Loyal To Familia i væbnet konflikt: Her er banderne stødt sammen

Politiet slår hårdt ned efter en lang række uroligheder i det københavnske bandemiljø

Sammenstød mellem Loyal To Familia og repræsentanter fra Mjølnerparken er ifølge politiet blandt andet årsdagen til den seneste tids uroligheder i København. Foto: Ritzau
Sammenstød mellem Loyal To Familia og repræsentanter fra Mjølnerparken er ifølge politiet blandt andet årsdagen til den seneste tids uroligheder i København. Foto: Ritzau

Ved du noget? Tip os på mail til 1224@eb.dk eller send en sms til 1224 (alm. smstakst)

Den seneste tids voldsomme sammenstød i det københavnske bandemiljø har torsdag fået politiet til at indføre visitationszone på Nørrebro og den nordvestlige del af byen ud til Husum. 

Ifølge politiet er det særligt grupperingen Loyal to Familia, som på det sidste også har skabt problemer i Aarhus og Køge, der er drivkraften bag den stigende eskalering af vold i bandemiljøet. 

– Urolighederne skyldes noget bandefnidder, hvor blandt andet LTF (Loyal to Familia red.) og folk fra Mjølnerparken er inde over, siger politikommissær Steffen Steffensen fra Afdelingen for Organiseret Kriminalitet ved Københavns Politi til Ekstra Bladet.

Kamp om territorier
– Det er ren markering af territorier, men det skal selvfølgelig stoppe, for det er fuldstændig uacceptabelt, siger han.

Alene siden juni har Ekstra Bladet kunnet fortælle om en håndfuld skyderier, som menes at være banderelateret. I fredags gik urolighederne udover et 19-årigt medlem af LTF, som blev overfaldet og knivstukket i benet. En er anholdt i den sag, mens to fortsat menes at være på fri fod. 

Efter flere bande-skud: Nu indfører politiet visitationszone

– Vi har stor fokus på det, og vi bruger rigtigt mange ressourcer på at styrke tryghedsfølelsen. Derfor er vi også meget til stede på gaden. Men skyderier og knivstikkerier er lidt ligesom vejrudsigten. Det er meget svært at forudsige, siger Steffen Steffensen om politiets arbejde.

Krig i gaderne: - De leder efter flere soldater

Også natten til onsdag i denne uge måtte Københavns Politi rykke ud til meldinger om skud på åben gade.

Foto: Politi
Foto: Politi
 

Kort efter midnat kunne borgere berettet om et skyderi ved Haraldsgade på det ydre Nørrebro, og skyderiet kom kun få dage efter, at politiet måtte rykke ud til et skyderi på Mimersgade kun få hundrede meter derfra.

Rekrutterer blandt børn: Berygtet bande på fremmarch

Utryghed
Indførelsen af visitationszone betyder i praksis, at politiet i en begrænset periode kan foretage stikprøvevis besigtigelse af personers legeme, undersøgelse af tøj og andre genstande, våben samt køretøjer.

Her vil politiet visitere

Zonen løber fra fra Grønnemose Allé – mod uret til Slotsherrensvej – Sallingvej – Hillerødgade – Borups Allé – Bispeengen – Kronprinsesse Sofies Vej – Bispeengbuen – Ågade – Åboulevarden – Peblinge Dossering – Sortedams Dossering – Fredensgade – Tagensvej – Jagtvej – Lersø Parkallé – Tuborgvej – Emdrupvej – Grønnemose Allé til kredsgrænsen.

– Det er fuldstændig uacceptabelt, at vi har områder, hvor banderne skaber utryghed for borgerne, siger ledende politiinspektør i Københavns Politi Peter Dahl til Ekstra Bladet om baggrunden for den nye visitationszone. 

– Nu er tiden kommet til at stramme nettet og bruge de værktøjer, vi har for at dæmme op for banderne, siger Peter Dahl.

Bandefrygt: Min søn må ikke være ude om aftenen

I forbindelse med skyderierne har politiet i forvejen udført en række visitationsaktioner på Nørrebro den seneste tid. 

– Sidste weekend lavede vi natten mellem lørdag og søndag 40 visitationer på Nørrebro alene, fortæller Steffen Steffensen.

– Vi vil gerne gøre det så uattraktivt som muligt at være medlem af de her bander. Derfor så ånder vi dem i nakken, siger politikommissæren.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.