffmeister - var blevet kremeret, da politiets mistanke blev vakt. Derfor har det ikke været muligt for anklagemyndigheden at påvise, om den ældre kvinde blev dræbt, inden hendes dankort ligeledes blev misbrugt.

James Schmidt har undervejs i sagen nægtet sig skyldig i drab, men erkendt at havde brugt både Inez Hasselblads og Eva Hoffmeisters kort. I begge tilfælde hævder han, at han fandt deres kort tilfældigt. Ifølge retten forsøgte han også at misbruge Peter Olsens hævekort, men det mislykkedes, fordi han ikke kunne finde det.

Malene Hasselblad, datter til drabsofferet Inez Hasselblad, foran byretten. Hun er glad for, at James Schmidt blev dømt for drabet på hendes mor, men trist og skuffet over, at han blev frikendt for drabet på Eva Hoffmeister. - Jeg tænker på hendes pårørende, siger hun. Foto: Anthon Unger.
Malene Hasselblad, datter til drabsofferet Inez Hasselblad, foran byretten. Hun er glad for, at James Schmidt blev dømt for drabet på hendes mor, men trist og skuffet over, at han blev frikendt for drabet på Eva Hoffmeister. - Jeg tænker på hendes pårørende, siger hun. Foto: Anthon Unger.

Det var en enstemmig ret, der søndag formiddag kende ham skyldig i de to drab, mens der var dissens for det tredje forhold om drabet på Eva Hoffmeister, hvor tre dommere og tre nævninge stemte for frifindelse og tre nævninge stemme for at kende ham skyldig.

Det er ligeledes en enig ret, der idømmer den 28-årige mand den tidsubestemte straf.

Mens forsvaret til James Schmidt mente, at de to rovmord skulle koste 16 års fængsel, krævede anklager Søren Harbo livstid eller subsidiært forvaring i sagen.

I sin afsluttende procedure tegnede Søren Harbo et billede af en mand, der har storhedsvanvid, ser sig selv som musiker og dygtig musik manager og beskriver sig selv som 'en Martin Luther King' ifølge den psykologiske undersøgelse af ham.

- Alt er taget fra mig i dag
Inden retten trak sig tilbage for at votere dommen fik James Schmidt muligheden for at få det sidste ord. Den benyttede han ved at henvende sig til sagens retsformand og den fremmødte presse.

- Høje dommer. Ærede presse, indledte han, inden retsformanden frabad sig direkte henvendelser til pressen og lod den 28-årige drabsskyldige fortsætte.

- Jeg er glad for, at jeg er blevet frikendt for det sidste mord. Det hørte vi ikke noget om. Det fortæller I ikke noget om til pressen. I stedet bruger I pressen som platform for at retfærdiggøre noget, som I ved ikke er sandt, lød det fra James Schmidt, som fortsatte sin tale uden at henvende sig til de efterladte pårørende.

- Vi står her på den syvende dag, Guds dag, og så får jeg en dom for noget, jeg ikke har gjort. Jeg vil anke dommen til højeste instans, hvis jeg får muligheden for det. Det er ikke fair at beskylde mig for drabene på noget.

- Jeg er kommet ud, og jeg har fået en kæreste. Alt det er blevet taget fra mig i dag. Man forsøger at tage min frihed resten af livet. Jeg har siddet hver eneste dag og ventet på at komme ud. Se min bror vokse op og følge ham i børnehaven hver eneste dag, som jeg plejer at gøre, sagde han.

Undervejs var hans stemme høj og vred, men ved de sidste ord knækkede den lidt over i gråd.

Udover livsvarigt fængsel, skal James Schmidt betale hhv. 34.000 kroner i erstatning til Malene Hasselblad og 117.000 kroner til Peter Olsens efterladte forlovede.

James Schmidt blev allerede i 2011 idømt en forvaringsdom for voldtægt mod 14-årig pige og drabsforsøg og voldtægtsforsøg mod hans mors veninde. Dengang hed han Lual Lual. Men Højesteret valgte at ændre dommen til syv års fængsel på grund af hans unge alder.

Sigtet for drab på tre ældre: Dømt for fire kvælergreb

Sigtet for tre drab slap for forvaring i Højesteret

Muligt drabsoffer kremeret: Rejsekort og kvittering spiller vigtig rolle

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

14,8 millioner kroner blev samlet ind på en time