Annonce:
Annonce:

Lovændring går for langsomt: Nu viser Kirstine blodig natkjole frem

Hver dag deler Kirstine Holst billeder af sin blodige natkjole på Twitter med et mål om at få indført en samtykkelov i Danmark

- Det er ikke et rart syn. Men det er jo virkeligheden, siger Kirstine Holst om billederne af sin natkjole. Foto: Tim Kildeborg Jensen
- Det er ikke et rart syn. Men det er jo virkeligheden, siger Kirstine Holst om billederne af sin natkjole. Foto: Tim Kildeborg Jensen
Annonce:
Følg Krimi

Opdateret med svar fra justitsminister Nick Hækkerup (S) klokken 21:17. Læs svaret sidst i artiklen.

Hver dag deler Kirstine Holst de samme seks billeder på sin Twitter-profil. Det ene billede forestiller en bevispose, der engang var i politiets varetægt.

De fem andre billeder er alle billeder taget fra forskellige vinkler af den natkjole, Kirstine havde på, den nat hvor hun efter eget udsagn blev voldtaget. Den er helt hvid, bortset fra der, hvor blodpletterne er.

Kirstine Holst har delt de blodige billeder hver dag de sidste 19 dage.

Det er et forsøg på at få politiets og politikernes opmærksomhed. Med billederne håber hun at få ændret både selve loven om voldtægt og den måde, hvorpå politiet griber voldtægtssager an. Og hun har ikke tænkt sig at stoppe, før hun ser konkret handling.

Annonce:

- Jeg har hørt mange meldinger og gode intentioner, og der er ikke sket noget endnu. Jeg har tænkt mig at gå politikerne på klingen hver evig eneste dag, indtil de handler, siger hun. 

Vil gøre en forskel
I sommeren 2017 anmeldte Kirstine Holst en voldtægt til politiet. Voldtægten skulle have fundet sted to døgn inden i en vens seng i København. Manden blev frifundet i retten.

Efter sagen blev afsluttet, fik hun en kasse med indleverede ting tilbage fra politiet. Da hun pakkede kassen med bevismateriale op, opdagede hun, at posen med hendes natkjole aldrig havde været åbnet.

Hun åbnede den og så, at kjolen var fyldt med blodige pletter. Noget, hun ikke lagde mærke til, dengang hun bare hev den af og krøllede den sammen.

Politiet havde ikke fundet det nødvendigt at åbne posen og undersøge tøjet, så kjolen blev aldrig anvendt som bevismateriale.

Annonce:

Det, at politiet ikke havde set på det tøj, der lå i bevisposen, fik Holst til at føle, at de ikke tog hendes sag seriøst nok. Og ifølge hende giver det desværre mening, hvis politiet ikke altid er grundige nok, når de efterforsker en voldtægtssag.

- Med den lovgivning, vi har i dag, er det næsten umuligt at dømme nogen for voldtægt. Og det må betyde noget for politiets motivation til at efterforske sager, når de ved, at de alligevel bare kan kyle 9 ud af 10 sager i skraldespanden, mener hun.

Artiklen fortsætter efter billedet...

- Der er store personlige omkostninger ved at anmelde en voldtægt og gå gennem en retssag, fortæller Kirstine Holst. Foto: Tim Kildeborg Jensen
- Der er store personlige omkostninger ved at anmelde en voldtægt og gå gennem en retssag, fortæller Kirstine Holst. Foto: Tim Kildeborg Jensen

Loven er forældet
Ifølge Center for Voldtægtsofre bliver der hvert år politianmeldt omkring 900 voldtægter i Danmark. Men der er mange voldtægter, som aldrig bliver meldt til politiet. Derfor ved man ikke, hvor mange der reelt bliver begået.

Justitsministeriet laver hvert år en undersøgelse, hvor de forsøger at vurdere antallet. Den viser, at omkring 5400 kvinder bliver tvunget eller forsøgt tvunget til sex hvert år. En undersøgelse fra Syddansk Universitet siger dog, at antallet er helt op til 24.000. Der findes ikke tilsvarende tal for mænd.

Annonce:

Ganske få voldtægtssager ender med, at den tiltalte bliver dømt. Ifølge Kirstine Holst skyldes det, at loven er dybt forældet.

- Der er fokus på vold og tvang. Så for at få nogen dømt skal det bevises, at der har været vold, eller at kvinden har været i en tilstand, hvor hun ikke kunne gøre modstand, siger hun.

Det er problematisk, fordi rigtig mange kvinder i situationen reagerer med at stivne eller blive passive.

- Voldtægt er den eneste forbrydelse, hvor samfundet kræver, at man sætter sig til modværge mod en voldsmand. At man skal sætte sit liv på spil, dybest set.

Havde hjulpet min sag
Kirstine Holst er slet ikke i tvivl om, at udfaldet af hendes sag havde været anderledes, hvis vi havde haft en samtykkelov, som er baseret på frivillighed.

- Så ville det være et generelt ansvar, at man ikke går i seng med hinanden uden lige at sikre sig, at begge parter har lyst, siger hun.

Annonce:

Hun mener også, at politiet havde taget hendes sag mere alvorligt, hvis de vidste, at chancen var større for, at den tiltalte rent faktisk ville blive dømt. Så havde de nok undersøgt kjolen og opdaget, at den var fyldt med blod. 

- Jeg sagde meget tydeligt fra. Jeg blev udsat for vold. Det burde have haft betydning, siger hun.

Derfor vil Holst have ændret loven. Og lige nu går det for langsomt.

Samtykkelov er på vej
Den nye regering har udtalt, at de vil tage initiativ til at få indført samtykkelov. Noget, som også den forrige regering arbejdede på.

Det går bare utroligt langsomt, mener Kirstine Holst. Den lange ventetid skyldes blandt andet, at nogle frygter en stigning i antallet af falske anklager.

- Der er en stor frygt for, at hvis man ændrer loven, så vil uskyldige blive dømt. Men realiteten er, at andelen af falske anklager er enormt lille, fastslår hun.

Ekstra Bladet har spurgt Rigspolitiet, hvordan de forholder sig til Kirstine Holsts kritik. Kommunikationsdirektør Anders Frandsen kan ikke kommentere på den konkrete sag.

Annonce:

- Vi tager området meget alvorligt og forsøger hele tiden at løse vores opgave bedst muligt inden for de gældende rammer, siger han og oplyser, at politiet de seneste år har iværksat mange tiltag for at udbrede viden om voldtægt og forbedre forholdene for dem, der anmelder.

Ekstra Bladet havde ved deadline for denne artikel forgæves forsøgt at få en kommentar fra justitsminister Nick Hækkerup om, hvornår samtykkeloven vil blive indført.

Sent torsdag aften modtog bladet dog denne skrivelse fra ministeren:

'Det er vigtigt, at vores lovgivning afspejler det moderne samfund og tydeliggør, at sex uden samtykke er voldtægt. Når Straffelovrådet i starten af det nye år er kommet med sine anbefalinger til en juridisk model, vil regeringen komme med et bud på en ny voldtægtsbestemmelse'.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

LIGE NU
Annonce:
Det er uforståeligt, at Pytlick er hoppet på den saudiske sportswashing-vogn

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: