Lokalpoliti med ny strategi: Opklarer ekstraordinær sag

13 medlemmer af en tyvebande er blevet snuppet i ekstraordinær politisag

Efterforskningsleder Jens Espensen. Billedet er fra 2008. FOTO: Claus Bonnerup
Efterforskningsleder Jens Espensen. Billedet er fra 2008. FOTO: Claus Bonnerup

Efterforskningslederen, Jens Espensen, har god grund til at være stolt af sig selv og sin lokale politiafdeling, Aarhus Vest.

De har nemlig optrevlet en tyvebande, kaldet kurderbanden af politiet, med hele 13 medlemmer.

- Det her er en ekstraordinær sag. Vi satte os sammen i lokalpolitiet og fandt ud af, at det her er mere omfattende, end at de har stjålet nede i Citivest. Der er rent faktisk 13 personer tiltalt i den her sag, og vi er helt oppe på 163 sager med 224 sigtelser i alt, siger Jens Espensen til Ekstra Bladet.

To af dem har torsdag modtaget dom. De to tricktyve er blevet tiltalt for tyveri af en værdi på 368.000 kroner, men det er kun toppen af isbjerget ifølge Jens Espensen.

- Faktum er, at alle 13 medlemmer tilsammen har stjålet for langt mere end de 368.000 kroner. Derfor vil de også blive tiltalt med de hårdeste midler, der er tilgængelige, siger efterforskningslederen.

Krimi Kurdisk bande har plyndret supermarkeder i hele landet  

Det blev en tidsrøver med kæmpe jackpot
Det var ikke nogen lille opgave, som lokalpolitiet i Aarhus Vest begav sig ud på. Fra tid til anden kunne det ligne, at politimændene simpelthen havde slået et for stort brød op.

- Det blev jo noget større, end vi havde regnet med. Og også noget mere af en tidsrøver, men det har virkelig været det værd. Vi har fået opklaret mange sager, som man ellers ikke ville have opklaret, siger efterforskningslederen.

Lige pludselig stod lokalpolitiet i Aarhus Vest med sager over hele landet og var nødt til at holde tungen lige i munden. Kortet nedenunder har både været brugt i efterforskningen og senere retsforfølgelsen af tricktyvene.
(Artiklen fortsætter under billedet)

De steder tyvebanden har stjålet er blevet markeret med røde stjerner. Det her er data fra alle medlemmerne af tyvebanden, kaldet 'kurderbanden' af politiet. FOTO: Lokalpoliti Aarhus Vest.
De steder tyvebanden har stjålet er blevet markeret med røde stjerner. Det her er data fra alle medlemmerne af tyvebanden, kaldet 'kurderbanden' af politiet. FOTO: Lokalpoliti Aarhus Vest.
 

Det handler om samarbejde
Efterforskningsmetoden fra lokalpolitiet er kommet som et svar på tyvenes metoder. Men lokalpolitiet i Aarhus Vest vil ikke tage hele æren for de mange anholdelser.

- I starten stjal de i nærområderne, men der fandt de hurtigt ud af, at de blev taget, fordi vi kendte dem. Så er de begyndt at rykke længere og længere væk. Det, de ikke har taget højde for, er, at vi snakker sammen i dansk politi og samarbejder, siger Jens Espensen.

Det er ikke kun politiet imellem, hvor samarbejdet har været i top. Der har været flere møder med dansk erhverv, som har rettet på flere misforståelser.

- Vi har haft et samarbejde med dansk erhverv, hvor vi har optimeret vores samarbejde. Blandt andet hvordan video-overvågningen er, og hvordan man med fordel kan sætte kameraerne op. Men også helt basale ting, som hvornår og hvordan man skal anmelde et tricktyveri, siger efterforskningslederen.