Mand dømt i historisk narko-sag: Sådan gjorde han

43-årige Dani Al Arab blev onsdag idømt den maksimale straf på 16 års fængsel for sin rolle i danmarkshistoriens største narko-sag, hvor 10 tons hash og knap et ton amfetamin menes at være blevet smuglet til Danmark

Københavns Byret. Foto: Jonas Olufsen
Københavns Byret. Foto: Jonas Olufsen
Følg Krimi

KØBENHAVNS BYRET (Ekstra Bladet): - Det er en højst usædvanlig sag, vi skal bedømme i dag.

Sådan indledte anklager Troels Bo Jørgensen sin procedure i sagen mod hovedpersonen i danmarkshistoriens største narko-sag, som onsdag blev idømt den strengeste straf for narkosmugling, 16 års fængsel og udvisning for bestandigt.

Den 43-årige Dani Al Arab fra Libanon blev kendt skyldig i at have smuglet 10 tons hash og knap et ton amfetamin til Danmark i rør med sort plastik omkring.

Den dømte tog betænkningstid i forhold til, hvorvidt han ønsker at anke dommen.

’Ren og skær spekulation’
Den tiltalte 43-åriges forsvar, Rolf Lindegaard Gregersen, lagde under retsmødet onsdag vægt på sin klients tidligere forklaring om, at han udelukkende har haft kendskab til omkring 300 kilo hash og 106 kilo amfetamin.

Anklagemyndighedens påstand om at der skulle være blevet smuglet 3.298 rør med narkotika i seks containere i perioden mellem februar 2015 og juni 2017, kaldte Rolf Lindegaard Gregersen for ’ren og skær spekulation.’

- Se på min klient: Han har hverken intellekt, baggrund eller forbindelserne til at være bagmand i denne sag. Han er arbejdsmanden med kosten i hånden, der er blevet tvunget, lød det fra forsvareren, imens han pegede på sin klient.

Kun 532 rør er fundet
Dani Al Arab blev anholdt i november sidste år, efter politiet havde modtaget et tip, der førte til ransagning af to lagerhoteller og en adresse på Amager, hvor der blev fundet samlet 2,4 tons hash og næsten to millioner piller.

Det særlige ved denne sag er, at det faktisk 'kun' er lykkedes politiet at finde 532 rør, der indeholdt narkotika, og ikke det samlede antal på 3.298 rør, som politiet påstår er blevet smuglet.

Anklaget for at smugle 13,8 tons hash: Politiet har kun fundet en brøkdel

Lagerhotellet Shurgard i Kastrup var blandt de tre adresser, hvor det lykkedes politiet at beslaglægge næsten to tons hash og omkring halvanden million piller i november sidste år. Foto: Olivia Loftlund
Lagerhotellet Shurgard i Kastrup var blandt de tre adresser, hvor det lykkedes politiet at beslaglægge næsten to tons hash og omkring halvanden million piller i november sidste år. Foto: Olivia Loftlund

Politiet har med andre ord ikke gennemsøgt seks containere, der alle var fyldt med narkotika. Man går derimod ud fra, at seks containere med rør, som den 43-årige libaneser erkender at have importeret fra Libanon, ligeledes har indeholdt skjult narkotika.

- Vi har ikke kunne finde en container, hvor vi har kunne se, hvad fordelingen var. Så denne beregningsmetode er den bedste måde at få en idé om, hvor meget narkotika der har været, udtalte en kriminalassist fra politiets afdeling for organiseret kriminalitet, da han vidnede i sagen 19. oktober.

Sådan foregik smuglingen  
Ved samme lejlighed havde kriminalassistenten medbragt et af de beslaglagte rør, så retten kunne se, præcis hvordan de store mængder narkotika blev gemt.

Du kan se en grafik, der er baseret på kriminalassistentens fremvisning og forklaring i retten, herunder.Politiets beregningsmetode modtog hård kritik fra advokat Rolf Lindegaard Gregersen, der i retten kaldte den for 'ren fiktion.'

Retten vurderede dog, at anklagemyndighedens bevisførelse var tilstrækkelig i forhold til at kunne sandsynliggøre, at Dani Al Arab havde smuglet langt mere narkotika til Danmark, end han ville erkende.

Retten trak 30 procent fra politiets oprindelige estimat af den samlede mængde narkotika og endte på 10 tons hash og knap et ton amfetamin.

'Meget farlige mennesker'
Ifølge politiet blev 3.298 rør i perioden mellem februar 2015 og juni 2017 fragtet i seks containere fra Libanon, og tre ud af fire af rørene skulle angiveligt indeholde enten hash eller amfetamin.

Den 43-årige erkendte allerede under sagens første retsmøde 18. oktober at have bidraget til indsmuglingen af hash fra Libanon gennem sit firma, men forklarede, at han har handlet under tvang fra ukendte bagmænd.

Tiltalt i Danmarks-historiens største narkosag: - Jeg blev tvunget

Tiltalt i historisk narko-sag kalder bagmænd 'meget farlige'

Den libanesiske mand har dog ikke ønsket at komme med nærmere oplysninger omkring disse personer, fordi han ifølge eget udsagn frygtede for sin sikkerhed.

Han har ved flere lejligheder tilbudt politiet at komme med oplysninger om de unavngivne bagmænd, hvis de kunne garantere hans og familiens sikkerhed, men en sådan aftale ønskede politiet ikke at indgå.

'Forklaring er konstrueret til lejligheden'
Ifølgle anklager Troels Bo Jørgensen, holder den forklaring ikke.

- Tiltalte har haft mange muligheder for at gå til politiet, men har ikke gjort det. Hans forklaring om den manglende beskyttelse fra politiet, mener jeg simpelthen er konstrueret. Det er min klare opfattelse, at han ikke har ønsket at træde tilbage, siger han og tilføjer:

- Han har haft en helt afgørende rolle i denne her indsmugling, og hans forklaring er konstrueret til lejligheden og skabt til at slippe så billigt som muligt.

Politiets store lykketræf: Seks containere var fyldt med narko

Salgschef afslørede narkosmugler i historisk sag

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvordan synes Mette Frederiksen selv, det går?