Madsens tidligere raket-ven: Vi savner ham absolut ikke

Den tidligere ven understreger, at Peter Madsen ikke længere er medlem af Copenhagen Suborbitals

Niels Foldagers forhold til raket-vennen Peter Madsen kølnede allerede for nogle år siden. Foto: Thomas Pedersen/Copenhagen Suborbitals og /ritzau/Niels Hougaard
Niels Foldagers forhold til raket-vennen Peter Madsen kølnede allerede for nogle år siden. Foto: Thomas Pedersen/Copenhagen Suborbitals og /ritzau/Niels Hougaard

Ved du noget? Send os en sms/mms til 1224 (alm. takst) eller send en mail til 1224@eb.dk.

Det var lægen Niels Foldager selv, der kontaktede den nu drabssigtede Peter Madsen for flere år siden for at være en del af hans drøm om at bygge raketter og blive skudt ud i rummet.

De var sammen i raketprogrammet Copenhagen Suborbitals, som Peter Madsen og hans daværende partner Kristian von Bengtson stiftede.

Men forholdet til Peter Madsen, der forlod Copenhagen Suborbitals i 2014 efter voldsomme personkonflikter, er kølnet.

Det ved vi om mysteriet på UC3 Nautilus

Peter Madsen stiftede siden Raket-Madsens Rumlaboratorium på Refshaleøen, ikke mange meter fra Copenhagen Suborbitals værksted, og Niels Foldager er ked af, at den brede befolkning stadig tror, at Peter Madsen er medlem af Copenhagen Suborbitals.

Ikke mindst i lyset af straffesagen, hvor Peter Madsen er sigtet for drab på den svenske journalist Kim Wall og usømmelig omgang med lig. Sigtelser, den 46-årige opfinder nægter.

Peter Madsen er sigtet for drab på Kim Wall, men nægter sig skyldig. Her beskriver han i et uddrag fra en minidokumentar, hvor helt alene, han føler sig i en ubåd. (Foto/redigering: Copenhagen Suborbitals/Mikkel Cramon)

Peter Madsen er sigtet for drab på Kim Wall, men nægter sig skyldig. Her er han på vej væk, efter han blev undersøgt på Retsmedicinsk Institut. Foto: Kenneth Meyer
Peter Madsen er sigtet for drab på Kim Wall, men nægter sig skyldig. Her er han på vej væk, efter han blev undersøgt på Retsmedicinsk Institut. Foto: Kenneth Meyer

- Vi bliver gang på gang spurgt, hvad nu, når Peter Madsen er væk? Vi ville ønske, at det kunne blive klart for alle, at Peter Madsens medlemskab af CS ophørte i 2014, og siden har vi gjort, hvad vi kunne, for at holde ham på afstand, siger Niels Foldager, der understreger, at han udtaler sig som medlem af Copenhagen Suborbitals, men ikke officielt på vegne af gruppen.

Nær ven om fængslet: Det er ikke nemt for Peter

Savner ham ikke
Ifølge Niels Foldager endte Peter Madsens tid i Copenhagen Suborbitals, fordi han var for egenrådig og ustabil.

- Vi kunne ikke fortsætte samarbejdet med ham på grund af ustabilitet, manglende overholdelse af aftaler på alle niveauer, udtalt egenrådighed, koleriske anfald, hvor han smider med ting og tilsidesættelse af basale sikkerhedsregler. Så vi savner ham absolut ikke, fortæller Niels Foldager.

I dokumentarfilmen 'Amateurs in Space' kan man se, hvordan Peter Madsen ender med forlade gruppen. Det skete efter voldsomme interne stridigheder, hvor han blandt andet beskyldte Kristian von Bengtson for ikke at hellige sig tilstrækkeligt til projektet, og Kristian von Bengtson reagerede ved at tage sit gode tøj og gå.

Bogen 'Raket-Madsen' omtaler også Peter Madsens blog på ing.dk, hvor han angriber Niels Foldager, sin ven gennem mange år.

Peter Madsens ven i chok: Jeg kan ikke se ham i øjnene

- Vi ser Foldager, når det er spændende og stort, og han træder gerne ind på scenen, når alt er færdigt og klart, skriver han blandt andet, ifølge bogen.

Startede godt
Niels Foldager og Peter Madsens samarbejde startede ellers godt, efter at lægens brev dumpede ind hos Peters daværende raketværksted i Farum.

I bogen 'Raket-Madsen' fremgår det, at Foldager har arbejdet med den kendte rummediciner Peter Norsk, og et af projekterne var at undersøge virkningen af vægtløshed på et menneske. Foldagers opgave var at tage til Nasas Kennedy Space Center på Cape Canaveral og stikke nåle ind i astronauterne.

Foto: Thomas Pedersen/Copenhagen Suborbitals
Foto: Thomas Pedersen/Copenhagen Suborbitals
 

- Niels har stået ved rampe 39 A, ved siden af en tændt rumfærge. Han har mærket stemningen inden en affyring, hvor hele apparatet vibrerer. Han har kunnet køre ud til stedet, hvor menneskets rejse til Månen udgik fra. Han har været så langt inde i Nasa, som man kan være uden at blive skudt ud i rummet. Sådan en vil arbejde med mig. Det er fand'me i orden, siger Peter Madsen om Niels Foldager i bogen.

Nye planer om affyring
Copenhagen Suborbitals eksisterer stadig og har planer om at affyre raketten 'Nexø II' i Østersøen 9.-10. september.

- Hele projektet er redesignet og vi har kompetencer langt højere end Peter Madsens med hensyn til raketter, elektronik m.v. Og det går fint. Vi håber at opsende en raket ved Bornholm i september, hvis vi får løst nogle nyopståede, logistiske problemer, siger Niels Foldager og fortsætter:

- CS har gjort alt for at holde ham på afstand. Alligevel er vi som alle andre overraskede og rystede over de seneste hændelser og føler med Kim og hendes familie. Det har berørt os dybt.

Kim Wall mindes i New York med Abba, disco og lys

Ekstra Bladet har fået en skriftlig kommentar fra Copenhagen Suborbitals.

- Peter Madsen forlod Copenhagen Suborbitals i 2014, da han ikke ønskede at være en del af projektet og havde brug for at køre sit eget løb. Det skete efter store interne stridigheder der primært opstod, fordi Peter Madsen ikke var i stand til at arbejde på et projekt, hvor han skulle følge en plan og ikke kunne skifte fokus, som han lystede, skriver de.

- Efterfølgende er vi mere eller mindre startet forfra med både design og organisation, og projektet er stærkere end nogensinde. Vi fløj raketten Nexø I i 2016, og forhåbentlig kan vi opsende Nexø II i den kommende måned. Nexø II er den mest avancerede raket, CS nogensinde har bygget og er resultatet af teamwork blandt en masse utroligt dygtige mennesker. Ingen af de projekter vi arbejder med i CS har noget med Peter Madsen at gøre.

De fortæller, at Copenhagen Suborbitals er en frivillig organisation der finansieres af private støttemedlemmer og erhvervssponsorer samt undervisning.

- Siden 2014 er antallet af private støttemedlemmer faldet en smule, men vores sponsorer støtter os stadig og der er kommet flere nye til. Vores sponsorer kender os godt og ved hvad vi står for, så vi forventer ikke at den kedelige sag får nogen konsekvenser for vores samarbejder fremadrettet, skriver de i en meddelelse til Ekstra Bladet.