Løkke og Støjberg slipper for at vidne i terror-sag

Retten på Frederiksberg afviser, at statsministeren og udlændinge-ministeren skal afhøres under retssag mod 32-årig salafist, der er tiltalt for terror-trusler

Terroristen Omar El-Hussein dræbte to uskyldige i København i februar sidste år. Den 32-årige salafist, som mandag stilles for retten for terror-trusler, skrev til Lars Løkke og Inger Støjberg: - Omar er kun begyndelsen. (privatfoto)
Terroristen Omar El-Hussein dræbte to uskyldige i København i februar sidste år. Den 32-årige salafist, som mandag stilles for retten for terror-trusler, skrev til Lars Løkke og Inger Støjberg: - Omar er kun begyndelsen. (privatfoto)

Både statsminister Lars Løkke Rasmussen og udlændinge-minister Inger Støjberg slipper for at vidne i retten, når retssagen mod en 32-årig islamist, der er tiltalt for grove terror-trusler mod Danmark, starter mandag ved retten på Frederiksberg.

Retten har i en kendelse afvist forsvarerens krav om, at Lars Løkke Rasmussen og Inger Støjberg skulle afhøres om vidner, fordi de modtog nogle af terror-truslerne på mail.

Også senior-anklager Jakob Buch-Jepsen, Københavns politi, der, ifølge tiltalen, personligt blev truet på livet af den 32-årige salafist, som tilhører kredsen omkring den terror-dømte Said (Sam) Mansour, slipper for at vidne efter rettens kendelse.

Advokat Peter Hjørne er forsvarer for den terror-tiltalte og kræver, at Lars Løkke Rasmussen og Inger Støjberg vidner under retssagen. Det vil statsadvokaten ikke have. (Foto: Lars Poulsen) Krimi Forsvarer kræver Lars Løkke som vidne i terror-sag

Retten har dermed fulgt anklager Anders Larssons påstand om, at en afhøring af de tre personer er overflødig bevisførelse, fordi alle truslerne er dokumenteret på skrift i form af emails.

En overlæge fra psykiatrisk afdeling i Glostrup, som ifølge tiltalen også er blevet truet på livet af den 32-årige salafisk, skal derimod afhøres som vidne, har retten bestemt.

Tidligere dømt for terror-trusler
Retten på Frederiksberg har også tilladt, at anklager Anders Larsson allerede i forbindelse med bevisførelsen dokumenter, at den 32-årige i 2006 blev dømt i den første sag herhjemme om terror-trusler. En kriminel fortid dokumenteres normalt først i retten i forbindelse med strafudmålingen, men anklagemyndigheden mener, at dommen fra 2006 har direkte betydning for den nye sag.

Den dengang 23-årige islamist fik i 2006 en dom til psykiatrisk behandling, fordi han sendte en mail til regeringspartiet Venstre, hvor han henviste til 11. september-angrebene i USA og truede med at angribe Folketinget eller som han kaldte Christiansborg 'jeres såkaldte mødested for lovforslag'.

Under den nye terror-sag, som retten på Frederiksberg forventes at bruge fem dage på, kræver statsadvokaten den 32-årige dømt til anbringelse på en psykiatrisk afdeling på ubestemt tid, så kun en domstol kan tage stilling til, om han er rask nok til at komme på fri fod.

Mens Lars Løkke var 'Kongelig Undersøger' efter folketingsvalget i juni modtog han trusler om ny terror: - Omar er kun begyndelsen. (Foto: Francois Walschaerts) Krimi Terror-tiltalt truer Lars Løkke: - Omar er kun begyndelsen

Han blev anholdt og varetægtsfængslet i januar sidste år, efter at PET i lang tid havde overvåget hans færden især på Facebook. Han fremkom, ifølge tiltalen, med en lang række grove terror-trusler og tiltalen er nu rejst efter straffelovens § 114 stykke 3, som, hvis den 32-årige ikke var sindssyg, kunne give op til livsvarigt fængsel.

Nogle af truslerne på Facebook lød sådan:

...Udover det er Danmark også i alliance med USA og andre lande som lige pt. er i gang med at bekrige den Islamiske Stat i Irak og derfor er krig mod Danmark en pligt for enhver muslim som er i stand til det.

...det er min overbevisning at terrorangreb mod Danmark er fuldt ud lovlige efter islamiske synspunkter og jo større skade de forvolder, jo bedre er det.

Anklageskriftet citerer en række andre grove terror-trusler mod Danmark, men efter varetægtsfængslingen, hvor den 32-årige på retspsykiatrisk afdeling i Glostrup, havde adgang til en bærbar pc, men til ikke internet, fik han smuglet et USB-modem og en smartphone ind, så han alligevel kunne komme på nettet.

Trusler til Løkke og Støjberg
Det udnyttede han, ifølge tiltalen, til at sende truende emails til Lars Løkke Rasmussen, som på det tidspunkt kort efter folketingsvalget var 'Kongelig Undersøger' og til Inger Støjberg, som endnu var menigt folketingsmedlem.

Sådan skrev han, ifølge tiltalen, til Lars Løkke:

- Nå så du er den nye statsminister. Vid at det i så med Omar kun er begyndelsen på de mange terrorangreb dette land kommer til at være vidne til in sha Allah. Overalt på kloden er der folk som har jalousi for deres Profet fred være med ham og får jeg muligheden en dag selv, gør jeg det gerne. Gør jer klare til at blive slagtet i jeres gader, ved at blive kørt ned, skudt ned og sprunget i luften..

Inger Støjberg modtog denne mail:

- Nå so, så vandt i valget hva? Vid at det med Omar er kun begyndelsen af gentagne terrorangreb mod dette lorteland..Vi vil ramme jer gang på gang in sha Allah, overalt på kloden er der folk som brænder for deres Profet fred være med ham og får jeg muligheden selv, gør jeg det gerne, gør jer klar til at blive kørt ned, skudt ned og sprunget i luften..