Mand fængslet i hemmelig terror-sag

23-årig med udrejseforbud sigtet for at opfordre til at kæmpe for IS og for for at hylde IS på nettet

Den 23-årige er fængslet ved Retten i Glostrup. Det skete ved grundlovsforhør holdt for dobbeltlukkede døre.
(Foto: Magnus Holm)
Den 23-årige er fængslet ved Retten i Glostrup. Det skete ved grundlovsforhør holdt for dobbeltlukkede døre. (Foto: Magnus Holm)

En 23-årig mand er i al diskretion varetægtsfængslet i en hidtil hemmeligholdt politiefterforskning.

Manden har ved Retten i Glostrup været fremstillet i grundlovsforhør for dobbeltlukkede døre, og ifølge oplysninger til Ekstra Bladet er der tale om en sigtelse for terror.

Ifølge oplysningerne handler det konkret om, at manden er sigtet for dels angiveligt at opfordre til at tage ned og kæmpe for IS i Syrien og Irak, ligesom han, ifølge Ekstra Bladets oplysninger, er sigtet for at hylde IS på nettet.

Grundlovsforhøret blev holdt 19. marts. Det skete kort efter, at manden var kommet hjem efter en rejse til Tyrkiet forlyder det.

Hos Vestegnens Politi vil man ikke kommentere sagens detaljer, men kommunikationsrådgiver, Claus Buhr ved Vestegnens Politi, siger følgende:

- Jeg kan bekræfte, at vi har en person anholdt og fængslet i en sag.

Hvorfor kan vi ikke få svar på, hvorfor han er varetægtsfængslet?

- Sagen kører for dobbeltlukkede døre. På den baggrund kommenterer vi ikke yderligere på sagen, lyder svaret fra Vestegnens Politi.

Ekstra Bladet kender identiteten på den fængslede, og kilder i miljøet har undret sig meget over, hvorfor sagen hidtil ikke har været omtalt.

Har drevet pizzeria

Ifølge Ekstra Bladets oplysninger er den 23-årige, der har tyrkiske rødder, del af salafist-miljøet i hovedstadsområdet, der sympatiserer med islamistiske grupper.

Han bor på Vestegnen og har ind til for nyligt drevet et pizzeria på Midtsjælland.

Den 9. april beskrev Metroxpress, hvordan en 23-årig mand har fået indraget sit pas og ved samme lejlighed har fået udstedt udrejseforbud.

Ifølge Ekstra Bladets oplysninger er den 23-årige mand med udrejseforbud, samme person, der nu sidder varetægtsfængslet i den hemmelige sag.

– Vi traf afgørelse den 16. marts efter de nye regler i pasloven og udlændingeloven, som giver mulighed for at give udrejseforbud, inddrage pas eller nægte udstedelse af pas til folk, hvor man har grund til at antage, at de vil rejse ud til væbnede konflikter, siagde Helene Schrøder, sekretariatschef hos Vestegns Politi, i den forbindelse til Metroxpress.

Hun oplyste, at udrejseforbuddet for den 23-årige, der er dansk statsborger, gælder i et år med virkning fra 16. marts, og at den 23-årige ikke har indklaget forbuddet til domstolene.

Ifølge Rigspolitiet er sagen fra Københavns Vestegns Politi den hidtil eneste sag, hvor den nye lov er taget i brug.