Massiv bevogtning: Bandeleders flugt for retten

Massiv bevogtning under første retsdag mod bandeleder og kammerater tiltalt for bevæbnet flugt

Politiet er ved retten i Næstved massivt til stede i forbindelse med sagen. Video: Per Rasmussen

RETTEN I NÆSTVED (Ekstra Bladet): En pyntet flødeskumskage med to gaspistoler skjult i kagedejen blev billetten til frihed for et højtstående bandemedlem, der i november sidste år flygtede fra retspsykiatrisk afdeling i Slagelse.

Den spektakulære flugt bliver i dag behandlet ved Retten i Næstved, hvor bandelederen Hemin Dilshad Saleh er tiltalt sammen med seks andre, der ifølge politiet hjalp med flugten.

Saleh erkender flugten, mens de øvrige tiltalte nægter sig skyldige.

Bandelederen blev torsdag morgen bragt til retten under massiv bevogtning af politiet. Tre betjente flankerede således Hemin Dilshad Saleh, der blev ført ind i rettens største sal iført håndjern.

Politiet er torsdag massivt til stede i forbindelse med sagen. Foto: Per Rasmussen
Politiet er torsdag massivt til stede i forbindelse med sagen. Foto: Per Rasmussen

Foruden bandelederen er seks mænd i alderen 18-25 år tiltalt for flugten, der fandt sted 19. november sidste år og sluttede få måneder senere i Spanien, hvor den 24-årige bandeleder igen blev pågrebet.

Også de seks tiltalte var flankeret af betjente, mens retsbygningen også er under bevogtning.

Fik besøg af 'fætter'
Ifølge politiet ankom sagens 18-årige tiltalte på dagen for flugten med en flødeskumskage under påskud af at være fætter til bandelederen. Det er tidligere kommet frem, at en ansat sygeplejerske på den retspsykiatriske afdeling kastede et blik på kagen, men ikke vurderede, at den skulle scannes.

Herefter truede de to sig ifølge tiltalen ud af afdelingen. Blandt andet med truslen 'kom ikke nærmere ellers skyder jeg. Hvis I rører på jer, skyder jeg jer', fremgår det af anklageskriftet.

Imens holdt sagens øvrige tiltalte klar med flugtbiler og følgebiler ved retspsykiatisk afdeling og en anden adresse.

Den spektakulære flugt er fanget på flere overvågningskameraer, hvis optagelser indgår i sagen mod de syv mænd.

Mens bandelederen erkender selve flugten, har han dog en anden udlægning af forløbet end den forklaring, personalet på afdelingen har givet til politiet. Den version vil komme frem under en af sagens seks retsmøder.

Her ankommer politiet med bandelederen. Foto: Per Rasmussen
Her ankommer politiet med bandelederen. Foto: Per Rasmussen
 

Ikke plads til pårørende
Før retsmødet i dag kunne starte, måtte retten dog først tage stilling til tilhørerpladserne retslokalet, der er blevet begrænset i forbindelse med covid-19-forholdsregler. Således er der i rettens største sal kun plads til otte tilhørere, der tidligt blev besat af fremmødt presse og en enkelt jurist.

Det vakte stor utilfredshed hos de tiltalte og deres forsvarsadvokater.

- Der er tale om pårørende, der er kørt langvejsfra og har ventet i flere timer, lød det blandt andet fra en af sagens forsvarsadvokater, der dog måtte se sin indsats være forgæves, da pladserne foreløbigt blev forbeholdt pressen.

To sager på to dage
Det er anden gang på to dage, at den 24-årige bandeleder tager plads i en dansk retssal. Onsdag var det i Københavns Byret, hvor han i en tilståelsessag blev idømt et års fængsel for et brutalt overfald mod en 21-årige medlem af Brothas i en frisørsalon på Nørrebro.

Det var under varetægtsfængslingen i denne sag, at den 24-årige bandeleder i november sidste år blev befriet fra retspsykiatrisk afdeling.