Lovløse diplomater: Slipper for fartbøder og klip i kortet

Diplomater i Danmark står for fartbøder for 92.500 kroner og 30 klip i kørekortet på et år. Men det behøver de ikke bekymre sig om

Her kan du se, hvilke friheder diplomater har (reporter: Caroline Clante / foto: Nima Hajarzadeh)

De fleste med kørekort har nok prøvet at trykke lidt for hårdt på speederen en enkelt gang eller to - og en god del er også blevet taget i en fotofælde, mens de gjorde det.

Det samme gælder personer med diplomatstatus i Danmark - men hvor du pænt må betale bøden, der minimum er på 1000 kroner, så ser diplomaterne aldrig deres bøder. Og hvis de gør, kan de smide dem i skraldespanden uden at bekymre sig mere om det.

Politiet napper årligt masser biler på de karakteristiske blå diplomatplader - men ingen får bøderne. (Foto: Thomas Borberg)
Politiet napper årligt masser biler på de karakteristiske blå diplomatplader - men ingen får bøderne. (Foto: Thomas Borberg)
 

På et år - fra november 2013 og 12 måneder frem - er diplomater snuppet i en fartkontrol 74 gange. Det kunne have givet 92.500 kroner til politiets bødekasse, ligesom 30 af fartovertrædelserne var så store, at det ville have kosten diplomaten et klip i kørekortet.

En enkelt gang ville det tilmed have kostet en betinget frakendelse. Her blev diplomaten snuppet på motorvej E20 ved Middelfart, hvor personen kørte 114 km/t. i en 80 km/t.-zone. Det er en overskridelse på 43 procent.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Årsagen til, at diplomaterne slipper for at betale fartbøderne, er Wienerkonventionen, der giver diplomater og deres familier immunitet. Det gælder i øvrigt også over for andre og mere grove forbrydelser, ligesom diplomater kan rive parkeringsbøder i stykker.

Deres øvrige formodede forbrydelser - formodede, fordi politiet aldrig har indledt en efterforskning - det seneste år tæller blandt andet kørsel i spirituspåvirket tilstand.

Samfund Spritkørsel, tyveri og fri parkering: Alt dette må diplomaterne

Utallige parkeringsafgifter er ikke blevet betalt. (Foto: Jens Dige) Krimi Lovløse diplomater: Løber fra p-bøder for 255.000 kr.

I oktober sidste år kørte en diplomat beruset rundt med fire andre i bilen og blev taget, da han pludselig kørte over i den modsatte kørebane - og i maj slog en alkoholpåvirket diplomat ud efter en betjent, fremgår det blandt andet af politirapporter, som Ekstra Bladet har fået aktindsigt i. 

Du kan læse, hvad diplomaterne derudover er blevet politianmeldt for de seneste år, i artiklen herunder: 

Krimi De lovløse diplomater: Det er de politianmeldt for

1 af 2 Disse biler - Automatisk Trafikkontrol eller ATK - fanger de fleste fartsyndere. (Foto: Christian Klindt Sølbeck)
2 af 2 Får du en bøde, skal den betales. Det behøver diplomaterne i Danmark ikke. (Foto: Nikolaj Svennevig)