Medie: Beviser på journalistdrab fundet på konsulat i Istanbul

Tyrkisk politi skal have fundet materialet under tekniske undersøgelser på Saudi-Arabiens konsulat i Istanbul, oplyser en tyrkisk embedsmand til AP.

Video-overvågning tog det sidste kendte billede af Jamal Khashoggi, da han gik ind på det suadiske konsulat i Istanbul for to uger siden. Foto: Ritzau Scanpix
Video-overvågning tog det sidste kendte billede af Jamal Khashoggi, da han gik ind på det suadiske konsulat i Istanbul for to uger siden. Foto: Ritzau Scanpix

Tyrkisk politi har ifølge en unavngiven tyrkisk embedsmand fundet beviser på Saudi-Arabiens konsulat i Istanbul, som dokumenterer, at journalisten Jamal Khashoggi blev dræbt på konsulatet.

Det skriver nyhedsbureauet AP.

Nyhedsbureauet beskriver embedsmanden som værende 'højtstående'. AP citerer vedkommende for, at der er fundet 'særlige beviser' på konsulatet.

Materialet er ifølge kilden fundet, da et hold af både tyrkiske og saudiarabiske efterforskere gennemgik konsulatet mandag.

Efterforskere forlader saudiarabisk konsulat efter otte timer

Khashoggi blev set for sidste gang, da han for to uger siden gik ind på konsultatet for at ordne nogle private papirer. Siden har Saudi-Arabien nægtet ethvert kendskab til den 60-årige journalists forsvinden.

Tyrkiske kriminalteknikere ses her mandag aften på vej ind i det saudiske konsulat i Istanbul. Foto: Petros Giannakouris/AP
Tyrkiske kriminalteknikere ses her mandag aften på vej ind i det saudiske konsulat i Istanbul. Foto: Petros Giannakouris/AP

Lydoptagelser af drab
Omvendt har tyrkiske myndigheder i over en uge lækket oplysninger til pressen om, at man var i besiddelse af blandt andet lydoptagelser, der dokumenterede, at journalisten var blevet anholdt, forhørt, torteret og til slut dræbt inde på konsulatet.

Medie: Forsvundet journalist optog sin egen død med smartwatch

Samme dag som Khashoggi forsvandt, var et saudisk specialteam på 15 mand ankommet til Istabul. Ifølge lækkede forlydender fra tyrkerne var Khashoggis lig blevet parteret efter drabet.

USA i klemme
Jamal Khashoggi har i det sidste år levet i eksil i USA, hvor han skrev en fast klumme i den ansete avis Washington Post.

Han var tidligere tæt på den saudiske top, men kom i opposition til regimet, da kronprins Mohammed bin Salman sidste år erobrede positionen som det islamiske kongeriges stærke mand.

Dansk ekspert: Folk forsvinder for et godt ord

Efter de angiveligt voldsomme begivenheder, der i sidste uge udspillede sig på det saudiarabiske konsulent i Istanbul, har tyrkiske myndigheder lækket en overraskende mængde af oplysninger og videoer om forløbet.

- Først og fremmest vil Tyrkiet signalere, at landet ikke har noget at gøre med journalisten Jamal Khashoggis forsvinden, forklarer Mellemøsteksperten Helle Lykke Nielsen, lektor og Ph.d. ved Center for Mellemøststudier under Syddansk Universitet.

Hun siger til Ekstra Bladet, at begivenhederne blandt andet skal ses i sammenhæng med den kolde krig, som eksisterer mellem regionens to stormagter, Iran og Saudi-Arabien.

I denne konflikt har regionens stormagt, Tyrkiet, taget Irans parti for eksempel i spørgsmålet om sanktionerne mod Iran.

- Og er man venner med Iran, så er man uvenner med Saudi-Arabien. Det er en krigserklæring, siger eksperten.

Hun forklarer, at Tyrkiet og Saudi-Arabien også er på kant med hinanden om krigene i Syrien og Yemen, samt i forhold til golfstaten Qatar, som Saudi-Arabien forsøger at isolerere med en påstand om, at det lille olieland støtter terrorisme.

- Hvis det billede, som hidtil tegner sig, ellers viser at holde stik, kunne man godt forestille sig, at det ikke er helt tilfældigt, når Saudi-Arabien har valgt at lade en sådan aktion foregå på tyrkisk jord, understreger Helle Lykke Nielsen.

Hun erindrer ikke tilfælde, hvor saudiarabiske agenter har optrådt så brutalt i udlandet, som det efter det oplyste har været tilfældet i Istanbul.

- Men det nye styre under kong Salman optræder særdeles håndfast overfor modstandere, som det generelt er tilfældet i Mellemøsten. Dem, der kritiserer de siddende regimer, lever livet farligt. De forsvinder for et godt ord.

Khashoggis forsvinden har ført til stærke reaktioner i Vesten.

Saudi-Aarabien har i årtier været en af USA's vigtigste allierede. Præsident Trumps reaktioner i sagen har været svingende. Efter en telefonsamtale med den saudiske konge i weekenden sagde præsidenten, at kong Salman bin Abdulaziz Al Saud kraftigt benægter saudisk indblanding og selv ønsker sagen opklaret.

I går sagde Trump, at 'tilfældige mordere' kunne være gerningsmændene.

Han har sendt sin udenrigsminister Mike Pompeo til Saudi-Arabiens hovedstad Riyadh, hvor Pompeo tirsdag mødte både kongen og kronprinsen. Indholdet af samtalerne er ikke offentliggjort.

Under et møde med Saudi-Arabiens stærke mand, kronsprins Mohammed bin Salman i marts, fremviser Trump her en liste over amerikansk militært isenkram, der er leveret til regimet i Riyahd. Foto: Kevin Dietsch/AP
Under et møde med Saudi-Arabiens stærke mand, kronsprins Mohammed bin Salman i marts, fremviser Trump her en liste over amerikansk militært isenkram, der er leveret til regimet i Riyahd. Foto: Kevin Dietsch/AP

Gigantisk våbenhandel
Mandag oplyste CNN, at Saudi-Arabien skulle være på vej med en indrømmelse om Khasroggis død.

Ifølge kilderne vil saudierne hævde, at journalisten kom utilsigtet af dage under en afhøring på konsulatet, og at hele aktionen skal være sket uden godkendelse fra topfolk i kongehuset.

I USA's Kongres kræver både ledende republikanere og demokrater sanktioner mod Saudi-Arabien, hvis det bevises, at styret står bag Khashoggis død.

Præsident Trump har kategorisk afvist, at sagen kan få betydning for aftalte salg af våben til Saudi-Arabien på 110 milliarder dollars - over 700 mia. kr. En aftale, han indgik med det saudiske regime i april sidste år under sin første udlandsrejse som præsident.

Ekstra Bladet følger sagen.