Mærsk bekræfter: Vanvittigt narkofund på dansk skib

På et dansk Mærsk-skib i Mexico har myndighederne beslaglagt 23 tons af det dødbringende stof fentanyl

Et billede af fangsten offentliggjort af den mexicanske hær. Til højre kan anes tre bogstaver af Mærsk logo. Foto: Handout
Et billede af fangsten offentliggjort af den mexicanske hær. Til højre kan anes tre bogstaver af Mærsk logo. Foto: Handout
Følg Krimi

23.368 kilogram fentanyl.

Det var det mexicanske kystvagts fangst, da de lørdag 23. august lavede et rutinetjek på et dansk skib. Det skriver flere medier heriblandt det lokale Tabasco Hoy og La Gran Época.

Fundet blev gjort på et dansk skib, der angiveligt kom fra Kina til havnen Puerto de Lázaro Cárdenas i regionen Michoacán i Mexico.

Oprindeligt stod der på de 931 sække fentanyl, at de indeholdt kalciumklorid, der blandt andet bliver brugt i vejsalt og fugtfjerner, men myndighedernes test viste, at der tale om et stof af en lidt anden kaliber. Fentanyl.

Ekstra Bladet har været i kontakt med Mærsk, der bekræfter, at lasten har været ombord på et Mærsk-skib.

'Maersk accepterer ikke ulovlige laster og har indarbejdet faste retningslinjer og procedurer f.eks. for gennemsyn og håndtering af laster, der træder ind allerede fra selve pladsbestillingen af en container.'

'Vi arbejder desuden proaktivt med myndighederne for at begrænse risikoen for at få ulovlige laster ombord og samarbejder naturligvis fuldt ud med relevante myndigheder, når undersøgelser pågår, skriver Mærsk i en meddelelse til Ekstra Bladet.'

50 gange stærkere end heroin
Fentanyl er et smertestillende opioid-middel, der minder om morfin, men er omkring 100 gange stærkere. Derudover skulle det også være 50 gange stærkere end heroin.

Normalt kan det fås på recept i plasterform, som så sættes på huden, hvorfra det bliver optaget i systemet. Men hvis du optager det direkte, så er effekten langt kraftigere og livsfarligt. En cockatil, som stofmisbrugere bruger i stigende grad verden over.

Ifølge United States Drug Enforcement Administration (DEA red.) kan bare to milligram være dødbringende, og med lidt hovedregning betyder det, at 23 tons ville kunne slå flere milliarder mennesker ihjel. Det skal dog understreges, at vægten på det endelige antal fentanyl fortsat ikke er opgjort af mexicanerne, så tallet kan falde.

Fundet er også blevet noteret af de amerikanske myndigheder, og Office of National Drug Control Policy sendte følgende tweet ud i kølvandet på fundet, da de mener, at fentanylen i sidste ende havde kurs mod USA.

National krise
Sidste år valgte Donald Trump at udråbe problemet med stoffer til en national krise, da der ifølge tal fra 2017 var 72.000 mennesker, der mistede livet af en overdosis. Det er det højeste antal i landet nogensinde og en større dræber en trafikken.

Dengang pegede myndighederne på, at opioiderne var den helt store årsag til stigningen, fordi det er et langt farligere stof end andre.

22. august 2019 offentliggjorde DEA, at de havde beslaglagt over en million fentanyl-piller i 2019 indtil videre. I hele 2018 var tallet 380.000, og det har fået DEA til at slå alarm.

- Spredningen af disse piller, der smugles ind i USA af de mexicanske karteller, er alarmerende. DEA og vores samarbejdspartnere vil gøre alt for, at få de dødbringende fentanyl-piller væk fra gaderne, og sikre at de ansvarlige for fremstillingen bliver retsforfulgt, så samfund og familier undgår at blive ødelagt, siger special agent Doug Coleman.

I 2019 er 344 personer i Arizona døde, efter de har tager fentanyl.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Støjberg er dansk politiks nye protest-dronning

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind