Mand dræbt af politiskud efter biljagt

En mand er i nat blevet dræbt af politiskud i Høng på Vestsjælland

Ved du noget? Send os dit tip på mail til 1224@eb.dk eller SMS 1224

En patrulje fra Sydsjælland og Lolland-Falster Politi har ved en episode søndag morgen trukket pistolerne og skudt og dræbt en mand i den vestsjællandske by Høng.

Den Uafhængige Politiklagemyndighed bekræfter, at politiet har skudt og dræbt en mand i forbindelse med en skudepisode søndag morgen ved Høng på Sjælland.

- Manden blev ramt i brystet af et skud klokken 04.16. Han afgår ved døden klokken 05.21, siger specialkonsulent ved Den Uafhængige Politiklagemyndighed Janus Rasmussen.

Specialkonsulenten har ingen oplysninger om, hvem manden er eller, hvad sagen drejede sig om. Men skudepisoden skal være sket i forbindelse med en såkaldt eftersættelse af manden.

Se mere video på localeyes.

Artiklen fortsætter under billedet

Oprydningen efter nattens biljagt og skuddrama, er søndag formiddag stadig i gang (Foto: Per Rasmussen)
Oprydningen efter nattens biljagt og skuddrama, er søndag formiddag stadig i gang (Foto: Per Rasmussen)
 

Den Uafhængige Politiklagemyndighed varetager efterforskningen af straffesager mod politipersonale og behandler og træffer afgørelse i klager over politipersonalets adfærd.

- Vi overtager det hele nu, når en person er ramt af skud af politiet og er død på baggrund af politiets indgriben. Og vi foretager nu en normal efterforskning, som politiet også ville have gjort det, siger Janus Rasmussen.


Den Uafhængige Politiklagemyndighed indsamler beviser på gerningsstedet (video: Per Rasmussen)

Ukendt antal skud

I følge Politianklagemyndigheden er det endnu usikkert, hvor mange skud betjentene affyrede mod manden.

- Det er endnu ikke fastlagt, hvor mange skud, der blev løsnet mod personen, men episoden skete efter en biljagt over en vis strækning, hvor flere politibiler var involveret, fortæller Janus Rasmussen til Ekstra Bladet.

- Vi er netop nu gået i gang med ligsynet af den dræbte.

Den Uafhængige Politiklagemyndighed forventer at bruge resten af dagen på at indsamle tekniske beviser i sagen. Selve efterforskningen ventes at tage flere måneder.

Arbejder fortsat på stedet

Ifølge flere lokale Ekstra Bladet har været i kontakt med er skyderiet foregået på Odinsvej nær Høng-Hallen.

- Området er spærret af og et stort antal teknikere går og undersøger stedet. Det ser ud som om, at de nu begynder at undersøge bilen. På stedet holder der også stadig en ambulance, fortæller et øjenvidne til Ekstra Bladet.

Artiklen fortsætter under billedet

Den Uafhængige Politiklagemyndigheden har overtaget efterforskningen af sagen (Foto: Per Rasmussen)
Den Uafhængige Politiklagemyndigheden har overtaget efterforskningen af sagen (Foto: Per Rasmussen)
 

Mushtaq Ahmad Mir indehaver af Høng Elite Købmand, fortæller:

- Jeg har ikke selv hørt eller set noget, men en af mine kunder har fortalt, at hun omkring klokken halv fire hørte omkring 10 biler køre forbi på Slagelsesvej, hvor hun bor. Det var politibiler og ambulancer. Hun havde også hørt et kæmpe brag, og der står en smadret politibil lige ved Møllegårdsvej.

Fakta: Så meget skal der til, før politiet må bruge pistolerne

Politilovens paragraf 17:

Skydevåben må kun anvendes med henblik på

1) at afværge et påbegyndt eller overhængende farligt angreb på person,

2) at afværge overhængende fare i øvrigt for personers liv eller for, at personer pådrager sig alvorlige helbredsskader,

3) at afværge et påbegyndt eller overhængende farligt angreb på samfundsvigtige institutioner, virksomheder eller anlæg,

4) at sikre pågribelsen af personer, der har eller med rimelig grund mistænkes for at have påbegyndt eller gennemført et farligt angreb på person, medmindre der ikke skønnes at være risiko for, at den pågældende på ny vil gøre sig skyldig i et sådant angreb,

5) at sikre pågribelsen af personer, der har eller med rimelig grund mistænkes for at have påbegyndt eller gennemført et farligt angreb på samfundsvigtige institutioner, virksomheder eller anlæg, eller

6) at sikre pågribelsen af personer, der har eller med rimelig grund mistænkes for at have begået alvorlige forbrydelser mod statens selvstændighed og sikkerhed, mod statsforfatningen eller de øverste statsmyndigheder.

Stk. 2. Før politiet afgiver skud, der indebærer risiko for skade på person, skal det så vidt muligt først ved advarselsråb og dernæst ved varselsskud tilkendegives vedkommende, at politiet har til hensigt at skyde, hvis ikke politiets påbud efterkommes. Det skal endvidere så vidt muligt sikres, at vedkommende har mulighed for at efterkomme påbuddet.

Stk. 3. Er der nærliggende risiko for, at udenforstående kan blive ramt, må der kun skydes i yderste nødsfald.

Stk. 4. En polititjenestemand, der er under direkte kommando, må kun anvende skydevåben efter ordre fra en leder, medmindre der foreligger en situation som nævnt i stk. 1, nr. 1 eller nr. 2.

Stk. 5. Har politiets skudafgivelse medført skade på person, skal den pågældende straks undersøges af en læge.

Kilde: Ritzau

1 af 6 Politiet skød og dræbte i nat en mand i forbindelse med en eftersættelse i Høng (foto: René Lind)
2 af 6 Et massivt opbud af politi og efterforskere er her til formiddag tilstede i Høng efter politiet skød og dræbte en mand i forbindelse med en biljagt (Foto: Per Rasmussen)
3 af 6 (Foto: Per Rasmussen)
4 af 6 (Foto: Per Rasmussen)
5 af 6 (Foto: Google Maps)
6 af 6 (Foto: Per Rasmussen)