Annonce:
Annonce:

Lucky efter dom: - Jeg vil gerne tilbage i fred

Dømt pirat beskriver hele sin situation i det danske retssystem og dødsfald i den nærmeste familie som smertefuld, og han ønsker at komme hjem til Nigeria

Ekstra Bladet fik et interview med den dømte nigerianer Lucky lige efter dommen i byretten. Tegning: Eigil Norton
Ekstra Bladet fik et interview med den dømte nigerianer Lucky lige efter dommen i byretten. Tegning: Eigil Norton
Annonce:
Følg Krimi

KØBENHAVNS BYRET: I minutterne efter dommen lykkes det Ekstra Bladet at få den dømte, etbenede pirat Lucky i tale.

Den etbenede 39-årige nigerianer sidder stadigvæk som naglet til sin kørestol. Op til retsformand Sanne Bagers afgørelse havde han ubevist ladet sit hele venstre ben tromme uophørligt mod gulvet i retssal 32. Igen og igen kiggede han op imod et vægur over døren.

Nu virker han igen i relativ balance med sig selv. På overkroppen bærer han en tyk, sort dynefrakke.

Farlig mission: Her er pirat-sagens kerne

Lucky-sagen i Københavns Byret har udgangspunkt i ni piraters ildkamp med medlemmer af Frømandskorpet og andre danske soldater 24. november sidste år omkring klokken 19 i internationalt farvand i Guineabugten.

Danskerne ombord på krigsskibet Esbern Snare var på grundlag af en flertalsbeslutning i Folketinget i det kidnapnings-hærgede havområde for at afværge og bekæmpe pirateri mod fragtskibe.

Fem nigerianere døde, da soldaterne i tæt mørke besvarede ild fra båden, som ifølge vidneudsagn afgivet under retssagen var fyldt med udstyr designet til pirateri. Fire af dem døde med sikkerhed som ofre for skud - én forsvandt i havet. Den nu 39-årige Lucky og tre andre overlevede.

Danskerne befandt sig i en helikopter og to mindre både.

Tre af de overlevende fik senere tiltalefrafald for drabsforsøg og blev sendt i land i en gummibåd.

Lucky blev hårdt såret af blandt andet et projektil, og fik sit ene ben amputeret. Han endte ad omveje i Vestre Fængsel i Danmark, og er som den eneste blevet tiltalt i sagen.

I anklageskriftet er tiltalen skåret til, så han udelukkende kan dømmes for i forening med andre at have udsat soldaterne for livsfare.

Lucky har hele vejen igennem nægtet sig skyldig. Han erkender at være brændstoftyv men fastholder, at han bare ville 'se havet' og hjælpe med at eskortere et skib ind mod kysten.

Tydeligt udmattet men også påvirket af den situation, han er endt i med en dom, som erklærer ham skyldig i at have udsat danske soldater for livsfare.

- Hvordan har du det med dommen?

- Jeg har det ikke godt. Jeg forstår ikke, hvad det er, jeg har gjort mod dem. Jeg har mistet alt. Jeg har mistet mit ben, siger Lucky.

Annonce:

- Retten siger, at du er skyldig, men ikke skal have nogen straf. Hvordan har du det med, at du stadig skal sidde fængslet?

Det danske krigsskib Esbern Snare er ikke længere på mission i Guineabugten. Fregatten sejler nu omkring i Middelhavsområdet med en rolle i forbindelse med krigen i Ukraine. Foto: Ritzau Scanpix
Det danske krigsskib Esbern Snare er ikke længere på mission i Guineabugten. Fregatten sejler nu omkring i Middelhavsområdet med en rolle i forbindelse med krigen i Ukraine. Foto: Ritzau Scanpix
 

- Jeg ved ikke, hvad jeg skal sige. Hvorfor det her. Det hele er straf. Fængsel, siger han på gebrokkent engelsk.

- Vil du gerne tilbage til Nigeria?

- Jeg vil gerne tilbage i fred, sagde han uden at kunne uddybe det ønske.

Anklager og forsvarer i den opsigtsvækkende sag om den etbenede pirat Lucky reagerer, efter han er blevet kendt skyldig, men straffen er bortfaldet

Ekstra Bladet talte med både sagens forsvarer og anklager efter dommen

'Jeg er ikke pirat'
Lucky er åbenlyst meget påvirket af, at han under sit fængselsophold i Danmark har mistet sin mor og sin 16-årige datter. Han er gift, og parret har også en datter på seks.

- Jeg kender ikke detaljerne. Det er smertefuldt. Smertefuldt, svarer han.

Pirat-sagens kerne: Her er tiltalen mod Lucky

Den 39-årige nigerianer Lucky har været tiltalt for i grov kådhed eller på anden hensynsløs vis at have udsat mandskab på den danske fregat Esbern Snares helikopter for en alvorlig helbredsmæssigt risiko eller livsfare under en konfrontation til søs i Guineabugten 24. november 2021 mellem klokken 18.56 og 19.08 .

Det skal ifølge anklageskriftet være sket i forening og fælles forståelse med flere andre.

Det kan i yderst fald udløse op til otte års fængsel, hvis Lucky kendes skyldig. Strafniveauet i sager om brud på straffelovens paragraf 252 ligger dog typisk væsentlig lavere.

Manden nægter sig skyldig. Retten har under sagens hovedbehandling ophævet det navneforbud, der hidtil har været nedlagt i forhold til Lucky.

Chefanklager Per Fiig fra National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) mener, at der kan føres bevis for, at den tiltalte eller andre ombord på en lille skiff-båd i to omgange affyrede adskillige skud mod helikopteren med en militærriffel af typen AK47.

Det skal ifølge anklageskriftet være sket på en afstand af først 225 og derefter 217 meter fra helikopteren.

Anklagemyndigheden mener, at manden, hvis han kendes skyldig, bør udvises af Danmark og pålægges forbud mod at rejse ind i landet i 12 år. Samtidig stilles der krav om konfiskation af fire mobiler med tilbehør og tre rifler med magasiner og ammunition.

Københavns Byret slog i dommen fast, at Lucky var pirat, og at de otte andre i skiff-båden i Guinebugten også var pirater og potentielt på vej til at foretage en kidnapning på et fragtskib i nærheden, da de blev stoppet af danskerne.

Annonce:

Pirat-betegnelsen bakkes efter anklagemyndighedens og altså også rettens mening blandt andet op af, at der i den hurtigtgående motorbåd var syv maskingeværer, sprængstof og en stige, som er arketypisk udstyr hos de afrikanske sørøvere.

- Hvad siger du til det, Lucky?

- Vi er ikke pirater. Jeg er ikke pirat, svarer han indtrængende.

Tre skridt med krykkerne
Lucky har ikke mere at sige for nu.

Da han ruller hen til døren for at tale med sin advokat om dommen, siger Jesper Storm Thygesen til betjentene:

- Der er altså trapper. I må lige tage hans krykker, hvorefter Lucky får krykkerne. Retur i retssalen tager han tre humpende skridt med krykkerne, før han sætter sig i kørestolen igen og kører på plads.

Elitesoldater fra Frømandskorpset deltager her i en øvelse på Esbern Snare under missionen i Guineabugten. Foto: Forsvaret/Anders Fridberg
Elitesoldater fra Frømandskorpset deltager her i en øvelse på Esbern Snare under missionen i Guineabugten. Foto: Forsvaret/Anders Fridberg
 

Kort efter bliver Lucky ført ud af retssalen og kørt tilbage til Vestre Fængsels sygeafdeling.

Her skal han trods strafbortfaldet i sagen indtil videre også opholde sig i de næste tre uger, hvorefter retten igen skal tage stilling til om hans varetægtsfængsling skal forlænges i nok en periode.

Annonce:

Meningen med den kendelse er, at spørgsmålet om en mulig ankesag skal afklares. Det samme skal det juridiske grundlag for Luckys ophold i Danmark.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Forsvarer: - Klar forskelsbehandling

Forsvarsadvokat Jesper Storm Thygesen beskrev efter dommen i pirat-sagen hele forløbet som 'helt atypisk'.

- Lucky er fundet skyldig og har fået strafbortfald, og det betyder jo i princippet, at han ikke har fået nogen straf. Men det klinger jo lidt hult al den stund, at han har siddet varetægtsfængslet i et år. Så for ham så har han jo nu siddet fængslet i et år. Så det er jo mindre vigtigt, at man ikke har fået nogen straf, siger forsvareren, som siger, at han 'aldrig har set noget lignende'.

Den tiltalte nigerianers forsvarer Jesper Storm Thygesen fastholdt i sin procedure, at hans klient er uskyldig og bør frifindes i den spektakulære sag. Foto: Ivan Boll
Den tiltalte nigerianers forsvarer Jesper Storm Thygesen fastholdt i sin procedure, at hans klient er uskyldig og bør frifindes i den spektakulære sag. Foto: Ivan Boll

- Det, der er usædvanligt, er den helt klare forskelsbehandling, der er fundet sted. For der er fire, der har overlevet den her ildkamp, og de tre af dem blev sat på en båd ind til Nigerias kyst og den fjerde sidder nu herinde, har siddet et år i varetægt, men har ikke fået nogen straf, anfører han.

Annonce:

Han vil nu granske dommens præmisser for at tjekke, om der er grundlag for at søge erstatning til nigerianeren.

- Hvad vil han gerne selv. Vil han hjem eller blive?

- Han vil gerne hjem. Men han anerkender også, at Afrika med et ben er hårdt. For det er et hårdt sted at tjene penge, og det er ikke nemmere, når man er handikappet, som han er nu.

- Hvad vil han gøre, hvis han blev sat på fri fod?

- Han vil jo ikke ane, hvad han skulle gøre, hvis han blev sat på fri fod i Danmark nu. Så ville han have brug for noget hjælp. Men udgangspunktet er, at han gerne vil tilbage (til Nigeria, red.), siger Jesper Storm Thygesen.

Lucky føler sig ifølge sin forsvarer 'vildt uretfærdigt behandlet' i Danmark, selvom han efterhånden har 'accepteret tingenes tilstand'.

 

Læs mere om sagen:

Lucky mistænkt som pirat: Da jeg vågnede, havde de skåret mit ben af

Soldater i ildkamp: - Det var superfarligt for os

Luckys forsvarer: Ingen soldater var i fare

Annonce:

Kaptajn på krigsskib: - Vi var nødt til at stoppe piraterne

'Misforstået hensyn': Forsvaret mørklægger kamp-video

 Ildkamp med danske militærfolk: 'Skyd ikke, skyd ikke'

Familiefar tiltalt i piratsag: Her er etbenede Lucky

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Hvis folk ønsker Ellemann det godt...
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: