Måtte flygte fra flaskekast: Folkeskoleelever hærger provinsby

Unge teenagere hærger i den nordsjællandske by Hundested

Hundestedhavn er blandt de områder, der oplever problemer med respektløse unge (Foto: Colourbox)
Hundestedhavn er blandt de områder, der oplever problemer med respektløse unge (Foto: Colourbox)

Ved du noget eller har du billeder og video af episoderne? Send os dit tip på 1224@eb.dk eller SMS 1224 (alm. takst)

Flaskekast, havnefester, en sunken båd og respektløs opførsel overfor voksne har denne sommer kendetegnet de unge 13 til 17-åriges opførsel i den nordsjællandske by Hundested.

Byen har de senere år haft stigende problemer, med dårlig opførsel fra områdets unge, når temperaturen er steget. Det skriver Frederiksborg Amtsavis i dagens udgave.

Kollektivt problem
De mange problemer med områdets unge folkeskoleelever fik mandag skoleleder på Hundested Skole Lerbjerg, Malene Nyenstad, til at indkalde til ekstraordinært forældremøde, hvor man diskuterede de unges opførsel i lokalområdet.

- Det er ikke fem unge, der opfører sig sådan her. Det er et kollektivt problem, hvor også de ressource stærke og dem, der får gode karakterer, udviser dårlig opførsel, siger skoleleder, Malene Nyenstad til Ekstra Bladet.

En pointe der understreges af, at skolelederen har oparbejdet en liste med omkring 100 navne på unge omkring folkeskolealderen, der ifølge indberetninger fra forældre og andre borgere i området, har skabt problemer i lokalmiljøet.

- Med mødet ønsker vi at hjælpe de unge. De kan så meget og har så meget potentiale, men vi som skole og ikke mindst deres forældre skal hjælpe dem, siger Malene Nyenstad.

Flaskekast og flugt
Til Fredensborg Amtsavis fortæller flere centrale personer i lokalområdet om de unges hærgen.

Problemerne er primært koncentreret om byens havneområde, hvor problemerne opstår sammen med det gode vejr. Her mødes de unge og bader, mens også vilde fester med store mængder alkohol og stoffer i omløb giver problemer.

Havnefoged Søren Brink har ifølge Fredensborg Amtsavis flere gange forsøgt at konfrontere de unge med deres dårlige og farlige opførsel.

Havnefogeden kan berette om hærværk mod både i havnen og ulovlig badning på farlige steder og om, at de unge forsøger at opgive falsk navn og adresse, hvis de bliver snuppet på fersk gerning.

- I dag har de unge oparbejdet en kultur, hvor man skider på autoriteter. Det er ikke kommunens opgave at sætte normer for unges opførsel, det skal komme hjemmefra, fra jer, sagde Per Rudbeck fra Halsnæs Kommunes gadeteam til de nordsjællandske unges forældre mandag aften ifølge avisen.

Han fortalte også om en episode fra en fest sidste år, hvor unge kastede med flasker i sådan en grad, at han og mange andre måtte tage flugten.

Tilfredshed efter forældre møde
Skoleleder Malene Nyenstad er dog meget opsat på at understrege, man ved mødet forsøger at tage problemerne i opløbet og bremse udviklingen.

- Vi har fantastisk mange dygtige og engagerede unge mennesker i området. I virkeligheden bunder mødet også i, at vi bor i et samfund, hvor vi er vant til at stå sammen og gøre tingene sammen. I dette tilfælde vælger vi at stå sammen om vores unge mennesker og forsøge at hjælpe dem, siger Malene Nyenstad til Ekstra Bladet.

hun forklarer også problemerne med, at der i sommermånederne også kommer mange unge ude fra til Hundested, der bidrager negativt til problemerne.

- De unge kan så mange ting, når de får chancen, men det kræver at vi som voksne giver dem de rammer de skal bruge for at de kunne udfolde sig på bedste vis.

Direkte adspurgte fortæller skolelederen, at de unge i området primært er etnisk danske.

Ved mandagens forældremøde deltog 150 forældre fra skolens 7., 8. og 9. klasser.

Ved du noget? Send os dit tip på 1224@eb.dk eller SMS 1224 (alm. takst)