Mand blev psykisk syg i fængslet: Får nu millionerstatning

56-årig er tilkendt cirka to millioner kroner, efter at have fået varige mén efter uberettiget fængsling i narkosag

20 måneder bag tremmer som mistænkt i en narkosag har gjort en mand fra Amager så syg, at han er blevet skadet for livet.

Anklagemyndigheden har måttet betale 1,25 millioner kroner i erstatning for varigt mén og for tab af erhvervsevne, oplyser mandens advokat fredag.

Oveni er han tidligere blevet tilkendt 675.500 kroner i erstatning for uberettiget varetægtsfængsling og tabt arbejdsfortjeneste. Med renter udgør det samlede beløb godt to millioner kroner, oplyser advokat Andro Vrlic.

- Det er meget sjældent, at det godtgøres, at der en årsagsforbindelse mellem varetægtsfængsling og psykisk sygdom, siger advokaten.

Det er Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, som tidligere hed Arbejdsskadestyrelsen, der har taget stilling til den 56-årige mands helbred. Méngraden er sat til 35 procent, og tabet af erhvervsevne er på 75 procent.

Manden arbejdede i en spillekiosk, da han blev mistænkt og anholdt i en større narkosag om indsmugling af heroin fra Pakistan. Efter at have tilbragt de mange måneder som varetægtsfængslet blev han frifundet af Østre Landsret.

Anklageren havde påstået, at han havde hjulpet en tidligere professionel fodboldspiller med indsmugling. Det var der ikke beviser for, fastslog landsretten.

Hele vejen gennem det langvarige forløb nægtede han sig skyldig og fortalte, at han havde afvist fodboldspillerens forsøg på at inddrage ham.

Ved frifindelsen 23. december 2013 var adskillige familiemedlemmer mødt op for at tage sig af den lettere fortumlede mand. Men prisen har altså været ganske høj, er det siden blevet fastslået.

Det er Rigspolitiet, at der betaler erstatning til borgere for uberettigede varetægtsfængslinger, anholdelser og andre indgreb.

I 2016 var det samlede beløb 31 millioner kroner, og i de to foregående år var det 25 og 35 millioner.