Må søge hjælp hos Forsvaret: Derfor indsætter politiet nu fly over København

Københavns Politi hyrer nu fly af Forsvaret, som skal bruges i forbindelse med bandekonflikten

Københavns Politi indsætter forskellige fly i forbindelse med bandekonflikten. Forleden havde de et Bombardier CL-604 Challenger til at cirkulere over hovedstaden. Foto: Forsvaret
Københavns Politi indsætter forskellige fly i forbindelse med bandekonflikten. Forleden havde de et Bombardier CL-604 Challenger til at cirkulere over hovedstaden. Foto: Forsvaret

I sidste uge kunne politiet fortælle, at de har lånt en helikopter af Forsvaret i forbindelse med indsatsen mod den eskalerende bandekonflikt i København. Men det er ikke det hele. Der cirkulerer nu også fly over hovedstaden, som skal støtte politiet i deres arbejde.

Det fortæller politiinspektør hos Københavns Politi Jens Jespersen til Ekstra Bladet.

- I indsatsen mod bandekonflikten anvender vi forskellige typer af fly fra Forsvaret. Og det betaler vi i øvrigt Forsvaret for. Vi betaler en timepris, som afhænger af flytypen, siger politiinspektøren og fortsætter:

- Det koster os penge hver gang, og vi har ellers ikke problemer med at finde noget at bruge pengene på. Så vi bruger dem i bandeindsatsen, fordi vi synes, det gør en forskel.

Her ses ruten for flyet. Foto: Kenneth Meyer/Flightradar
Her ses ruten for flyet. Foto: Kenneth Meyer/Flightradar

Episoderne der kickstartede bandekrigen: Knivstik i Nordvest og på Frederiksberg

Kan noget andet
Det har medført klager fra beboerne på Nørrebro, at politiet den seneste uge har haft en helikopter hængende i luftrummet over bydelen. Helikopteren skal assistere politiet i deres arbejde med urolighederne, som har plaget bydelen de seneste måneder. Det samme skal flyene fra Forsvaret, og de kan hver især noget forskelligt.

- Vores luftbårne platforme bemandet med politi har et godt udsyn. Og vi har mange gode eksempler på, at de på eget initiativ har gjort os opmærksomme på, hvad vi kan kalde ’mistænkelige forhold’ på jorden, siger Jens Jespersen.

De danske Challenger-fly, som det over København, fangede tidligere i år en smuglerbåd i Middelhavet

Flyene kan være med til at holde øje med køretøjer, som er kendt af politiet eller personer i større forsamlinger. Og i tilfælde af at disse skulle stikke af, er det nemmere at holde øje med dem fra luften.

- Smider de effekter fra sig? Det kan du kun holde ordentligt øje med fra luften, siger politiinspektøren, som understreger, hvor vigtig en rolle flyene spiller.

- Vi rekvirerer ikke for eksempel en helikopter til de opgaver.

Helikoptere kan i stedet bruges til andre operationer, hvor man eksempelvis skal tættere på landjorden.

- Hvis vi gerne vil være sikre på at kunne se ned i en baggård, så anmoder vi om, at det bliver en helikopter. Det kan også være til andre opgaver, hvor vi erfaringsmæssigt ved, at det kan være svært at løse for et fastvinget fly.

På Flightradar, kan man se, at flyet kom fra Aalborg. Foto: Kenneth Meyer/Flightradar
På Flightradar, kan man se, at flyet kom fra Aalborg. Foto: Kenneth Meyer/Flightradar
 

Bemandet med politi
Flyene er bemandet både med personale fra Forsvaret, som står for det flyvetekniske og kontrol af udstyr, og med politi fra Københavns Politi.

- Vi er i radiokontakt med dem hele tiden, og politimanden, som sidder i helikopteren eller flyvemaskinen, kan være med til at dirigere politifolk på jorden frem til enten de effekter, der er blevet smidt eller personer, vi gerne vil have fat i, siger Jens Jespersen.

Dels kan flyene også være med til hurtigt at tjekke tip, som kommer fra offentligheden. Det kan spare politiet for masser af tid, forklarer politiinspektøren.

- Man kan fra luften lynhurtigt rette sensorer, kameraer, og hvad de ellers har nøjagtigt mod det sted. Så kan man få overblikket fra luften: Hvad ser der ud til, der sker i området? Det er i stedet for at sende en bil, for kommer den med udrykning, så er de over alle bjerge, før vi når frem.

Københavns Politi er i høj grad også synlig i gaderne. Her ses en patrulje på Nørrebro. Foto: ritzau/Stine Tidsvilde
Københavns Politi er i høj grad også synlig i gaderne. Her ses en patrulje på Nørrebro. Foto: ritzau/Stine Tidsvilde

Sensorpakke
Det er forskelligt, hvordan flyene fra Forsvaret er udstyret. De har ifølge Jens Jespersen forskellige 'sensor-pakker'. Derudover er han af hensyn til politiets videre indsats ikke interesseret i at fortælle i detaljer, om hvad flyene har af udstyr, og hvad de formår at give af oplysninger.

- Det giver også mening for os at anvende forskellige typer af luftbårne platform i den her indsats, så dem, vi gerne vil fange på jorden, ikke med sikkerhed kan vide, hvad det er for en luftstøtte, vi får på dagen, siger Jens Jespersen.

Han har heller ikke lyst til at kommentere, hvornår og hvor længe de flyver, men understreger, at de bruger luftbårne platforme dagligt.

Ikke første fly
I august måned var det første fly på vingerne i forbindelse med bandekonflikten. Her blev et fly en lørdag sendt ind over en visitationszone i København. Det var på daværende tidspunkt Hjemmeværnet, som stillede flyet til rådighed.

- Støtte fra luften i bandekonflikten, er et taktisk værktøj, der understøtter operationen, skrev Københavns Politi på Twitter.

Vagtchef Thomas Tarpgaard blev efterfølgende spurgt til de nærmere detaljer omkring flyvningen. Men han var ikke interesseret i at udtale sig om, hvordan flyet blev brugt, eller hvor længe det var i luften. Visitationszonen strakte sig på daværende tidspunkt fra et område omkring Nørrebro, Husum, Brønshøj, Tingbjerg og til et lille område omkring Ryparken Station, hvor der havde været skyderi.