Lovløse diplomater: Løber fra p-bøder for 255.000 kr.

På årets første ni måneder har personer med diplomatstatus i Danmark fået flere end 500 parkeringsbøder, der aldrig er blevet betalt. Rusland og Kina er de helt store syndere

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Få overblikket over hvilke landes ambassader, der får flest parkeringsbøder i Danmark - og hvem der ikke betaler - ved at klikke rundt på verdenskortet herover

Rigtig mange danskere har prøvet at komme tilbage til deres bil og blive mødt af en knap så rar hilsen fra parkeringsvagten.

Det er der også en god del udenlandske diplomater, som er bosat i Danmark, der har. Forskellen er bare, at hvor vi andre pænt må betale bøden på 510 kroner, så kan diplomaterne smide den i den nærmeste skraldespand.

Det er blevet gjort 500 gange på årets første ni måneder, viser statistik fra Center for Parkering i København, som Ekstra Bladet er kommet i besiddelse af. Og med en bødepris på 510 kroner løber det op i en regning på 255.000 kroner, som aldrig er blevet betalt.

Har immunitet
I alt er der udskrevet 762 bøder fra Center for Parkering, hvoraf kun 262 er betalt - det vil sige omkring hver tredje. Dertil kommer omkring 50 ubetalte afgifter hos Europark.

Årsagen til, at diplomaterne kan slippe for at betale bøder - og en hel del andre ulovligheder - er Wienerkonventionen, der giver diplomater - og deres familier - immunitet. Og det har adskillige af dem altså tilsyneladende udnyttet.

To store syndere
To lande tegner sig for en stor del af de ubetalte parkeringsafgifter, nemlig Rusland og Kina med henholdsvis 88 og 83 ubetalte afgifter.

Ekstra Bladet har været i kontakt med den russiske ambassade i Danmark for at høre, hvorfor de ikke betaler afgifterne. Herfra lyder det blot, at man 'ikke har kendskab til ubetalte parkeringsafgifter'.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra den kinesiske ambassade.

Kan ikke tvinges
Tidligere har Center for Parkering forklaret til Ekstra Bladet, at man selvfølgelig gerne så, at diplomaterne betalte bøderne - men at der ikke findes midler til at tvinge dem på grund af Wienerkonventionen.

- Det er vanskeligt, for i nogle lande er kulturen omkring parkering bare helt anderledes. Men i forhold til andre retsikkerheden og andre mennesker, som skal betale deres bøder, er det væsentligt, at alle der har lavet en forseelse betaler, lød det fra Anders Møller, der er centerchef hos Center for Parkering.

Københavns Kommune har ikke selv kontakten til diplomaterne, men melder de ubetalte bøder ind til Udenrigsministeriets Protokol, som tager den videre kontakt. De underretter ambassaderne om, at de har ubetalte bøder - og derefter er det op til ambassaderne selv, om de vil betale.

Få overblikket over hvilke landes ambassader, der får flest parkeringsbøder i Danmark - og hvem der ikke betaler - ved at klikke rundt på verdenskortet øverst i artiklen.

Herunder kan du se, hvilke lovovertrædelser diplomater også slipper ustraffet for.