Annonce:
Annonce:

Massevis bliver bortført: Hanan er husslave i Mellemøsten

Henvendelserne om bortførelser i forbindelse med genopdragelse og tvangsægteskab er blevet flere, fortæller formand for hjælpeorganisation

Ekstra Bladet er bekendt med 'Hanan's rigtige navn, alder og opholdssted, men har af sikkerhedsmæssige årsager valgt at udelade dette.
Annonce:
Følg Krimi

Jordan, Palæstina, Irak og Tyrkiet.

Det er blandt destinationerne for unge piger, der får skiftet de trygge rammer i Danmark ud og bliver bortført til Mellemøsten af deres forældre med henblik på blandt andet genopdragelse og tvangsægteskab.

Ekstra Bladet møder 38-årige Nader Ashkani i et mødelokale i København med udsigt over Sydhavnen.

Ashkani er formand og stifter af organisationen Ny Identitet, der blandt andet beskæftiger sig med at hjælpe unge piger, som er blevet sendt til Mellemøsten med henblik på genopdragelse eller til tvangsægteskab.

Han beretter, at der i kølvandet på TV 2's dækning af bortførelsen af den 17-årige Sarah er kommet mange flere henvendelser til organisationen.

Annonce:

- Der er mange flere end Sarah. En anden sag, vi har lige nu, handler om 'Hanan', der blev bortført til et land i Mellemøsten af sin far som 13-årig, siger han til Ekstra Bladet.

Pigen havde ifølge Nader kontaktet sin klasselærer flere gange og fortalt, at hvis hun tog med sin far ud af Danmark, var hun bange for ikke at komme hjem igen. Skolen havde da taget kontakt til faderen og fået ham til at skrive under på, at han ville tage sin datter med tilbage til Danmark. Det er nu flere år siden.

Ekstra Bladet har fået kontakt til pigen på en ustabil telefonforbindelse, hvor hun fortæller om sin tilværelse.

Se videoen i toppen af artiklen

38-årige Nader Ashkani er stifter af organisationen Ny Identitet. Foto: Tariq Mikkel Khan
38-årige Nader Ashkani er stifter af organisationen Ny Identitet. Foto: Tariq Mikkel Khan

Store mørketal
Ifølge de nyeste tal udgivet af Ankestyrelsen i 2018 har en rundspørge blandt 33 kommuner anslået, at der er tale om mindst 130 sager siden 2015, hvor ophold i udlandet har været problematiske for unge mennesker med ikkevestlig baggrund.

Annonce:

Det bemærkes, at der er mørketal i spil og at kommunerne ikke har en direkte opgørelse over, hvor mange af dem der er sendt til udlandet med direkte henblik på tvangsægteskaber og genopdragelse.

Det vides ikke med sikkerhed, hvor mange personer med dansk tilknytning der i øjeblikket opholder sig i udlandet mod deres vilje, men hvis man spørger Nader Ashkani, som i øjeblikket har en god portion af sagerne, er det hundredvis.

Dansk pas ingen hjælp
Ifølge Nader Ashkani hjælper det ikke, at pigerne er danske statsborgere. Så snart de sidder fanget i udlandet, er der ikke noget, de danske myndigheder kan gøre.

- Ofte er det sådan, at når de ankommer til det pågældende land, får de frataget deres pas og bliver måske gift væk. Og det er jo sådan mange steder i Mellemøsten, at det er familien, der skal give kvinden lov til at rejse ud af landet, hvilket de så ikke får lov til, siger Nader Ashkani.

Det er også tilfældet i en anden sag, formanden i øjeblikket sidder med, hvor pigerne netop har dansk statsborgerskab.

Annonce:

- Der er tale om to unge piger under 18 år, der er blevet bortført til et land i Mellemøsten af deres forældre. De er begge danske statsborgere, men har lige så lidt mulighed for at komme hjem til Danmark, som hvis de ikke havde været statsborgere, forklarer Nader Ashkani.

Hvem er Nader Ashkani?

Da Nader Ashkani var ung, forelskede han sig i pigen Aya der skulle vise sig i flere år at have levet i et tvangsægteskab siden hun var 16-17 år.

Aya flygtede fra sin familie og boede sammen med Nader i flere år, hvor de ad flere omgange måtte flytte fordi familien fandt dem. Til sidst kunne Aya ikke holde til at leve i frygt for sit liv længere, og Nader kørte hende derfor til udlandet hvor hun selv rejste videre.

Han har ikke set eller hørt fra hende siden.

Det fik ham til at stifte foreningen 'Ny Identitet' der i dag forsøger at hjælpe unge mennesker der er truet af tvangsægteskaber, genopdragelse i forældrenes hjemlande og æresdrab.

Organisationen får ikke statsstøtte, men lever stort set kun af donationer fra borgere, der ønsker at støtte sagen.

- Det er vigtigt med støtten til projektet. For de fleste unge kvinder, som b.la. er fanget i udlandet, handler det ganske enkelt om liv eller død. Hvis man vil, kan jeg selvfølgelig kun opfordre til at støtte organisationen, siger Nader Ashkani til Ekstra Bladet.

Støtten har blandt andet været med til at finansiere, at Nader har kunne tage til Mellemøsten i forsøg på at redde nogle af de unge piger hjem til Danmark.

Redningsaktioner i Mellemøsten
Nader Ashkani har selv været i Mellemøsten på redningsaktioner ad flere omgange for at få nogle af de bortførte piger hjem. Det er delvist lykkedes i i hvert fald ét tilfælde - nemlig 17-årige Sarah, som i dag sidder på et krisecenter i irakisk Kurdistan.

Nader Ashkari samarbejder ofte med det lokale politi, når der skal udføres redningsaktioner. Det var også tilfældet, da Sarah skulle reddes ud. Privatfoto
Nader Ashkari samarbejder ofte med det lokale politi, når der skal udføres redningsaktioner. Det var også tilfældet, da Sarah skulle reddes ud. Privatfoto

- Jeg kan af sikkerhedsmæssige årsager ikke sige noget om, hvad vi har planlagt fremover, men vi gør, hvad vi kan for at få pigerne hjem til Danmark, siger formanden afsluttende.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

DAGENS EB+

Annonce:
Selv ikke en prins kan få det hele
Annonce:
Annonce:

Mystisk mordkomplot

Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Annonce: