Magtesløst politi: Kan intet stille op over for romalejre

Politiet har fået flere henvendelser fra utrygge borgere, der er bekymrede for de nye romalejre. Men politiet kan ikke stille ret meget op

En beboer i området fortæller, at han har set 10-20 personer komme ud fra skoven. FOTO: Rasmus Flindt
En beboer i området fortæller, at han har set 10-20 personer komme ud fra skoven. FOTO: Rasmus Flindt
Følg Krimi

Ved du noget? Tip os på 1224@eb.dk eller sms/mms til 1224 (alm. takst)

De seneste dage har Ekstra Bladet beskrevet, hvordan flere romalejre er dukket op i Hovedstadsområdet.

Men politiet kan ikke stille noget op, hvis romaerne opholder sig på gaden.

Det skriver Jyllands Posten.

- Du kan skrive dem på det grønne område, men du kan ikke skrive dem, hvis de ligger på fortovet ved siden af. Eksempelvis på Gammel Torv i Københavns centrum er problemer med, at romaer over en længere periode har brugt torvet til at sove på, siger politikommissær Kjeld Farcinsen fra Københavns Politi til avisen.

Det betyder i praksis, at politet intet kan stille op, hvis romaerne befinder sig på gaden, mens de godt kan giver bøder på grønne områder. Det er dog ikke muligt at fjerne dem eller bortvise dem.

Foto: Rasmus Flindt
Foto: Rasmus Flindt

Årsagen er en dom fra 2014, hvor retten fandt frem til, at det ikke er en forstyrrelse af den offentlige orden at sove på gaden.

Føler sig utrygge
I kølvandet på de nye romalejre har flere beboere henvendt sig til politiet. Blandet andet på Østerbro, hvor en romalejr er slået op midt i Beavaisgrunden ved Ryparken Station på Ydre Østerbro.

- Når man kommer ned på det grønne område, der plejer at være fyldt med glade unge mennesker, der skater, ser man affald, computere og andet elektronik flyde over hele området. Og de unge færdes ikke længere på området, skriver han. Jonas ønsker ikke sit fulde navn frem af hensyn til sin jobposition. Ekstra Bladet er bekendt med han efternavn.

Da vi senere taler med Jonas, fortæller han, at han kontaktede politiet mandag, efter han havde set folk rode i skraldespande i gården og teltlejre i parken.

- Der er begyndt at komme skilte i opgangen, der advarer mod dem, der befinder sig i parken og som roder i skraldespandene, fortæller Jonas.

En kvinde, vi møder på den lokale bodega fortæller, at hun fra sin lejlighed overfor parken kan lugte og se, at der bliver lavet bål på Beauvaisgrunden. Hun har også stødt på nomaderne flere gange, da de har spurgt efter tomme flasker. 

- Jeg kan lugte om aftenen, når de begynder at lave bål.

Foto: Rasmus Flindt
Foto: Rasmus Flindt

- De kommer forbi indimellem og leder efter tomme flasker, og så roder de rundt i skraldespandene i gårdene., siger kvinden, der ligesom Jonas ikke ønsker sit navn frem, da hun føler sig utryg i området. Ekstra Bladet er bekendt med hendes fulde navn.

Romalejre set flere steder
Det er ikke kun i København, nomaderne huserer. TV2 Lorry kunne for få dage siden fortælle historien om flere romalejre i hovestadsområdet.

- Jeg synes, vi gør det, vi kan gøre og skal gøre. Det er at køre ud, når vi får henvendelser på det, men som alle andre opgaver, er det en prioriteret opgave, siger Brian Toftemann, der er vicepolitiinspektør ved Københavns Vestegns Politi, til TV2 Lorry.

Ifølge Jyllands Posten er justitsminister, Søren Pind, i øjeblikket på ferie. Men Venstres medlem af retsudvalget oplyser, at de er klar til at kigge på lovgivingen. Derudover kalder hun det for 'helt på månen'.

Også Dansk Folkepartis Peter Kofoed er utilfreds.

- Enten laver vi en pakke i blå blok, der skal sørge for at få ryddet op i lovjunglen og samtidig få ryddet lejrene og sendt romaerne hjem. Hvis der ikke er vilje til det fra justitsministerens side, så ser jeg ingen anden udvej, end at Dansk Folkeparti må fremsætte beslutningsforslag om det, så vi kan få ryddet op i dette kaos, siger han til Jyllands Posten.

Ved du noget? Tip os på 1224@eb.dk eller sms/mms til 1224 (alm. takst)

Foto: Rasmus Flindt
Foto: Rasmus Flindt

Foto: Rasmus Flindt
Foto: Rasmus Flindt

Foto: Rasmus Flindt
Foto: Rasmus Flindt

Foto: Rasmus Flindt
Foto: Rasmus Flindt

Mere fra Ekstra Bladet+

'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind