Markant stigning i antallet fyrværkeriskader

100 flere er kommet til skade efter brug af fyrværkeri i forhold til de foreliggende fem år, viser nye tal

Der er sket et voldsomt skred i antallet af skader, der stammer fra fyrværkeri i forbindelse med fejringen af det nye år.

I alt var der mindst 328 skader, hvilket er omkring 100 flere end hvert af de foreliggende fem år. Der var 34 alvorlige skader ud over tre dødsfald. 87 procent af skaderne skyldes lovligt fyrværkeri.

Det viser tal fra alle sygehuse i Danmark for nytårsdøgnet, der er indsamlet af Ulykkes Analyse Gruppen (UAG) ved ortopædkirurgisk afdeling ved Odense Universitetshospital.

- Det er ærgerligt, at der er sket så stor en stigning. Vi har fortsat et problem med det lovlige fyrværkeri, siger overlæge Jens Lauritsen fra UAG til Ritzau.

Tallene dækker over skader som følge af fyrværkeri på datoerne 31. december og 1. januar

347 gange blev der søgt behandling ved landets sygehuse, men 19 af de personer søgte behandling ved to sygehuse.

Ser man bort fra de tre dødsfald, er antallet af alvorlige skader en smule forhøjet fra sidste nytår.

Begrebet alvorlige skader dækker over, at personen ikke umiddelbart kunne færdigbehandles på skadestuen.

Raketter var årsag til 45 procent af skaderne, mens ulovligt fyrværkeri udgjorde 13 procent af skaderne, hvilket er et fald på syv procentpoint i forhold til sidste år.

Det ligger dog på nogenlunde samme antal, da 37 kom til skade på grund af ulovligt fyrværkeri sidste år, mens det gælder 43 skader i år.

En fjerdedel af de tilskadekomne havde briller på, uanset om de tændte fyrværkeriet eller var tilskuere.

- Jeg har lige skrevet en mail til fyrværkerigruppen under Sikkerhedsstyrelsen, fordi det undrer mig, at det fortsat er så få, der bruger briller, siger Jens Lauritsen.

Det er særligt mænd, der bliver ramt af de alvorlige skader, da halvdelen af de skader ramte mænd over 35 år og en tredjedel ramte mænd i alderen 18-25 år.