Mand og kvinde fængslet i julen: Politiet graver i kokain-ring

Efterforskningschef afslører forbindelse mellem masseanholdelser i går og sigtelser mod ungt brasiliansk par i lufthavnen juledag - seks blev fredag fængslet frem til udgangen af marts

To brasilianere blev juledag sidste år anholdt i toldslusen i Terminal 3 i lufthavnen i Kastrup anholdt for at smugle kokain ind i Danmark. Personerne på billedet her har ikke noget med sagen at gøre. Foto: Søren Breiting/ Ritzau Scanpix
To brasilianere blev juledag sidste år anholdt i toldslusen i Terminal 3 i lufthavnen i Kastrup anholdt for at smugle kokain ind i Danmark. Personerne på billedet her har ikke noget med sagen at gøre. Foto: Søren Breiting/ Ritzau Scanpix

Politiets store aktion med ni anholdelser og ransagninger i fire sjællandske politikredse i går har tråde tilbage til de to unge brasilianere, der juledag sidste år blev anholdt i toldslusen i Terminal 3 i Copenhagen Airport i en sag om kokain-indsmugling.

Det bekræfter Knud Hvass, vicepolitiinspektør og leder af afdelingen for organiseret kriminalitet i Københavns Politi.

Der var tale om en mand og en kvinde, der på det tidspunkt var 23 og 24 år gamle.

Stor fangst i Københavns Lufthavn

På sig havde de 4,75 kilo flydende kokain og 2,1 kilo i pulverform, som blev konfiskeret, og det unge par blev dagen efter varetægtsfængslet efter et grundlovsforhør bag lukkede døre.

Politchef: En stor narkosag
De erkendte sig delvis skyldige.

- Der er tale om to stakkels brasilianere, og deres sag er en del af vores efterforskning af den sag, som i går udløste flere anholdelser og ransagninger. Det er en stor narkosag, siger Knud Hvass.

Han vil ikke udelukke, at der kan blive behov for at samarbejde med brasiliansk politi for eventuelt at få klarlagt, om en eller flere af de anholdte i går har været i Brasilien for at hente narko.

Kæmpe narko-aktion: 15 adresser ransaget i smuglersag

Seks af de anholdte i politiaktionen i politikredsene København, Midt- og Vestsjælland, Københavns Vestegn og Nordsjælland blev fredag fremstillet bag lukkede døre i grundlovsforhør i dommervagten i København. De blev alle varetægtsfængslet frem til 1. april på en begrundet mistanke om at være skyldige.

En 64-årig medsigtet mand blev løsladt 'in absentia' Han var ude af stand til at møde frem af helbredsmæssige grunde.

- Jeg kan derfor ikke komme nærmere ind på rollefordelingen. Men jeg kan sige, at der er yderligere sigtelser på vej mod de to brasilianere. Deres isolerede sag er vi ellers langt med, forklarer Knud Hvass.

To andre af de i alt ni anholdte i torsdagens aktion er også løsladt. Den ene var tilfældigt til stede under en af anholdelserne, mens mistankegrundlaget mod den anden ifølge Knud Hvass ikke var 'stærkt nok'.

21 kilo kokain
Samlet drejer sagskomplekset sig om indsmugling af 21 kilo kokain igennem lufthavnen i Kastrup. Det er ifølge vicepolitiinspektøren sket i løbet af de sidste måneder i 2019.

Knud Hvass understreger, at politiets efterforskning af den mulige kokain-ring ikke har noget at gøre med Særlig Efterforskning Vests anholdelse sent onsdag af en 44-årig narko-sigtet mand på en motortrafikvej ved Hillerød.

Manden blev torsdag fremstillet bag lukkede døre i Retten i Aarhus. Det kastede en varetægtsfængsling på fire uger af sig. Også den anholdelse indgår i en bredere efterforskning.

De syv sigtede i den nye udløber af den sjællandske kokain-sag er alle danske statsborgere.