Medicinalboss fængsles for at bidrage til USA's opiat-krise

Den 76-årige John Kapoor får fængselsstraf for at bestikke læger til at udskrive afhængighedsskabende medicin

Stifteren af den amerikanske medicinalvirksomhed Insys Therapeutics, den 76-årige John Kapoor, er torsdag idømt en fængselsstraf på 66 måneder for at have medvirket til at forstærke den såkaldte opiatkrise i USA.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Kapoor blev i maj 2019 kendt skyldig i bestikkelse og bedrageri. Han var sammen med flere andre topfolk fra Insys anklaget for at have udtænkt en plan, som fik selskabets salg af smertestillende medicin til at eksplodere.

Læger fik under bordet penge for at udskrive medicin produceret af Insys.

Opiater er en fællesbetegnelse for smertestillende lægemidler, der er stærkt afhængighedsskabende. Lægemidlerne har kostet titusindvis af amerikanere livet.

Anklageren i sagen havde krævet 15 års fængsel til Kapoor, mens en del af sagens vidner - personer, som blev afhængige af lægemidler fra Insys - talte for at idømme Kapoor en endnu højere straf.

Vidner fortalte ved en distriktsdomstol i Boston, at selv om de ikke havde behov for det, så udskrev læger recepter til dem på opiater fra Insys. Vidner beskrev, hvordan de mistede deres tænder og var ude af stand til at tænke klart, fordi de befandt sig i en døs af afhængighed.

Et at ofrene sagde til dommeren, at John Kapoor skulle straffes, som om han var en narkohandler.

Dommeren lagde sig dog fast på en mildere straf. Blandt andet med henvisning til Kapoors høje alder.