Marys guide dømt for hvidvask af hash-millioner

Fra toppen af auktions-verdenen til fængslet. 56-årig dømt for narko-hæleri og afpresning

Her følger Thomas Høiland kronprinsesse Mary rundt i Forum. Nu er han dømt for narkohæleri. (Foto: Jens Dige/Polfoto)
Her følger Thomas Høiland kronprinsesse Mary rundt i Forum. Nu er han dømt for narkohæleri. (Foto: Jens Dige/Polfoto)

Her går han ved kronprinsesse Marys side og viser hende rundt på frimærkemessen i Forum.

Men nu skal den 56-årige Thomas Høiland, tidligere indehaver af 'Thomas Høiland Auktioner' og vurderingsekspert hos auktionshuset Bruun Rasmussen, et år og ni måneder i fængsel for hvidvask af 3,1 millioner kr.. Formuen var tjent på smugling af hash fra Spanien til Danmark.

Thomas Høiland blev i dag også dømt for forsøg på at afpresse auktionshuset Bruun Rasmussen for 50.000 kr.

Han sendte anonymt en sms til Bruun Rasmussens daværende administrerende direktør Claus Poulsen, der skulle betale '50 k' for at holde sagen om auktionshusets narkosigtede medarbejder 'væk fra forsiden'.

I Københavns Byret blev Thomas Høiland i oktober 2013 idømt otte måneders fængsel for hvidvask af 1,2 millioner kr., men han blev frifundet for afpresningen mod Bruun Rasmussen. Den dom lavede Østre Landsret i dag markant om.

- Kørt gennem vaskemaskinen
Thomas Høiland blev dømt efter hele anklageskriftet og fundet skyldig i hvidvask af 3,1 mio. kr.

- Pengene blev kørt gennem vaskemaskinen, sagde retsformand Gunst Andersen ved domsafsigelsen, ifølge Ritzau.

Det var kæresten til hash-bagmanden Peter Stig Hansen, der afsoner 10 års fængsel for indsmugling af ni ton hash fra Spanien til Danmark, som hvidvaskede de 3,1 mio. kr. gennem Thomas Høiland.

En nu tidligere medarbejder fra Bruun Ramussen forsøgte at presse penge af auktionshuset, da han blev sigtet i en narkosag. (Foto: Jan Sommer) Krimi Bruun Rasmussen afpresset af narkosigtet medarbejder

Officielt skulle det se ud som om, at pengene stammede fra handel med mønter og frimærker. Thomas Høiland er tidligere formand for Danmarks Frimærkehandlerforening.

Bagmandens kæreste, den 36-årige Gerd Nyegaard Hansen, forklarede i retten, at en gavmild mand med navnet Knud havde foræret hende en værdifuld samling frimærker i fem-seks flyttekasser. Hun havde mødt 'Knud' i værtshusmiljøet i Roskilde.

Dén troede landsretten ikke på: - Hele historien om en person ved navn Knud, der er i gavehumør, er helt utroværdig, sagde retsformanden, ifølge Ritzau.

Bagmandens kæreste dømt
De 3,1 millioner kr. brugte Gerd Nyegaard Hansen til at købe en landejendom i Fuglebjerg, som nu er konfiskeret og som staten overtager. I Københavns Byret blev Gerd Nyegaard Hansen frifundet for narko-hæleri, men Østre Landsret kendte hende skyldig i dag, og hun fik en straf på halvandet års fængsel.

Bagmanden Peter Stig Hansen udnyttede et kendt flyttefirma til at køre hashen til Danmark i flyttebiler og han tjente millioner, der blev brugt til blandt andet køb af seks grunde i Spanien. Hos ham er også konfiskeret syv millioner kr.

Under retssagen kom det frem at Thomas Høiland var i akutte økonomiske problemer i forbindelse med, at hans auktionshus 'Thomas Høiland Auktioner' skulle overtages af Bruun Rasmussen.

'50 k i en kuvert'
Efter at han var sigtet for narko-hæleri forsøgte han at bruge sigtelsen til at presse penge af Bruun Rasmussen. Han sendte en sms til direktøren, hvor der stod:

- Jeg er bekendt med at en af dine folk Thomas Høiland er sigtet for narkohæleri. Jeg tror, jeg kan få ham fra forsiden. Vil du og Jøiland betale for dette send mig sms inden kl. 9 i morgen.'

Næste dag sendte han en ny sms til direktør Claus Poulsen: - Hej Claus. Kan se du har ringet. Forestiller mig 50 k i en kuvert. Går i møde, må vide det inden kl. 10, tak X'.

Afpresningsforsøget blev meldt til politiet, som fandt ud af, at det var Thomas Høiland selv, der havde sendt de truende sms´er.

Bagmanden i hash-sagen Peter Stig Hansen havde udgang fra fængslet i dag for at vidne i Østre Landsret: - Alle, der har været anholdt på grund af min kriminalitet, har grund til at være tosset på mig, sagde han i retten, ifølge Ritzau.

1 af 2 Thomas Høiland var formand for frimærkehandlerne, havde eget auktionshus og blev senere ansat hos Bruun Rasmussen som vurderingsekspert i frimærker og mønter. (Foto: Jens Dige/Polfoto)
2 af 2 Her følger Thomas Høiland kronprinsesse Mary rundt i Forum. Nu er han dømt for narkohæleri. (Foto: Jens Dige/Polfoto)